Під Києвом могли незаконно захопити 1000 гектарів лісу: триває суд

Під Києвом могли незаконно захопити 1000 гектарів лісу: триває суд

Цією історією вже зацікавилося Національне антикорупційне бюро. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

21 червня у Господарському суді Київської області відбулося засідання щодо 1044 гектарів лісів Фастівського лісгоспу та заказника «Урочище Унава». Про це йдеться у повідомленні Київський еколого-культурний центр, який подав позов до суду.

Історія почалася через звинувачення фірм «Вег-Торг» з Одеси, «Олграунд» із м. Вишневе Київської області та приватного нотаріуса Васильківського районного нотаріального округу Київської області Олександра Бобкова у тому, що вони нібито в незаконний спосіб приватизували понад 1000 гектарів лісу. З них 777 гектари належать до території лісового заказника загальнодержавного значення «Урочище Унава» на Фастівщині. Так це, чи ні вирішить суд.

«Останнім часом чорні реєстратори та рейдери в Київській області знахабніли. Вони незаконно відбирають у лісників лісу під котеджне будівництво. Ось лише кілька прикладів. У Київському лісгоспі чорні реєстратори та рейдери незаконно відібрали близько 30 га території майбутніх заказників «Ірпінський затишок» та «Печера Геонавт» під забудову багатоповерхівками та котеджами. У створеному за нашим обґрунтуванням у 2020 році парку-пам'ятнику садово-паркового мистецтва «Зелена брама» на території того ж таки Київського лісгоспу, частину площі незаконно також віддано під забудову. У Києві створений за нашою ініціативою заказник «Троєщинські луки» площею близько 300 га рейдери також хочуть віддати під забудову», - коментував події напочатку цього року директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За його словами, землі заказника представляють неабияку цінність, бо на цій території ростуть червонокнижні рослини.

Що трапилося

З судового реєстру відомо, що у жовтні 2003 року фірма «Міжнародний центр розвитку підприємництва та менеджменту», яку потім перейменували на «Вег-Торг», нібито отримала держакт на 267,5485 га на території Волицької сільської ради Фастівського району Київської області. Реєстрацію права приватної власності на цю ділянку зробив у лютому 2021 року нотаріус Олександр Бобков.

Потім, у березні минулого року землю зареєстрували за фірмою «Олграунд» як поповнення статутного капіталу. Але на цьому історія не закінчилася.

У квітні 2021 року той же Бобков зареєстрував за фірмою «Олграунд» ще дві ділянки: на 100 га та 167,5485 га, які знаходяться у селі Волиця Фастівського району Київської області.

Але всі ці реєстрації були зроблені на підставі підроблених документів. Так стверджує у своєму позові Київський еколого-культурний центр.

«Державний акт на право приватної власності на землю, серія та номер: КВ-IV № 003524 виданий 20.10.2003 року… є фіктивним та виданим без законодавчо передбачених на те підстав. Оскільки рішення Фастівської районної Ради народних депутатів від 05.05.2003 р. № 264, за яким начебто було передано земельну ділянку у приватну власність, не існує, воно також є фіктивним, вигаданим. Незаконність набуття у приватну власність земельної ділянки породжує незаконність передачі ним цієї земельної ділянки у власність іншим особам», - йдеться у матеріалах з судового реєстру.

Цей позов було подано у грудні 2021 року. Ще раніше, у серпні минулого року цією історією зацікавилася Фастівська окружна прокуратура Київської області. Спочатку позов було подано тільки до фірми «Олграунд», а пізніше до справи долучилася «ВЕГ-ТОРГ» у якості третьої особи.

У червні 2022 року в процесі щодо гектарів лісу приймало участь вже Національне антикорупційне бюро і ДП «Фастівське лісове господарство». Поки у судові засідання по черзі не з’являлися представники то однієї, то іншої сторони. Найближче засідання призначено на 29 червня.

Що відомо про компанії

За інформацією аналітичної платформи YouControl, одеську фірму «ВЕГ-ТОРГ» зареєстрували більше 23 років тому. Основний вид діяльності – лісівництво. До цього компанія торгувала фруктами, займалася комп’ютерним програмуванням та дослідженнями.

За даними з відкритих джерел, контактний номер фірми +38(044)-444-44-44 є ще у 31 компанії.

Керівником та засновником зареєстрований Руслан Мурашко з Києва.

Цікаво, що у лютому 2021 року «ВЕГ-ТОРГ» був одним із засновників іншого учасника судової суперечки – компанії «ОЛГРАУНД». Директором та засновником «ОЛГРАУНДу» є мешканка Білої Церкви на Київщині Світлана Балацька.

У вересні минулого року відносно «ОЛГРАУНДу» було відкрито виконавче провадження. Стягувачем є Офіс Генерального прокурора.

Прочитати про те, що прокуратура Київщини вимагає повернути землю на 410 мільйонів під Бучею можна тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.