Суд у Києві конфіскував 90 млн грн у російського олігарха Шелкова

Суд у Києві конфіскував 90 млн грн у російського олігарха Шелкова

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення, за яким державі передано 50 млн грн та 1 млн доларів. Вони належали підсанкційному в Україні олігарху Міхаілу Шелкову. Зокрема, він добував титанову руду у Демурінському гірничо-збагачувальному комбінаті у Дніпропетровській області. Сировина використовувалася для російської оборонної промисловості. Більше дізнайтеся в Інформаторі.

Кошти були передані державному Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Активи бізнесмена, зокрема корпоративні права та майно ВСМПО «Титан Україна», грошові кошти на банківських рахунках, були стягнуті Вищим антикорсудом на початку цього року у рамках санкційного механізму. До цього активи перебували під арештом у межах кримінального провадження та знаходились в управлінні АРМА.

Зазначені кошти (близько 50 млн грн та 1 млн дол.) було передано Національному агентству у серпні-вересні 2022 року. За період розміщення на депозитному портфелі АРМА на арештовану суму нараховано майже 2,7 млн грн у вигляді відсотків, які також отримала держава. Ми писали, що у російського олігарха в Україні конфіскували:

  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»;
  • майно, що належить ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»: 3 будівлі, будинок, комплекс будівель та споруд загальною площею 6201 кв м, 2 трактори, 3 навантажувачі, екскаватор, 5 транспортних засобів, а також понад 14,4 млн грн на рахунках банку;
  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Тай-Мінералс»;
  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ «ІнвестАгро».
  • квартиру загальною площею 175,5 кв. м в Одесі;
  • місце на стоянці в Одесі;
  • склад рулонів нержавіючої стальної стрічки загальною площею 2 411,3 кв. м у Нікополі;
  • комплекс у Нікополі;
  • квартиру загальною площею 68,5 кв. м у Нікополі;
  • трактор колісний;
  • причіп;
  • автомобіль Lexus;
  • чотири автомобілі Mitsubishi Pajero спорт;
  • грошові кошти на банківських рахунках;
  • 100% частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "ВСМПО Титан Україна".

Шелков та партнери володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі. Як зазначає Transparency International Ukraine, Шелков — ексглава інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників в Росії. Він займає 59 позицію у російському Forbes зі статками у 1,5 мільярда доларів.

На російського олігарха Шелкова накладено санкції в Україні
На російського олігарха Шелкова накладено санкції в Україні

 

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 26 грудня 2022 року почав розгляд справи за позовом Мін’юсту про конфіскацію українських активів Михайла Шелкова — основного бенефіціара та члена ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма». В якості третіх осіб до справи долучили українські ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» та засновані ним компанії «Інвестагро», «ВСМПО Титан Україна», «Тай-Мінералс» та її співвласника — кіпрську Limpieza Limited. У жовтні 2022 року санкції розширили — до них була включена Limpieza Limited.

За чотири дні до початку повномасштабного вторгнення Росії корпорація ВСМПО-Авісма продала свій основний український актив – ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». За приблизними оцінками, Вовчанське родовище (яке розробляє даний ГЗК) багате на титаноцирконієві руди із запасами ільменіту понад 2 мільйони тонн. Воно знаходиться на території колишнього Васильківського району Дніпропетровської області. Споживачами титанової продукції ВСМПО є найбільші авіа- і двигунобудівні корпорації світу, такі як Boeing, EADS, Safran, Pratt & Whitney та ін. Але велика частина виробів йде і на потреби російської оборонки.

У червні 2021 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергєя Чемезова та його заступника Міхаіла Шелкова – громадянина російської федерації, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». У жовтні 2022 року санкції розширили — до них була включена Limpieza Limited, на яку записаний Демурінський ГЗК.

Минулого року Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомляло, що підприємство комбінат не сплачував податки, а свою сировину відправляв на підприємства росії та Республіки Білорусь. За фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн було відкрито кримінальне провадження. Слідство встановило, що комбінат у 2020-2021 роках експортував титанову сировину на підприємства Російської Федерації та республіки Білорусь. Хоча за документами сировину постачали нібито австрійській компанії, але за фактом продукція одразу йшла російським та білоруським підприємствам. Вартість цієї сировини занизили на суму понад 56 млн грн. Через це український бюджет недоотримав понад 10 млн грн. Суд наклав арешт на 100% корпоративних прав підприємства та на його рахунки в українських банках. Директору комбінату повідомили про підозру. Інформатор Україна описував, як Шелков та його партнер російський олігарх Чемезов намагалися вивезти майно з України, щоб запобігти його націоналізації.

Росіяни виробляли з  використанням українського титану свої ракети "Кинжал", гелікоптери Кa-52, бойові літаки, танків, крилатих ракет та ЗРК «Панцир». Тепер їм доводиться шукати сировину в інших країнах. А до початку повномасштабного вторгнення 83% всього титану, який використовувався у російській промисловості, було саме з України.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.