Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець

Поліцейська дільниця 1902 року розвалюється забудовником, який має плани на цю землю. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сторінку «Мапа Реновації».

Втрєте за цей рік історичну будівлю на Цимлянському провулку №3 намагаються знести, аби там створити новобудову.

Подільську будівлю зведено у 1902 році у цегляному стилі з елементами неоренесансу. Будинок внесено у реєстр цінної забудови, яка потребує додаткового обстеження для подальшого надання охоронного статусу. Будівля знаходиться в Центральному історичному ареалі, в межах пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір та долини р. Дніпро».

«Наразі об’єкт перебуває у власності ТОВ «Дніпро-2002». Власника не зупиняє ані військовий стан, ані виданий раніше припис про зупинення робіт від Департаменту охорони культурної спадщини, ані кримінальне провадження від 5 квітня. Поліція приїхала на об'єкт, але демонтаж продовжується», – стверджується у публікації.

Активісти звернулися до Офісу Генпрокурора, щоб розібратися у ситуації. Також зверталися до Віталія Кличка, щоби він, як міський голова, озвучив власну позицію.

Дах історичного будинку демонтували ще у 2021 році, до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Демонтаж почався у третій день війни – 26 лютого 2022 року, протягом якого зруйнували практично половину будівлі. 4 квітня демонтаж будівлі продовжився.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 1

Як відзначав юрист Дмитро Перов, погодження від департамент охорони культурної спадщини КМДА та Міністерства культури та інформаційної політики України у забудовника – у забудовника відсутні.

За словами активіста, зараз Окружний адміністративний суд Києва «затіяв під шумок війни скасування охронних статусів пам’яток та санкціонування будівництва в історичній зоні».

«Це не місце влучення ракети і не результат роботи рашистської ДРГ. Це, як кажуть, «дружній вогонь». Під шумок війни у Києві активізувалися мародери. Деякі забудовники вирішили, що їм уже нічого не загрожує і почали руйнувати культурну спадщину», – написала депутатка Київради Ксенія Семенова.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 2

20 квітня директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк назвав забудовників мародерами і порівняв їх з російськими військовими злочинцями.

«Окрім того, будинок перебуває у списку історичних будівель ХІХ-ХХ століття, на реконструкцію та/або капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів, яких Київською міською радою введено мораторій із метою унеможливлення їхнього знищення», – зазначив Олександр Никоряк.

«Коли на початку березня активісти повідомили, що будівлю знову зносять, інспектор департаменту виїхав на місце та видав припис, однак забудовник його проігнорував. Аргументував тим, що у воєнний час призупинено всі перевірки», – стверджує Никоряк. КМДА звернулася до поліції, й 5 квітня почато кримінальне провадження з цієї справи. Щодо забудовника мали застосувати санкції. Никоряк пообіцяв, що щодо порушників розроблять механізм вилучення їхньої техніки для потреб фронту.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 3

«Поки що прокуратура займається документуванням військових злочинів. Поки що українці приходять до тями від фото зґвалтованих дітей. Поки що активісти зі зброєю та без захисту захищають країну та вмирають від снарядів. Ви руйнуєте місто. МАРОДЕРИ.

Ділкам обіцяю, що після перемоги з вами у Києві ніхто не вітатиметься. Особисто зроблю так, що ваші брудні бабки жодна людина на Хрещатику 36 не візьме. Побачте. Нині злі часи. Подумайте тричі перед тим, як руйнувати Київ», – писала депутатка Ксенія Семенова.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 4

Депутат Київради від партії «УДАР», радник мера Віталія Кличко Дмитро Білоцерковець 21 квітня зазначив, що забудовникам не вдасться безкарно нищити історичні пам’ятки.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 5

А знову руйнувати будівлю продовжили 22 червня. Під загрозою знаходяться також історичні будівлі двох флігелів на вул. Кирилівська, 13, які заважають планам на майбутнє будівництво (якщо не спинити забудовників). На одній з цих будівель вже демонтували вікна і дах.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 6

25 червня паркан довкола будівлі демонтували силами департаменту міського благоустрою КМДА.

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 7

Забудовник у Києві продовжує нищити історичну будівлю на Подолі: до чого тут екс-УДАРівець 8

Що тут хочуть збудувати

У 2008 році ТОВ «Дніпро-2002» виступало замовником проекту офісно-учбового центру на провулку Цимлянському, 3а, який збудували б на місці історичної будівлі. Новий будинок сягав би 6-8 поверхів. Він мав виглядати так:

Ексіз будівлі, яка мала б з'явитися на місці колишньої поліцейської дільниці та флігелів
Ексіз будівлі, яка мала б з'явитися на місці колишньої поліцейської дільниці та флігелів

Площа забудови склала б 695,7 кв. м, а загальна площа будівлі – 4 тис. 990 кв. м. Робилося це згідно зі старим генпланом міста. А зараз у Києва взагалі немає генерального плану.

В цьому році у ТОВ «Дніпро-2002» спливає термін оренди земельної ділянки, чим можна пояснити активізацію «під шумок» війни будівельної активності.

Хто є забудовником

Орендарем ділянки під будинком в пров. Цимлянський, 3-А (кадастровий номер 8000000000:85:321:0007) є ТОВ «Дніпро-2002». Фірма заснована у 2002 році. Наразі її директоркою і власницею є Емма Гук. Зазначимо, що Емма Гук раніше займалася (і зараз) фармацевтичним бізнесом, співпрацювала з крупними гравцями на ринку медичної продукції – донецькою сім’єю Фісталів, та не мала стосунку до будівництва.

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, до жовтня 2020 року засновниками фірми ТОВ «Дніпро-2002» були Володимир Брезвін, Олексій Брусов і ТОВ «Компанія Енергобудлізинг» Олександра Вольшева.

Володимир Брезвін – син Анатолія Брезвіна, колишнього голови правління «Укргазбанку» (2010-2011), голови Державної податкової адміністрації України (2006-2007) та Києва (1998-2005), депутата Київської міської ради (2002-2008).

Олексій Брусов пов’язаний бізнесом з відомим політиком і бізнесменом Іваном Плачковим – вони є співвласниками 4 підприємств.

Саме Івана Плачкова називають бенефіціаром будівництва на Цимлянському провулку. Також цьому підтвердженням може виступати той факт, що у ТОВ «Дніпро-2002», згідно з даними Мінюсту, телефон для зв’язку співпадає з ТОВ «Селектив» Олексія Брусова, номером філії ТОВ «Велес» Івана Плачкова.

Юридично ТОВ «Дніпро-2002» зареєстровано у Києві на провулку Електриків, 15 разом з фірмами Плачкова та пов’язаними з ними.

Іван Плачков – голова наглядової ради «Київенерго» (входить до складу ДТЕК Ріната Ахметова), колишній міністр палива і енергетики України (1999, 2005-2006), голова Одеської ОДА (2006-2007), заступник голови Державного управління справами (2008-2010). Має також власний бізнес в сфері будівництва, виноробства, обслуговування промислових машин, страхування тощо.

Віталій Кличко з Іваном Плачковим (по центру)
Віталій Кличко з Іваном Плачковим (по центру)

Іван Плачков був депутатом Київради, востаннє – від Блоку Віталія Кличка (1998-2000, 2002-2006, 2008-2012). У 2012 році балотувався на пост народного депутата України як член партії УДАР. Однак програв, і нардепом не став.

Тож постає питання - чи здатна КМДА під керівництвом Віталія Кличка зупинити забудову та зберігти історичні пам'ятки у столиці? Та чи буде тепер забудовник відновлювати старовинну будівлю, яку зніс попри заборону?

ФОТО - Мапа Реновації, Дмитро Перов, Юрій Ліфшиць

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.