Куди українці можуть здати дрібні монети: на обмін лишилося 2 місяці

Куди українці можуть здати дрібні монети: на обмін лишилося 2 місяці

Монети номіналом 1, 2, 5, 25 копійок вже виведені з обігу, однак їх досить багато залишається на руках в українців. У Національному банку України нагадали, що до кінця вересня ці дрібні гроші можна обміняти на більші номінали або зарахувати на свій банківський рахунок. Де це можна зробити, зокрема у Києві та Дніпрі, — розкаже Інформатор Гроші.

В НБУ повідомляють, що на руках в українців залишається майже 7,2 млрд монет номіналом 1, 2, 5, 25 копійок (станом на 1 липня 2023 року). Здати їх в банки українці можуть до 30 вересня 2023 року. Їх можна безкоштовно й без обмежень обміняти на більші номінали монет (10, 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень) та банкноти. Якщо не встигнути обміняти дрібні монети до 30 вересня, то використовувати їх як фінансовий інструмент вже не вийде. За весь час населення здало понад 274,5 млн таких монет. Станом на 1 липня 2022 року у населення залишалося майже 5,7 млрд монет номіналом 1, 2, 5 копійок.

Кількість гривневих монет та банкнот в обігу. Інфографіка НБУ
Кількість гривневих монет та банкнот в обігу. Інфографіка НБУ

При цьому якщо спробувати обміняти інші номінали монет, які не виведені з обігу, то можуть виникнути проблеми з банками, які можуть незаконно вимагати сплатити комісію за це. Також ті суми, які громадяни принесуть дрібними монетами, можуть бути зараховані на поточний або депозитний рахунок у комерційному банку, якщо громадяни є їхніми клієнтами.

Обміняти дрібні монети, які виведені з обороту, можна у підрозділах Національного банку України (у Києві — Контрактова площа, 2А. У Дніпрі - вул. Воскресенська, 13). Під час повітряної тривоги ці відділення не працюють, як і у комерційних банках. Також це можна зробити у відділеннях уповноважених банків:

  • АТ "Ощадбанк",
  • АТ КБ "ПриватБанк",
  • АТ "Райффайзен Банк ",
  • АТ "ПУМБ" у будь-якому населеному пункті. Подивитися адреси працюючих відділень цих фінустанов можна на офіційних сайтах банків, клацнувши на назву.

Нагадуємо, що монети по 1, 2, 5 копійок не є платіжним засобом з 1 жовтня 2019 року, монети по 25 копійок — з 1 жовтня 2020 року. Де можна обміняти пошкоджені гривні на нові (у т.ч. у Києві та Дніпрі) — читайте тут. Де можна обміняти старі або пошкоджені долари та євро та скільки це буде коштувати — дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.