Під час війни: нардеп і забудовник Вадим Столар з Києва відпочиває на півдні Франції

Під час війни: нардеп і забудовник Вадим Столар з Києва відпочиває на півдні Франції

Це виявили журналісти «Української правди». Розслідувачам вдалося з’ясувати, що депутат від забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» відпочиває в елітному містечку Кап-Ферра на Лазурному узбережжі Франції. Відомий київський забудовник Вадим Столар не єдиний представник української еліти, кому вдається «відпочивати» за кордоном під час війни в Україні.

Зафіксувати Вадима Столара у Франції вдалося журналісту Михайлу Ткачу з колегами. За даними «Української правди», народний депутат орендував маєток у районі для найбагатших Сен-Жак-Кап-Ферра на Лазурному узбережжі Франції. Також вдалося з’ясувати, що народний депутат пересувається по Ніцці на Lamborghini Urus за 300 тис. євро. Причому Столар виїхав туди ще до початку повномасштабного вторгнення у 2022 році та значну частину часу провів саме у Франції. Також у цьому районі помітили родину екс-депутата Харківської облради від ОПЗЖ Володимира Скоробогача.

Lamborghini Urus
Lamborghini Urus

Вадим Столар був депутатом Київської обласної ради у 2006-2010 та Київради у 2014-2015 роках і ще  Верховної Ради України від Партії регіонів (2010-2012), проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» (починаючи з 2019 року). Очолював міську організацію партії ОПЗЖ у Києві. Один з акціонерів CityCommerce Bank. За інформацією журналу «Форбс», Столар є співвласником київського бізнес-центру 101 Tower. Також йому належить девелоперська компанія bUd development.

Орендований Столаром маєток на Півдні Франції. Скрін з відео Української правди
Орендований Столаром маєток на Півдні Франції. Скрін з відео Української правди

Повідомляється, що Столар був «смотрящім» за Києвом та після 2015 року був близьким до Віталія Кличка бізнесменом. «Керує Києвом насправді непублічна людина без будь-якої посади в КМДА – Вадим Столар. Це Столар планує і організовує робочий день мера, Столар повідомляє Кличко, що і де він повинен робити», – писали про вплив київського "наглядача" в ЗМІ. Відомо, що під час повномасштабної війни депутат збагатів на 56 млн грн. А ще після виходу з ОПЗЖ увійшов до депутатської групи «Відновлення України». Він перебував здебільшого за кордоном, але у 2023 році повернувся до роботи у Верховній Раді. Зараз політик намагається заручитися симпатією громадян через свою благодійність. Детальніше про біографію Вадима Столара – читайте тут.

Також журналісти знайшли на півдні Франції народних депутатів від забороненої ОПЗЖ Сергія Льовочкіна та Ігоря Суркіса. Вони прилетіли з Відня та могли там зустрітися з українським олігархом Дмитром Фірташем. При цьому у них був дозвіл на виїзд за кордон.

У Монако журналісти також бачили українського підприємця Олександра Кацубу, колишнього соратника президента Віктора Януковича, екс-депутата Юрія Іванющенка, колишнього депутата Олександра Табалова, сина підозрюваного в держзраді бізнесмена В'ячеслава Богуслаєва та інших. Відвідати доньку приїздив мер прифронтового міста Краматорськ, що на Донеччині. А ще був помічений народний депутат Максим Єфімов. Зазначимо, що журналісти слідкували за життям українських «елітаріїв» у південній Франції у квітні 2023 року.

[embed][/embed]

Нагадуємо, Вищий антикорупційний суд поновив розгляд справи «Роттердам+», за якою населенню України було завдано збитків на 20 млрд грн. А як росіяни незаконно продали майно українського «Мегабанку» у Харкові на 361 млн грн – читайте тут. Чому екс-мер Києва Леонід Черновецький програв позови проти журналістів на 2 млн грн – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.