У Києві асфальтний завод Сергія Тігіпка хоче подовжити оренду ділянки: проект рішення

У Києві асфальтний завод Сергія Тігіпка хоче подовжити оренду ділянки: проект рішення

На рік компанія буде сплачувати приблизно 6,4 мільйони гривень орендної плати. Про це Інформатор Гроші  повідомляє з посиланням на сайт Київради.

На сайті Київради 13 червня був зареєстрований проект рішення щодо поновлення договору оренди землі для асфальтобетонного заводу Сергія Тігіпка.

Депутати повинні будуть вирішити, чи подовжувати приватному акціонерному товариству «АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД «АБ СТОЛИЧНИЙ» ще на п’ять років догорів оренди 17,2 га у Голосіївському районі Києва - на вул. Новопирогівській, 60. На цій ділянці знаходиться завод площею 28832,6 кв.м.

За попереднім розрахунком, нормативно грошова оцінка ділянки складає 214 мільйонів 094 тисячі 867,70 грн. З цього, орієнтовний розмір орендної плати в рік складає 6 мільйонів 422 тисячі 846,03 грн (3% від грошової оцінки). Точніші розрахунки обіцяють вказати у проекті договору.

Відомо, що ділянку передали товариству в оренду на п’ять років відповідно до рішення Київської міської ради від 12 липня 2007 року №1087/1748 та договору оренди від 29 грудня 2007 року №79-6-00585. Пізніше, комісією Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування на засіданні від 24 грудня 2015 року поновили договір на п’ять років (угода про поновлення від 12 травня 2017 року №373). Термін оренди сплив 12 травня 2022 року.

Але цих документів на сайті міської ради ми не знайшли. Проте, знайшли судове рішення, за яким фірма того ж Тігіпка «Трактінжбуд» затвердила свою версію договору про оренду на 25703 кв. м по вул. Новопирогівській,60.

Що відомо про завод

За інформацією аналітичної платформи YouControl, приватне акціонерне товариство «АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД «АБ СТОЛИЧНИЙ» зареєстрували більше 25 років тому у Києві.

Бенефіціарами компанії вказані Сергій Тігіпко (22.63% статутного капіталу) та його компанія Т.А.С. ОВЕРСІАС ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД (73.76%).

Нагадаємо, що Тигіпко у 80-х роках був членом КПРС та секретарем Дніпропетровського обласного комітету Ленінської комуністичної спілки молоді України. Піднявся на тому, що в 1992 році став першим головою правління ПриватБанку.

Під час першого терміну президентства Леоніда Кучми (1994-1999) був його радником з питань грошової політики.

Сергій Тігіпко двічі був віце-прем'єр-міністром України, також обіймав посаду міністра економіки та очолював Нацбанк. Також, Тігіпко був депутатом Верховної Ради III, IV та VII скликань (обирався від блоку за «Єдину Україну» та Партії регіонів).

Як писав сайт КиївВлада, підрозділи комунальної корпорації «Київавтодор» протягом багатьох років закуповували майже весь асфальт для ремонту столичних доріг у трьох підрядників. Одним з них був завод Тігіпка.

За інформацією з сайту публічних закупівель Prozorro, з 2008 року асфальтобетонний завод Тігіпко за результатами торгів переміг у лотах на 1 мільярд 528 мільйонів 547 тисяч 528 гривень.

До кінця 2019 року кінцевим бенефіціаром заводу «АБ Столичний» був Сергій Самсуєв. Це колишній президент ліквідованої у 2015 році корпорації «Золоті ворота», яку пов'язують із Віктором Медведчуком. З відкритих джерел також відомо, що Самусєв був радником Медведчука, коли той обіймав посаду першого заступника голови Верховної Ради.

Напочатку цього року завод планував збільшити виробництво. Для цього, компанія подала повідомлення до Реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище. Більше про це можна дізнатися за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.