Кияни просять у Кличка заборонити будівництво на Русанівській косі

Кияни просять у Кличка заборонити будівництво на Русанівській косі

На сайті Київради з'явилася нова петиція. Мешканці міста звертаються до влади міста з метою захисту Русанівської коси у Дніпровському районі. Люди виступають за збереження природно-заповідного фонду та проти будівництва бази веслування. Детальніше про це та як підписати петицію - читайте в Інформатор Гроші.

Петицію зареєстрував 15 травня Євген Кудряшов. Зараз вона зібрала 1000 підписів з необхідних 6000. Підписати її можна за посиланням.

Як зазначає автор, Русанівська коса є цілісним природоохоронним об'єктом з унікальною для міста Києва флорою та представниками фауни, а також нерестилищем для риби. Коса є невіддільною та важливою складовою житлового масиву та є загальнодоступним місцем відпочинку для мешканців та гостей мікрорайону. Крім того, вона є прибережною захисною смугою Дніпра та має статус памʼятки ландшафту.

Згідно з ч. 2 ст. 89 Водного кодексу України прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. Відповідно до Водного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Аналогічна норма закріплена у п. г. ч. 2 ст. 61 Земельного кодексу України.

У 2010 році Міністерством культури надано статус памʼятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра» Русанівській косі як частині території памʼятки ландшафту та історії місцевого значення. Коса увійшла до екосистеми Русанівської протоки з дніпровськими островами на ній і стала зеленими легенями не лише острову, а й лівобережної частини довкілля всього міста. Русанівка, як відомо, створена на заплавних територіях Дніпра і ця коса виникла виключно саме під час її будівництва. Русанівка набережна стала розбудовуватися з 1961 року і під час її побудови коса була залишена у стані природної території.

Як підкреслює автор петиції, через унікальність коси час від часу з'являються особи, які хочуть привласнити частину коси. Задля цього використовують, можливість оренди. За словами Кудряшова, є інформація, що на території Русанівської коси планують збудувати базу з веслування, окремі споруди з якої планують розмістити на захисній смузі. Про проведення нараз з цього питання інформувала Дніпровська РДА Києва. Таке розміщення спортивних споруд суперечило б чинному законодавству України, а також завдало б шкоди цілісній природній екосистемі.

Автор петиції Євген Кудряшов радить інвесторам будівництва бази з веслування обрати інше місце. Більше підійдуть Труханів острів та острів Гідропарк. Там є і відповідна інфраструктура. А мешканці масиву Русанівки і без того мають можливості займатися спортом та не потребують ще й секції з веслування на своїй території (як вважає автор). Разом з тим автор наголошує на необхідності заборони будь-якого будівництва на Русанівській косі (у т.ч. МАФів) та необхідності залишити її у первісному природному стані.

У 2019 році ОСН "Комітет мікрорайону Русанівка" звернувся до КМДА та виступив проти будівництва канатної дороги від арки Дружби народів до парку на Русанівській набережній. В об'єднанні мешканців наголошували, що будівництво канатки частково зруйнує зелені зони масиву. Займатися цим мало Київське інвестиційне агентство.

"Такого природного надбання немає більше ніде в місті, і русанівці дуже цінують наявність природного парку, який почав формуватися ще за часів створення мікрорайону. На Русанівській косі виникла досить унікальна флора і фауна (зокрема, качки, бобри, їжаки, жаби, вужі) і вона може бути знищена таким будівництвом. Русанівська коса є місцем для літнього відпочинку багатьох жителів Русанівки, і подальше масове користування пляжними місцями постане під великим питанням", - йшлося у зверненні громадян до чиновників.

Як у КМДА відреагували на петицію про необхідність врятувати озеро Синє на Виноградарі - читайте тут. Нагадуємо, що Південний міст у Києві за 85 млн грн відремонтує фірма, яка втрапила у корупційний скандал при ремонті Нового мосту у Дніпрі. Хто та за скільки проводить реконструкцію вулиці Трускавецької у Дарницькому районі - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.