Комп’ютерна томографія у діагностиці онкологічних захворювань

Комп’ютерна томографія у діагностиці онкологічних захворювань

Комп'ютерна томографія може допомогти лікарям виявити рак та візуалізувати такі параметри, як форма та розмір пухлини. Сканування абсолютно безболісне і займає 5 – 30 хвилин.

Що можна побачити на КТ?

Комп'ютерна томографія показує зріз тіла. На зображенні можна побачити кістки, органи та м'які тканини чіткіше, ніж на стандартних рентгенівських знімках.

Комп'ютерна томографія може показати форму, розмір та розташування пухлини. Також за результатами дослідження можна побачити судини – і все це без розрізу тіла пацієнта.

Порівнюючи знімки КТ, зроблені з плином часу, лікарі можуть побачити, як пухлина реагує на лікування, або дізнатися, чи наявний рецидив раку після лікування.

 

Як працює комп’ютерна томографія?

У певному сенсі комп’ютерна томографія схожа на стандартні рентгенівські дослідження. Але рентгенівський тест направляє широкий пучок випромінювання лише під одним кутом. Комп’ютерна томографія використовує тонкий промінь для створення серії знімків, зроблених під різними кутами. Інформація з кожного ракурсу передається в комп’ютер, який потім створює чорно-біле зображення, яке показує шматочок певної ділянки тіла.

Для отримання чіткішого зображення можна використовувати спеціальні контрастні речовини. У діагностичних центрах, таких як столичний М24, їх вводять внутрішньовенно за допомогою венфлону (катетер) та внутрішньовенного інжектора (спеціальний пристрій, який вводить контраст під час сканування).

Використовуючи зроблені КТ-зображення, рентгенолаборант на комп’ютері може створювати тривимірне (3-D) зображення. Тривимірне зображення можна повертати на екрані комп’ютера, щоб дивитися під різними кутами.

Сьогодні технології, пов’язані із комп’ютерною томографією, продовжують розвиватися. Однією з порівняно молодих технік є віртуальна ендоскопія: лікарі можуть вивчати внутрішні поверхні таких органів, як легені (віртуальна бронхоскопія) або товста кишка (віртуальна колоноскопія або КТ-колонографія), фактично без втручання в тіло пацієнта. Тривимірні зображення комп’ютерної томографії створюють чорно-біле зображення на екрані комп’ютера, і результати дуже наближені до звичайної ендоскопії.

 

Підготовка до КТ Київ

Комп’ютерну томографію найчастіше проводять амбулаторно – це не забирає багато часу, так само як і підготовка до дослідження. Втім, деякі нюанси треба знати заздалегідь:

  • Запитайте свого лікаря, чи доцільно пройти обстеження з контрастною речовиною. Якщо вас очікує так зване КТ з контрастом, попередьте лікарів, якщо ви маєте алергію на йодовмісні препарати. Це важливо для підготовки до діагностики: якщо змінити призначення та обійтися без контрастної речовини неможливо, лікар може призначити вам прийом препаратів для зниження ефектів, пов’язаних з алергією.

  • Якщо ж вам невідомо, чи є у вас реакція на йодовмісні препарати, пам’ятайте, що вони можуть викликати висипи, спровокувати нудоту, задишку, сверблячку чи набряк, які, втім, минають самі. Обов'язково повідомте свого рентгенолога та медичний персонал, якщо ви помітите будь-які зміни після введення контрастної речовини.

  • У деяких випадках лікар може порекомендувати вам не їсти та не пити за кілька годин до обстеження. Також вам може знадобитися мікроклізма, щоб очистити кишківник.

Більш детальні інструкції щодо підготовки до КТ при онкологічних захворюваннях ви можете отримати телефоном під час запису на процедуру.

Реклама

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.