Мільйонні збитки на будівництві Подільського мосту: у Києві відсторонили підлеглого Кличка

Мільйонні збитки на будівництві Подільського мосту: у Києві відсторонили підлеглого Кличка

Як повідомляє прокуратура Києва, директора комунального підприємства «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» відсторонили від посади та повідомили про підозру. Це підприємство є замовником будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. Вважають, що дії керівника підприємства призвели до розтрати понад 6 млн грн.

Згідно з даними реєстрів, з 31 жовтня 2022 року директором КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» є Роман Лісневський. Він же обіймав посаду керівника певний час у листопаді 2018 року та з квітня по грудень 2020 року. Загалом раніше він працював заступником директора у КП ДБШТСК та очолював там тендерний комітет. Рух «ЧЕСНО» звинувачував чиновника у зловживаннях під час проведення тендерів Дирекції.

У квітні 2017 року між КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» та генпідрядником ТОВ «Еко-Буд-Трейд» (його пов’язували з  бізнесменом Денисом Комарницьким) укладено договір генпідряду щодо виконання робіт з будівництво Подільського мостового переходу у Києві. У грудні 2020 року ТОВ «Еко-Буд-Трейд» вказало у документах неправдиві дані про обсяги та вартість виконаних підводних робіт, зокрема з очищення металоконструкцій від обростання на глибині 12-20 метрів із залученням водолазної станції на Подільському мості. За результатами експертиз встановлено, що роботи на 6 млн грн не проводилися.

Але за них сплачені були кошти з бюджету. Разом з тим у замовника робіт не виникало питань до генпідрядника. Тому керівник «Диреції будівництва шляхово-транспортних споруд» отримав підозру у службовій недбалості, через яку відбулася розтрата бюджетних коштів. Зазначимо, що відповідно до Конститутції України особа не вважається винною у правопорушенні, доки її провина не буде доведена у суді. Зазначимо, що комунальне підприємство ДБШТСК  підпорядковується Департаменту транспортної інфраструктури КМДА (з вересня 2021 року ним керує Руслан Кандибор). За останні роки департаментом керували Сергій Майзель (травень 2016 - серпень 2017), Сергій Симонов (серпень 2017 - березень 2019), Іван Шпильовий (березень - серпень 2019, жовтень 2019 - лютий 2020, квітень - вересень 2021), Іван Федоров (серпень - жовтень 2019), Валентин Осипов (лютий 2020 - квітень 2021).

Керівник генпідрядної організації ТОВ «Еко-Буд-Трейд» наразі знаходиться під цілодобовим домашнім арештом. Раніше вже йому було повідомлено про підозру за фактами завищення вартості робіт з використанням найманого нестандартного обладнання на суму близько 36 млн грн, а також робіт з фарбування прольотних плит Подільського мосту на суму близько 2 млн гривень. Тобто загалом втрати бюджету можуть становити понад 44 млн грн від діяльності генпідрядної організації за цими епізодами. У 2020 році Національна поліція повідомляла, що за її підрахунками на будівництві мосту могли вкрасти до 80 млн грн (за участі замовника робіт, генпідрядника та субпідрядників). У жовтні 2021 року прокуратура стверджувала, що на будівництві мосту могли вкрасти 150 млн грн.Підприємство очолює наразі Віталій Фастовець, підозрюваний у справах про привласнення державних коштів на будівництві Подільського мосту.

За даними журналістів «Бігус Інфо», діяльність ТОВ «Еко-Буд-Трейд» контролювалася «смотрящим за Києвом» Денисом Комарницьким – впливовим бізнесменом та колишнім депутатом Київради у часи мера Черновецького (був головою фракції Блоку Черновецького у 2008-2010 роках). Компанія, за даними Youcontrol, зареєстрована у Києві у 2014 році зі статутним капіталом у 1 тис. грн. Пізніше статутний капітал збільшили до 7 млн грн. Власником протягом 2017-2019 років був Максим Половко. Пізніше співвласником став Євген Расторгуєв. У 2020 році замість Расторгуєва співвласником став Валерій Міщенко. А у 2023 році замість Половка співвласником став Володимир Яцун (хоча бенефіціаром вказано Половка). Валерій Міщенко був пов’язаний спільним бізнесом з нардепом Олесем Довгим, заступником голови Офісу Президента Олегом Татаровим, братом екс-нардепа Вячеслава Константіновського Олександром, а ще був помічником колишнього народного депутата від БЮТ Григорія Омельченка у 2006-2012 роках. Максим Половко у 2015 році невдало балотувався до Київради за списками Блоку Петра Порошенка. Максима Половка пов’язували з заступником голови КМДА Вячеславом Непопом та екс-головою «Київміськбуду» Михайлом Голицею.

[embed][/embed]

Загалом вартість будівництва Подольського мосту (який будують з перервами з 1993 року) за всі роки незалежності України сягає вже понад 20 млрд грн.При цьому найсуттєвіше вартість змінилася у 2021 році – з 11 млрд 251 млн грн до 19 млрд 922 млн грн. А у 2023 році депутати Київради проголосували за подорожчання мосту на 183 млн грн, проти чого виступала прокуратура.

Нагадуємо, минулого року Антимонопольний комітет оштрафував 2 фірми за змову на тендерах по роботах на Подільсько-Воскресенському мосту. А хто відремонтує Південний міст за 85 млн грн у Києві – читайте тут. Кому дістався підряд на реконструкцію вулиці Трускавецької за 71,8 млн грн – дізнайтеся тут. Чим відома вже екс-депутатка Київради від ОПЗЖ та директорка Blockbuster Mall Олена Букало можна прочитати у матеріалі.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.