Хто володів готельним комплексом «Феофанія», який суд у Києві повернув державі

Хто володів готельним комплексом «Феофанія», який суд у Києві повернув державі

23 травня прокуратура Києва повідомила, що домоглася розірвання договору оренди готельного комплексу «Феофанія». Їм користувалася приватна компанія, а власник – держава. На думку правоохоронців, орендар порушував умови договору, занедбав готель та не платив за оренду. Детальніше – в Інформатор Гроші.

Вартість готельного комплексу становить понад 182 млн грн. Розташовується він у парку «Феофанія» за адресою вул. Метрологічна, 14Б у Голосіївському районі Києва.

У 2021 році прокурора Києва вступила у справу в інтересах держави за позовом Національної академії наук України до приватного підприємства про розірвання договору оренди приміщень готельного комплексу загальною площею понад 6,6 тис кв м у м. Києві та виселення цього підприємства. Позов Національної академії наук України (яка є власником готелю) мотивовано тим, що підприємство-орендар істотно порушує умови договору оренди державного майна. Систематично не сплачує орендну плату, неналежно утримує майно та незаконно передає у суборенду.

Господарський суд міста Києва підтримав позов у тому, щоб виселити орендаря з державної нерухомості. Водночас суд не погодився розірвати договір. Північний апеляційний господарський суд після цього задовольнив скаргу прокуратури, і відповідно договір було розірвано. Однак орендар ще зможе оскаржити рішення апеляційного суду у Верховному Суді.

Вид на парк "Феофанія" та готельний комплекс у ньому
Вид на парк "Феофанія" та готельний комплекс у ньому

Власником готельного комплексу є Національна академія наук України (НАНУ). Їй підпорядковано держпідприємство «Готельний комплекс «Феофанія». Очолює його Артур Григор’янц. Однак воно знаходиться у стані ліквідації з 31 березня 2023 року.

За нашими даними, орендувало нерухомість Приватне підприємство «ГК Феофанія». У 2018 році «Українська правда» писала, що прокуратура «повернула державі» цей готельний комплекс. У 2013 році ПП «ГК Феофанія» зареєструвало за собою право власності на нього на основі судового рішення від 2004 року. Однак те рішення 2004 року було скасовано в Апеляційному суді Києва у 2011 році.

За даними аналітичної платформи YouControl,  ПП «ГК Феофанія» було засновано у 1995 році у Києві. Увесь час одноосібним власником підприємства увесь час був киянин Олександр Цемко. Він же і керував підприємством весь час за виключенням 1999-2004 років, коли директором був Ігор Лемешко.

За даними податкової, у 2022 році виручка ПП «ГК Феофанія» склала 3,42 млн грн, у 2021 році – 3,56 млн грн, у 2020 році – 3,18 млн грн, у попередні роки дещо вище. У 1997-1999 роках Олександр Цемко був співвласником Заставного товариства «Скарбниця» (ломбарду). У 1996-2006 роках Цемко був співзасновником ТОВ «Пектораль ЛТД», яке займалося оптовою торгівлею. У цьому підприємстві його партнерами були Микола Злочевський (майбутній міністр екології в уряді Миколи Азарова та власник газодобувної компанії Burisma), Сергій Лагур (співвласник заправок WOG), екс-нардеп Микола Лісін (2002-2011), адвокат Андрій Хірсін. Щоправда, інформація про діяльність цієї фірми не збереглася.

А ще з Дмитром Половіченком з 2011 року є співвласником ТОВ «Оптимальний Вибір Плюс», яке займається здачею в оренду офісної техніки. Дмитро Половіченко також володіє ломбардами у Києві. Керівниця ТОВ «Оптимальний Вибір Плюс» адвокатка Світлана Андрєйчук була юристкою ГК «Феофанія» та балотувалася на місцевих виборах у 2015 році до Києво-Святошинської районної ради від УКРОПу та до Київради у 2020 році від Правого сектору.

Нагадуємо, Національне агентство з менеджменту та розшуку активів шукає управителів для готелю «Дружба» та Будинку профспілок у Києві. Раніше повідомлялося, що Вищий антикорупційний суд конфіскував 90 млн грн з рахунків фірм підсанкційного російського олігарха Міхаіла Шелкова. Нагадуємо, фірма доньок Злочевського придбала за 351 млн грн головний офіс банку «Аркада» у Києві.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.