Під Києвом виставили на продаж частину ЖК «Данія»: хто не добудував та скільки коштує

Під Києвом виставили на продаж частину ЖК «Данія»: хто не добудував та скільки коштує

На сайті державного підприємства «СЕТАМ» продають цікавий об’єкт нерухомості. Це житловий будинок у передмісті Києва – селі Софіївська Борщагівка Бучанського району. Знаходиться за адресою вулиця Дорошенка, 23.  Детальніше про цей актив дізнайтеся в Інформатор Гроші.

Прийняття заявок на участь в аукціоні оголошено 17 травня. Сам аукціон відбудеться 16 червня. Стартова вартість цього активу в Київській області – 4 млн 814 тис. 924 грн.

Щоб взяти участь в аукціоні, потрібно сплатити гарантійний внесок 240 тис. 746 грн. Його повернуть тому, хто не переможе в аукціоні. Наразі вже зареєстровано 8 потенційних учасників.

За цю суму продається також земельна ділянка площею 0,101 га під будинком (3222486200:03:006:0032). Наразі в об’єкті є 4 поверхи з запланованих 10. Площа – 1344,2 кв. м. На першому поверсі нежитлові приміщення загальною площею 83,7 кв. м. На другому поверсі квартири на 206,3 кв. м та 134,8 кв. м. На 3 та 4 поверхах аналогічні квартири. Майно знаходиться під арештом. Фактично його будували без проєктної документації (за будівельним паспортом).

Під Києвом виставили на продаж частину ЖК «Данія»: хто не добудував та скільки коштує 1

Як повідомляє один з інвесторів Микита Андрєєв, у 2020 році він інвестував гроші у квартиру у цьому будинку. Одак забудовник не виконав свої зобов’язання. Гроші з продажу підуть на компенсації інвесторам, які довірилися забудовнику-боржнику. Покупець майна сам вирішить, що зробити з будинком – добудувати або знести. За 15 хвилин їзди від будинку знаходяться станції метро «Житомирська», «Академмістечко», «Святошин».

Як повідомляє сайт ЛУН, житловий комплекс мав складатися з 23 будинків з різною кількістю поверхів: від 3 до 13 поверхів. Частину будинків введено в експлуатацію протягом 2016-2019 років, а саме на вул. Ягідна, 14; 17; 19; 21; 23; вул. Кошова, 79, 81; 83, 85; 90, 92/56, 101;  вул. Січова, 44, 44А; вул. Райдужна, 117/119. А частина будинків заморожена, відповідно люди не отримали свої квартири за адресами:

  • Вул. Кошова, 97/22 (1-4 секції);
  • Вул. Пшенична, 51;
  • Вул. Кошова, 102;
  • Вул. Райдужна, 62;
  • Вул. Дорошенка, 23;
  • Вул. Райдужна, 133/25.

[embed][/embed]

89% території ЖК не призначені для будівництва багатоквартирних будинків, це присадибні ділянки. Усі землі знаходяться в приватній власності фізичних осіб. Через це була занижена вартість квартир. По факту це неконтрольована забудова із зростанням поверховості в окремих будинках з неналежною роботою інженерних комунікацій, не розрахованих на таке навантаження. А ще через це були затримки в прийнятті в експлуатацію. Комплекс обіцяли добудувати у 2020 році. Пізніше строк здачі переносили на кінець 2022 року.

На малюнках ЖК "Данія" виглядає красиво, а фактично частина недобудов муляє очі
На малюнках ЖК "Данія" виглядає красиво, а фактично частина недобудов муляє очі

Власником ділянки під будинком є Дмитро Володимирович Малиш. Саме з нього постраждалі громадяни, які не отримали свої квартири, через суд планують стягнути кошти. До цього з ними укладав угоди  Роман Корніяш. Він був власником земельної ділянки до того. Корніяш також виступає замовником будівництва таунхаусів Geneva та ЖК Barberry у Софіївській Борщагівці: з його ім’ям пов’язані суди за квартири у недобудованих будинках ЖК «Данія». Корніяш є учасником кооперативу «Житлово-Будівельний Кооператив «Нова Данія 97/22», де також присутні Ірина Саченко та Олексій Саченко. Останніх інвестори інших будинків звинувачують у тому, що не отримали свої квартири, але сплатили їм кошти, та не вбачають перспектив добудови. При цьому забудовники не хотіли повертати гроші інвесторам.

Один з будинків ЖК Данія
Один з будинків ЖК Данія

Переважна більшість будинків будується/побудовано без ліцензованої компанії – підрядника та мають статус: «Будівництво власними силами». Генеральним підрядником будівництва у вул. Кошова 97/22 та вул. Кошова, 101 виступає ТОВ «Терра Ріка». Можна подивитися сюжет про ситуацію, яка склалася.

[embed][/embed]

За що суд заарештував 3 млн доларів на рахунках забудовника Андрія Мартинова – читайте тут. А ще інвестори звернулися до Віталія Кличка, щоб Київрада допомогла добудувати ЖК «Нові Жуляни», чому це не вдасться зробити столичній владі – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.