Завдали збитків держпідприємству СхідГЗК на 24,5 млн грн: як суд покарав екс-посадовця з Дніпропетровщини

Завдали збитків держпідприємству СхідГЗК на 24,5 млн грн: як суд покарав екс-посадовця з Дніпропетровщини

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила в силі вироки для колишнього заступника генерального директора державного підприємства «СхідГЗК» Ігоря Голобородька та директора торгового дому «Еко-Сервіс» Ігоря Ведути. Проте ці особи переховуються від слідства і не сядуть до в'язниці. Підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" знаходиться у місті Жовті Води Дніпропетровської області. За даними слідства вказані особи завдали збитків підприємству на 24,5 млн грн. Детальніше - читайте у матеріалі.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Попередній вирок для Ігоря Голобородько та Ігоря Ведути оголосили 2 листопада 2022 року у Вищому антикорупційному суді. Екс-заступника гендиректора Східного гірничо-збагачувального комбінату засудили до позбавлення волі до 9 років. Директора комерційної фірми - до позбавлення волі на 8 років. В обох конфіскували все приналежне їм майно. СхідГЗК займається видобуванням та переробленням уранової руди, а також є виробником сірчаної кислоти.

За версією обвинувачення, в період з лютого по травень 2015 року екскерівник ДП «СхідГЗК» уклав із директором ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» додаткові угоди до договору на закупівлю мінералів (сірки) для потреб держпідприємства, якими незаконно збільшили ціни на 31%, а у подальшому — на 57%. При цьому вартість закупівлі сірки зростала поетапно, оскільки у процесі продажу щоразу задіяли не менш ніж три компанії-посередниці. У результаті цієї схеми державному підприємству завдано збитків на 24,5 млн грн. Після цього НАБУ добилося розірвання угод із закупівлі "СхідГЗК" сірки за завищеними цінами. З приватної компанії правоохоронці хочуть стягнути переплачені їй 24,5 млн грн. Голобородьку та Ведуті (директору та власнику фірми ТОВ "Торговий дім "Еко-Сервіс") у жовтні 2021 року заочно оголосили про підозру. Проте у ЗМІ фігурує інформація, що Голобородько понад 3 роки вже перебуває на території росії: у 2019 році він був оголошений у розшук НАБУ. Ігор Ведута теж знаходиться у розшуку - вони втекли через Крим у 2019 році. Тому фігуранти де-факто уникнуть покарання.

У 2016 році до Господарського суду Дніпропетровської області було подано позов про визнання недійсним договору Східного ГЗК з «Еко-Сервісом» і відшкодування завданих його виконанням збитків, сума становила близько 28 млн грн, а коли позовні вимоги у 2019 році були задоволені, почали кримінальне переслідування Голобородька й Ведути, які безпосередньо підписували договір. У жовтні 2020 року Ігор Голобородько був затриманий у Сімферополі і вердиктом тамтешнього російського суду ув’язнений на 40 діб, про що українську сторону повідомило Національне центральне бюро Інтерполу в російській федерації. Однак Мін'юст України відмовився подати запит на екстрадицію, адже це було б визнанням російської юрисдикції над Кримом. Тобто якби Голобородька затримали у якомусь іншому регіоні росії, то проблем з його передачею Україні не було б.

За даними журналістів «Наші гроші», Ведута є кумом Руслана Журила, якого детективи НАБУ і прокурори САП обвинувачують у завданні збитків СхідГЗК у розмірі 17,28 млн доларів. Останній фігурував у справах пов'язаних з екс-нардепом від партії "Народний фронт" Миколою Мартиненком. А брат Руслана Журила займався виробництвом сигарет у Жовтих Водах.

Як пов'язана крадіжка 1 мільярду гривень, мерія Жовтих Вод та СхідГЗК — читайте тут. Чим відомий міський голова Жовтих Вод Дмитро Ханіс - дізнайтеся за посиланням. А про народного депутата від Жовтих Вод "слугу народу" Дмитра Чорного — можна дізнатися тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.