У Києві не змогли продати недобудований ЖК на Хмельницького: до чого тут екс-депутат Київради і кримський топ-сепаратист

У Києві не змогли продати недобудований ЖК на Хмельницького: до чого тут екс-депутат Київради і кримський топ-сепаратист

На платформі держпідприємства «СЕТАМ» не вдалося продати 99% довгобуду на вул. Богдана Хмельницького, 58 у Києві неподалік велотреку. Потенційні учасники не сплатили гарантійні внески. Разом з тим столична влада заборонила будівництво цього 25-поверхового будинку.  Детальніше дізнайтеся в Інформатор Гроші.

Торги мали відбутися 16 травня. Стартова вартість цього майна становила 36 млн 568,6 тис. грн. Два зареєстровані учасники торгів не сплатили гарантійний внесок (1 млн 828 тис. 430 грн), відповідно ніхто з них і не зміг придбати це майно. Площа 99% ЖК, виставлена на аукціон, становить 13 тис. 3 кв. м. Це 25 поверхів, цокольних та технічний поверхи. Земельна ділянка під будинком займає 0,5 га.

Продавцем виступило ТОВ «Євробудсервіс-2020» з Вінниці. Фірма зареєстрована у 2017 році. На початку директором і власником був Сергій Старіков, а з 2018 року власником є Дмитро Санілевич, а директором – Сергій Дорошенко. Попереднім власником недобудови було київське ТОВ «Гіпек» (власники – Ігор Кріцак та Олександр Сердюк), яке у суді намагається повернути майно собі.

За даними сайту nerukhomi, забудовник «Моя Фортеця», а партнер при будівництві Консоль-Строй ЛТД. При цьому один будино на вул. Богдана Хмельницького, 58А збудовано та здано в експлуатацію у 2013 році. А інший добудувати так і не змогли. Сайт bild.ua називає забудовником будинку-довгобуду ОСББ «Фундуклєєвський» (керівник – колишній депутат Київради Віктор Щербаков, його заступник Ігор Ганоцький), який взявся за діло у 2015 році. Як зазначав Щербаков, ОСББ доробило ті роботи, які мав зробити забудовник, але людям довелося вкласти у це додаткові кошти.

Так мав виглядати збудований будинок (ліворуч)
Так мав виглядати збудований будинок (ліворуч)

Газета «Бульвар Гордона» у 2016 році писала, що будинок мав бути зданий в експлуатацію ще у 2004 році. Роботи виконувала будівельна компанія Консоль-Строй ЛТД (Consol). Вона ж виступала генеральним підрядником. Криза 2008 року посилила фінансові проблеми компаній, які займаються будівництвом. Особливо після 2014 року значна частина будинків «Консолю» була у недобудованому стані. А гроші вкладників у будівництво зникли. Власник компанії Володимир Константинов – зрадник, який з 2010 року керував парламентом Автономної Республіки Крим та перейшов на бік росіян (досі залишається на цій посаді). Його фірму пізніше перереєстрували у Криму за російськими законами, а в Україні та США на ТОВ «Консоль-Строй ЛТД» накладено санкції. Компанії Константинова заборгували українським банкам станом на 2014 рік близько 1 млрд грн.

Володимир Константинов (другий ліворуч) з іншими українофобами
Володимир Константинов (другий ліворуч) з іншими українофобами

ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Моя Фортеця», згідно з даними YouControl, була заснована у 2007 році у Києві Тетяною Жовтухіною та Світланою Пестовою. На цьому об’єкті вона виступала девелопером. Зараз керівником є Володимир Пестов, власниця – Світлана Пестова. Він був співвласником (30%) ТОВ «Консалтингова Фірма Нова Адреса». У той час «Моя Фортеця» мала й успішно здані ЖК на вул. Урицького, 18 і 18В, ЖК «Лазурний блюз», ЖК на Єлизавети Чавдар, 13. Але там не було фірми на той момент заступника голови Кримської організації Партії регіонів.

[embed][/embed]

Орендарем землі з 2003 року (за рішенням Київради) та замовником будівництво було ТОВ «Гіпек». Йому ж і належала недобудована будівля. У березні 2014 року ТОВ «Гіпек», «Консоль-Строй ЛТД» та ТОВ «ПФК Мідас» підписали угоду про те, що останній переходять права і повноваження «Консолю». ТОВ «ПФК Мідас» очолює з 2014 року Павло Черенков, він же і був власником. Тепер власники Павло Черенков (49%), Володимир Курило, Діана Тягульська, Максим Мордовін, Віктор Осудін (по 12,25%). У 2014 році суд зобов'язав замовника ТОВ «Гіпек» повернути Київраді земельну ділянку по вул. Б. Хмельницького, 58.

Недобудова на вул. Богдана Хмельницького, 58А
Недобудова на вул. Богдана Хмельницького, 58А

Засновниками ТОВ «Гіпек» були ТОВ «Фірма «Консоль ЛТД» (43%), громадська організація міське фізкультурно-спортивне товариство «Україна» (6,49%), а також Інна Биченко (34%), Олександр Лимаренко (12,98%) і Елла Сердюк (3,53%). Директором фірми є Павло Черенков, який у 2007 році керував філією фірми «Консоль» – «Виробниче об’єднання Консоль-Відділка». З 2005 року власником ТОВ «Фірма «Консоль ЛТД» була ТОВ «Фірма «Реал Естейт», власником якої від самого заснування і до 2009 року був кримський спікер Володимир Константинов.

Люди ошукані, будинок не збудовано до кінця
Люди ошукані, будинок не збудовано до кінця

У 2016 році певний час засновником компанії ТОВ «Гіпек», згідно з даними YouControl, була ТОВ «ПФК Мідас». Після цього Олександр Сердюк та Ігор Кріцак були власниками. А у 2018-2020 роках власниками були хорватське ГП «Гортан» (51%), державний проектний інститут «Промбудпроект» (24,5%), міська спілка спортивного товариства профспілок «Україна» (4,9%), підприємство «Екопром» (19,6%). Зараз знову власники Сердюк та Кріцак.

Нагадуємо, у Кличка просять відновити будівництво ЖК «Нові Жуляни». Хто їх будував – читайте тут. Хто будує житловий комплекс у Пущі-Водиці біля історичної дерев’яної дач архітектора Брадтмана початку 20 століття – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.