Справу про хабар на 722 млн грн Насірову передали до суду у Києві

Справу про хабар на 722 млн грн Насірову передали до суду у Києві

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувачувальний акт щодо колишнього голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова та його колишнього радника. Екс-посадовця звинувачують в отриманні хабаря (еквівалент 722 млн грн) за сприяння у поверненні ПДВ для аграрного холдингу бізнесмена Олега Бахматюка. Детальніше – у нашому матеріалі.

Про це повідомляють Національне антикорупційне бюро України та САП.  Посадовець отримав неправомірну вигоду у 5,5 млн дол. та 21 млн євро у 2015-2016 роках. Це найбільший задокументований розмір хабаря в історії України. За версією слідства, за отримані кошти головний податківець країн сприяв поверненню податку на додану вартість (ПДВ) для підприємств холдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка на 3,2 млрд грн у прискореному режимі. Як зазначалося, у той час як інші компанії, маючи аналогічні підстави для відшкодування, не отримували його тривалий час. Розслідування розпочалося ще у 2017 році.

Для перерахування коштів між вказаними юридичними особами під виглядом надання та отримання позик або постачання продукції підозрюваними також були залучені й інші підприємства-посередники, зареєстровані за межами України. При цьому частина коштів такої неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих у іноземну валюту. 2 лютого 2023 року було завершено досудове розслідування. Справу розгляне Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у Києві.

16 травня 2023 року слідча суддя ВАКС зменшила заставу для Романа Насірова з 523 млн грн до 107 млн грн. Екс-чиновник поки що перебуває під вартою. При цьому, за словами адвокатів Насірова, для виходу йому достатньо буде сплатити 9 млн грн.

У жовтні 2022 року екс-очільнику Державної фіскальної служби Роману Насірову, його раднику, а також власнику агрохолдингу Ukrlandfarming Олегу Бахматюку повідомили про підозру у справі щодо відшкодування ПДВ. При цьому у березні 2023 року Бахматюка заочно затримали по цій справі: він не перебуває в Україні.

Сам Бахматюк назвав рішення суду про свій заочний арешт порушенням міжнародного права та спробою «звинуватити хоч у чомусь». «Я вбачаю в цих подіях наявність чіткого мотиву – мотиву тиску на мій бізнес з метою знищити його. Щоб цього не сталось, ми будемо захищати своє право в судах – усіх необхідних юрисдикцій», – цитує його прес-служба «Укрлендфармінг». Також Олег Бахматюк фігурує у справі про привласнення 1,2 млрд грн державних коштів, які отримав його ВіЕйБі Банк (VAB Bank) як кредит від Нацбанку України у 2014 році. Нагадуємо, що згідно з Конституцією України особи не вважаються винними у правопорушенні, доки їх провина не доведена у суді у законному порядку. Наразі Насіров та Бахматюк — підозрювані.

Нагадуємо, ВАКС обрав запобіжний захід та заставу для керівника пов’язаної з Коломойським компанії, яка завдала збитків державі на 176 млн грн. А як Вищий антикорупційний суд України покарав колишнього голову Державної зернової корпорації за збитки на 60 млн доларів – читайте тут. Також ВАКС поновив розгляд справи щодо реалізації схеми «Роттердам+» за участі екс-менеджера компаній Петра Порошенка та співробітників ДТЕК Ріната Ахметова, яка завдала збитків українцям на 20 млрд грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.