У Києві продали завод «Електронмаш» за 120 млн грн: хто з оточення політиків придбав

У Києві продали завод «Електронмаш» за 120 млн грн: хто з оточення політиків придбав

Фонд держмайна України втретє спробував продати завод «Електронмаш». Зараз фірма ТОВ «Інком Рент», яка запропонувала найбільшу ціну, очікує на підписання угоди. Вона має сплатити 120 млн 810 тис. грн за майно. Ця фірма бізнес-партнерів діючого та колишнього депутатів Київради. Про кого йдеться – дізнайтеся у матеріалі.

Початкова вартість цього активу на аукціоні була 61 млн 298 тис. 102 грн. Фірма-переможець в ході торгів запропонувала заплатити майже вдвічі більше (120 млн 810 тис. грн). А ще додатково вона сплатить 20% від суми в якості ПДВ (24,2 млн грн). Для порівняння: у листопаді 2021 року на аукціоні ТОВ «Лортен Груп» запропонувало ціну за майно заводу у 970 млн грн, але відомиволося потім підписувати договір про придбання і відповідно купувати «Електронмаш». У січні 2022 року ТОВ «Український імідж» було готове придбати завод за 430 млн грн. Але і ця фірма не підписала договір. Проте, схоже, що цього разу завод нарешті придбають за 120,8 млн грн від імені ТОВ «Інком Рент».

Завод "Електронмаш" у Києві
Завод "Електронмаш" у Києві

В аукціоні цього разу загалом брало участь 6 організацій. Проте вони пропонували нижчі ціни на придбання «Електронмашу». До цього переліку увійшли:

  • ТОВ «БСК Груп» з Києва (власники – Олександр Сокор та Борис Ільницький) – 120 млн 777 тис. грн;
  • ТОВ «Норт Ленд» з Києва (власниця – Наталія Ямкова) – 119,3 млн грн;
  • ТОВ «Ю-Бейс Груп» з Києва (власники – Денис Шпітан, Олексій Санжаровський, Роман Поліщук) – 88 млн грн;
  • ТОВ «БК ДЦ1» з Києва (власник – Томаш Фіала) – 67,5 млн грн;
  • ТОВ «Мартенс» (власниця – Олена Лимарєва) – 62 млн 3 грн.

Чия це фірма та з ким вона пов’язана

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, фірма ТОВ «Інком Рент» заснована у 2018 році у Києві зі статутним капіталом в 1 тис. грн. З 2019 року директоркою підприємства є Людмила Труфанова. З 2019 року фірма належала ТОВ КУА «Аріво Ессет Менеджмент» (зараз на 60% належить). У травні 2023 року співвласником (на 40%) стала фірма ТОВ «Платес-1».

КУА «Аріво Ессет Менеджмент» належить Людмилі Яковлєвій. Вона пов’язана з київськими бізнесменами та екс-депутатами братами Супруненками. У 2015 році вона значилась як акціонерка «Асвіо Банку», який контролюють Олександр і В’ячеслав Супруненки. Також вона з Олександром Супруненком пов’язана через фірми «Пропріо-Рітейл», «Глоріос», «Астерім». А ще її компанія «Аріво» зберігає активи в «Асвіо Банку» братів Супруненків.

Олександр Супруненко – відомий у Києві бізнесмен та досвідчений політик. У 2006 році був обраний депутатом Київської міської ради за списком Блоку Леоніда Черновецького як безпартійний. У 2007 році був обраний депутатом Верховної Ради України від Партії регіонів, був членом цієї партії. У 2011 році вийшов із партії, проте залишився у фракції, повноваження закінчилися у 2012 році. У 2014 році він знову ненадовго став депутатом Київради. У 2014 році знову став нардепом-мажоритарником від Києва, увійшовши до фракції «Воля народу», був депутатом до літа 2019 року.

Його молодший брат — Вячеслав Супруненко — з 2002 до 2011 року був депутатом Київради. Він був одружений із дочкою екс-мера Києва Леоніда Черновецького Христиною. З-поміж фінансових активів братів: «Асвіо банк», ПАО «Київхліб» і фірми, пов’язані з будівництвом і нерухомістю.

Що стосується ТОВ «Платес-1», якому належить 40% фірми-покупця заводу «Електронмаш», то ця фірма теж була заснована у 2018 році у селі Петропавлівська Борщагівка Київської області. Її директором є Ярослав Кривенко. Власником цього підприємства є адвокат з Києва Олег Магаляс. У 2006 році він хотів стати депутатом Київради від партії «Європейська столиця», але не вдалося. Проте вдалося стати бізнес-партнером діючого депутата. А саме Ігоря Баленка.

Ігор Баленко – депутат Київради від партії «Європейська Солідарність» з 2015 року. Також він був депутатом Київради з 2002 по 2012 рік від «Блоку Литвина» та «Громадського активу Києва» та у 2014-2015 роках від УДАРу. Бізнесмен був співвласником магазинів «Фуршет». Почесний консул Перу в Україні. У ЗМІ писали, що пов’язані з депутатом фірми намагалися забудувати Совські ставки у Києві. Ігорю Баленку належать столичні торговельні центри "Променада Центр" та "Променада Парк" загальною орендною площею 59 000 кв. м та шість готелів у Кам'янці-Подільському, Трускавці, Києві, Запоріжжі, у Бакоті Хмельницької області та в Царівці Житомирської області. Сам депутат спростував свою причетність до купівлі «Електронмашу».

Про можливе будівництво житлового комплексу на місці заводу раніше заявляв засновник KAN Development Ігор Ніконов. Нові комфортні будинки на 3238 квартир на цьому місці могли б принести 5,9 млрд грн прибутків забудовникам. А землю оцінювали раніше у 600-700 млн грн. ТЦ "Променада Парка" Ігоря Баленка знаходиться неподалік.

Чим займався цей завод

«Електронмаш» створили в 1965 році на базі Київського заводу електронних обчислювальних та керуючих машин. Ще за радянських часів «Електронмаш» виробляв електронно-обчислювальну техніку, прилади живлення для міського електротранспорту та побутові лічильники газу. Після катастрофи на Чорнобильській АЕС на потужностях заводу випускали електронні плати дистанційного управління технікою для ліквідації наслідків аварії. В часи незалежності підприємство виробляло контрольно-касові апарати. Завод займався також виробництвом електродвигунів, генераторів та трансформаторів і лічильників газу та устаткування для вітряків. Саме це зараз було б потрібно Україні. Та після переходу до ринкової економіки завод не зміг пристосуватися до конкуренції. У 2022 році на заводі залишалося працювати 127 осіб.

Основний актив заводу – це майже 14 га землі на Кільцевій дорозі. Окрім землі на торги виставили корпуси заводу, склади, котельні, їдальню та базу відпочинку на Чернігівщині (49 тис. кв. м), ділянку у Васильківському районі Київської області, 31 авто (легкові, вантажні автомобілі та спецтехніка 1978-2007 років випуску). Усього 110,7 тис. кв. м нерухомості та понад 200 тис. кв. м ділянок. А ще покупцю доведеться погасити понад 23 млн грн боргів підприємства.

[embed][/embed]

Ми писали, що фірма бізнес-партнерки Супруненків придбала завод мінеральної води «Росинка» у Києві за 129,7 млн грн. А чим відомий новий депутат Київради від "Європейської солідарності" Сергій Ільницький - читайте тут. Нагадуємо, у Києві власники гіпермаркетів "Епіцентр" Олександр та Галина Гереги придбали майно держпідприємства "Укроборонресурси".

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.