Прокуратура намагається повернути державі землю під Києвом біля Десни за 222 млн грн

Прокуратура намагається повернути державі землю під Києвом біля Десни за 222 млн грн

Про це повідомила прес-служба Київської обласної прокуратури. Мова йде про земельні ділянки водного фонду на території Зазимської громади Броварського району. Державні землі, на думку прокурорів, незаконно були передані громаді району від районної адміністрації.

«Розпорядженням Броварської райдержадміністрації у приватну власність п’ятьох громадян безоплатно відведено земельні ділянки загальною площею майже 10 га для ведення особистого селянського господарства», - йдеться у повідомленні прокуратури. Вартість зазначених ділянок понад 222 млн грн. Проте, як додали у Київській обласній прокуратурі, вказані дії відбулися з порушенням вимог земельного та водного законодавства, оскільки землі належать до водного фонду і знаходяться на прибережній захисній смузі річки Десна. Прокуратура скерувала позов до суду. Поки що відповідні документи відсутні у судовому реєстрі.

Варто зазначити, що земля у Зазимській громаді постійно стає предметом судових суперечок. Наприклад, у 2016 році суд зобов’язав Ірину Світоненко повернути 21,53 га землі у Зазим’ї, яка була передана в оренду на 49 років сільською радою для будівництва комплексу відпочинку «Онтаріо»: тоді до ділянки входили землі прибережної захисної смуги річки та 3 га лісу. 12 липня 2023 року відбудеться розгляд ще однієї справи стосовно земельних ділянок у громаді: там фігурують Броварська РДА, Зазимська сільська рада, Юлія, Тетяна, Василь Головко, Олена та Наталія Коваль. Також зараз тягнеться розгляд справи про набуття власності на ділянку 0,11 га біля річки Десна у передмісті Києва – селі Пухівка (теж частина Зазимської громади), відповідачем виступає  Єлизавета Хаврюта. Кого саме стосується справа на 222 млн грн та хто є у ній дійовими особами — поки що сказати складно.

А 18 квітня 2023 року голову Зазимської громади Київської області Віталія Крупенка затримала поліція. Правоохоронці підозрюють, що сільський голова вимагав «відкати» та привласнив кошти на укріплення берегів Десни. Для цього посадовець організував корупційну схему, за якою до виконання робіт за бюджетні гроші допускалися «свої» фірми. За даними слідства, затриманий посадовець привласнив бюджетні кошти, виділені на ліквідацію наслідків обрушення берегів річки Десна. Він нібито привласнив 15% від загальної суми укладених договорів. Його затримали під час передачі першої частини хабаря у 113 тис. грн.

Затримання Віталія Крупенка - сільського голови Зазим'я
Затримання Віталія Крупенка - сільського голови Зазим'я

До складу Зазимської об’єднаної громади увійшли села: Погреби, Зазим’я, Пухівка, Рожни, Літки, Літочки (в т.ч. село Соболівка та хутір Парня) в результаті укрупнення громад. Віталій Крупенко є сільським головою з 2020 року. З 2015 року він був сільським головою Погребів. До нього з початку 1990-х років село Зазим’я очолювала Людмила Спичак.

У квітні ми писали, що у Києві виставили на продаж права на недобудований хмарочос Sky Towers за понад 5,5 млрд грн. Разом з ним продавалися і 60 земельних ділянок на 80,35 га у Зазим’ї під Києвом. Однак аукціон не відбувся. Раніше прокуратура повернула державі 172 га землі у Чабанах Фастівського району, детальніше про це – читайте тут. А як держава відібрала землю у Конча-Заспі вартістю 315 млн грн в батька нардепа Нестора Шуфрича – ми розповіли тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.