176 млн грн збитків державному «Центренерго»: суд у Києві визначив заставу підозрюваному

176 млн грн збитків державному «Центренерго»: суд у Києві визначив заставу підозрюваному

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді застави для керівника приватного підприємства ТОВ «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка. Це підприємство пов’язують з українським бізнесменом Ігорем Коломойським. На думку слідчих Короткевич-Лещенко причетний до завдання збитків «Центренерго» на 176 млн грн.

19 травня 2023 року слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 32,2 млн грн одному з підозрюваних у справі щодо завдання понад 176 млн грн збитків ПАТ «Центренерго». Крім того, на підозрюваного покладено обов’язки носити електронний браслет. В Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі не назвали ім’я підозрюваного. Однак, за даними ЗМІ, мова йде саме про Андрія Короткевича-Лещенка.

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру двом екс-посадовцям державного «Центренерго» та керівнику приватної компанії у зловживаннях на 176,8 млн грн. За даними сайту «Слово і діло», йшлося про екс-члена «Центренерго» Олександра Уварова та екс-директорку департаменту «Центренерго» Катерину Токар, а також керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка. Уварову та Токар про підозру повідомили заочно.

За даними слідства, у 2020 році ПАТ «Центренерго» уклав угоду про продаж електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі»-переможцю аукціону. Через невідбір законтрактованої за цими угодами електроенергії компанія-переможець мала сплатити штраф. Аби цього уникнути, з ПАТ заднім числом уклали додаткові угоди: виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення від обсягів відібрання електроенергії.

Такі зміни дозволили згаданому ТОВ відбирати будь-який обсяг електроенергії, незважаючи на те, що за умовою проведених аукціонів відібрання договірного обсягу електроенергії мало бути гарантоване. У результаті цих дій ПАТ не отримало 176,8 млн грн. Нагадаємо, раніше САП завершила слідство у справі про завдання 93,76 млн грн збитків державному «Енергоатому» в результаті продажу електроенергії тому ж трейдеру "Юнайтед Енерджі" за заниженою ціною. ТОВ «Юнайтед Енерджі» належить та керується Андрієм Короткевичем-Лещенко. Однак журналісти пов’язують компанію з Ігорем Коломойським. Детальніше про цю компанію можна подивитися у сюжеті журналістів "Радіо Свобода".

[embed][/embed]

Раніше ми писали, як підприємства Ігоря Коломойського використовували дешеву електроенергію ТОВ «Юнайтед Енерджі» для майнінгу біткоїнів.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.