Українські компанії із топ 1000: ФПГ, зв'язок з агресором та рекордні зміни виручки за 2022 рік

Українські компанії із топ 1000: ФПГ, зв'язок з агресором та рекордні зміни виручки за 2022 рік

Аналітики  R&D-центру YouControl проаналізували підприємства із 1000 українських компаній, які отримали найбільший дохід у 2022 рік, на приналежність до фінансово-промислових груп, наявність зв'язків із рф та іншими країнами. А також дослідили зміни розміру виручки цих компаній порівняно з 2021 рік.

Ключові висновки:

  • Більшість компаній із топ 1000 за обсягом доходу у 2022 р. мають зв'язки з фінансово-промисловими групами. Зокрема, "Систем кепітал менеджмент" (46) та "Смарт-Холдинг" (23) та ін.
  • Половина підприємств із першої 20-ки за виручкою прямо чи опосередковано контролюються державою.
  • У 52% підприємств із топ-20 зросла виручка, однак 43% компаній відчули зменшення доходів.
  • Серед компаній, яким вдалося збільшити дохід в 10 разів у порівнянні з 2021 р. – постачальник газу “Твій Газзбут”, “Берегівське ХПП”, “Тека Петролеум” та ін.
  • Незважаючи на санкції та російську агресію, 6 українських компаній продовжують підтримувати бізнесові зв'язки з росією та 2 з білоруссю.

Топ 20 компаній за отриманим доходом у 2022 р.

Цьогоріч у квітні Держстат оприлюднив фінзвітність компаній за 2022 р. Згідно з обробленими даними, перелік 20 компаній, що отримали найбільшу виручку за минулий рік, виглядає так:

Українські компанії із топ 1000: ФПГ, зв'язок з агресором та рекордні зміни виручки за 2022 рік 1

 

Покращити обсяг доходу у 2022-му порівнюючи з 2021-м вдалося 7 компаніям зі згаданих перших 20-ти. Серед п’яти з них зростання виручки відбулося більш ніж на 40%.

Якщо брати загальну статистику за зміною обсягу доходів 20-ти зазначених компаній, близько 52% покращили свої результати. Виручка більше ніж 43% підприємств за результатами 2022 р. була нижчою, порівнюючи з показником у 2021-му. У всіх інших рівень доходу за результатами 2022 р. не змінився.

Трохи більше 9% компаній, незважаючи на зменшення обсягу виручки торік на 50% та більше, все одно потрапили до переліку найбільш дохідних компаній. Серед них зокрема ПРАТ "МК "АЗОВСТАЛЬ", що навесні 2022-го стала оплотом спротиву у нині окупованому Маріуполі.

Деяким із тисячі (трохи більше 2% від загальної кількості компаній) вдалося збільшити дохід у понад 10 разів у порівнянні з 2021 р.:

Російський та білоруський “слід” та зв’язки з іншими країнами

Актуальний зв'язок із рф, рб та Китаєм мають 8 компаній із топ 1000 найбільших за доходами у 2022 р.

Водночас 6 українських компаній, згідно з даними російського реєстру юридичних осіб, є співвласниками компаній в росії.

Трохи більше 7% підприємств входять до складу холдингу (групи), інший учасник якого зареєстрований за законодавством російської федерації. Тож, незважаючи на російську збройну агресію проти України та накладення санкцій, міжнародні компанії досі продовжують вести бізнес з державою-агресоркою.

Нагадаємо, співпраця з контрагентами, які мають прямі, опосередковані, приховані, будь-які зв'язки з росією, є ризиковою. Бізнес має ретельно перевіряти партнерів, адже може наразити себе на санкції, штрафи та інші проблеми з законом, вже не кажучи про великі репутаційні ризики. Система YouControl автоматично виявляє потенційні ризики співпраці з такими компаніями, зокрема за допомогою цілого ряду факторів в Експрес-аналізі.

Бізнес-імперії та приналежність до ФПГ

Більш ніж половина компаній із топ 1000 найбільших за доходами включена до складу фінансово-промислових груп, доданих до аналітичної системи YouControl. Власне, 551 підприємство входить до складу 281 групи. Деякі компанії відносяться до кількох груп одночасно, а деякі фінансово-промислові групи мають у своєму складі кілька десятків компаній з досліджуваного списку.

  • Лідером за кількістю пов'язаних компаній (46), що увійшли до топ 1000 за обсягом виручки, згідно з даними Державної служби статистики України, є “Систем кепітал менеджмент”. Власником групи компаній виступає найбагатший українець за версією видання Forbes Україна – Рінат Ахметов.
  • 23 компанії із переліку відносяться до “Смарт-Холдингу” екснародного депутата України Вадима Новинського. Деякі із них також входять до складу СКМ. На початку 2023-го, згідно з даними офіційного сайту групи, відбулась реструктуризація Smart Holding, тобто зміна власника. У межах реструктуризації засновник Smart Holding Вадим Новинський вирішив передати активи в траст. Відбулися відповідні зміни в структурі власності українських компаній групи – бенефіціарами стали 5 резидентів Кіпру. В квітні цього року Служба безпеки України провела обшуки в офісі інвестиційної Групи «Смарт-Холдинг» та на підприємствах бізнесу “Смарт Енерджі” в межах кримінального провадження. На початку травня 2023 р. Вадима Новинського повернули до кінцевих бенефіціарів компаній Групи «Смарт-Холдинг».
  • 19 компаній із топ 1000 пов'язані  із ФПГ “Приват”, що контролюється підприємцями Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Стільки ж підприємств відносяться до “Груп ДФ” Дмитра Фірташа.
  • 13 компаній з вибірки має у своєму складі агрохолдинг Миронівський хлібопродукт “МХП” Юрія Косюка.
  • “Енергетичний стандарт”, що контролюється Костянтином Григоришиним, охоплює 14 компаній цієї фінансово-промислової групи.
  • 11 підприємств знаходяться у складі інвестиційної групи SP Advisors, яка стала власницею низки компаній, що раніше входили до групи Укрлендфармінг Олега Бахматюка в результаті реструктуризації заборгованості Укрлендфармінгу. І стільки ж – у групі VS Energy, яку ЗМІ пов’язують з російськими олігархами (Олександром Бабаковим, Євгеном Гінерером та Михайло Воєводіним), котрі знаходяться  під санкціями в Україні. До складу групи VS Energy, зокрема, входять 9 компаній, що працюють в енергетичному секторі. Крім того, до VS Energy відносяться дві компанії на ринку азартних ігор, які мають ліцензії від КРАІЛ. Про це розповідав YouControl у викривальному дослідженні “Гральний бізнес по-українськи. Великий розбір компаній”.

Фінансово-промислова група – це велике угруповання підприємств, що може налічувати до сотні компаній. Тому неабияк важливо перевіряти їх при співпраці. Своєю чергою, і в своїй ФПГ варто впроваджувати комплаєнс-процедури. Адже фінансово-промислові групи загалом стикаються з тими ж комплаєнс-ризиками, що й звичайні компанії. Це насамперед ризики настання юридичних санкцій, фінансових збитків або втрати репутації внаслідок невиконання вимог законодавства України та недотримання належної обачності при співпраці з контрагентами. Основна різниця фактично полягає лише в масштабі ведення бізнесу, а також у тому, що ризикові зв’язки між компанією групи значно складніше припинити, що в окремих випадках поглиблює проблеми.

Як російський бізнес представлений в Україні — дивіться тут.

Партнерський матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.