Купив ліки – профінансував терористів: в Києві СБУ викрила фармкомпанію, яка працювала на окупантів

Купив ліки – профінансував терористів: в Києві СБУ викрила фармкомпанію, яка працювала на окупантів

Гроші бойовикам «днр» нібито йшли через аптечний бізнес у Донецьку.

Служба безпеки України затримала у Києві власників мережі аптек, які, ймовірно, фінансували бойовиків «ДНР» на 8 мільйонів гривень. Гроші надходили до окупаційної адміністрації у вигляді сплати «податків» від мережі аптек, які працюють на території ОРДЛО. Про це стало відомо з офіційного повідомлення СБУ. Деталі - в Інформатор Гроші.

«Встановлено, що до протиправної діяльності причетні двоє керівників київського підприємства, які володіли понад 50 аптеками у тимчасово окупованому Донецьку. Вони здійснили «перереєстрацію» торговельних точок, щоб вести незаконний бізнес. У столичному офісі ділків правоохоронці виявили докази фінансово-господарської діяльності у так званій «днр», - йдеться у повідомленні.

Відомо, що обом організаторам оборудки повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу. Можливе покарання за цією статтею - термін за гратами від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Дещо інша версія у прокуратури. За даними слідства, підозрюваний спільно з іншими у жовтні 2014 року зареєстрував два товариства з обмеженою відповідальністю на тимчасово окупованій території Донецької області. Вони створили мережу із 77 аптечних пунктів, які діяли на території так званої «ДНР».

«Використовуючи реквізити банківських установ, що діють на тимчасово окупованих територіях, всупереч законодавству України, вони систематично впродовж 2015-2019 років перераховували кошти до «податкових» органів псевдореспубліки. Частина цих коштів йде на фінансування силового блоку терористичної організації «ДНР», - повідомили в Офісі Генерального прокурора.

На замиленому фото СБУ журналісти сайту Liga.net впізнали вивіску аптек «Здравиця» у Донецьку та Горлівці.

Купив ліки – профінансував терористів: в Києві СБУ викрила фармкомпанію, яка працювала на окупантів 1

За інформацією аналітичної платформи YouControl, до липня 2013 року фірма «АПТЕКА ЗДРАВИЦЯ» була зареєстрована в окупованому Донецьку на іншу компанію «ДОНФАРМХОЛДІНГ». Саме їй у 2006 році Антимонопольний комітет дав дозвіл на придбання більше 50% уставного капіталу мережі аптек. Але «ДОНФАРМХОЛДІНГ» припинив свою діяльність ще раніше за «Здравицю» - у грудні 2012 року.

Про те, як СБУ піймала брата Царьова можна прочитати тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.