Повернути державі 5 млрд грн: Фонд держмайна судитиметься з бізнесменом з Києва за борг росіян?

Повернути державі 5 млрд грн: Фонд держмайна судитиметься з бізнесменом з Києва за борг росіян?

Повернути державі 5 млрд грн: Фонд держмайна судитиметься з бізнесменом з Києва за борг росіян?

Держава через Верховний Суд у Києві буде намагатися повернути собі 170 млн євро, які сплатила за борги АТ «Оріана». Це підприємство було одним з найбільших в Україні виробників хімічної продукції. На його базі заснували «Карпатнафтохім», яке належало росіянам, а тепер – бізнесмену з Києва Ігорю Щуцькому та його партнеру. Детальніше про заплутану справу дізнайтеся у матеріалі Інформатора.

Підприємство «Оріана» (на початку 1990х – «Хлорвініл») перебуває в процедурі банкрутства вже більше 20 років. На початку 90-х Оріана була лідером української хімічної промисловості, однак стала заручником шахрайських схем, пов’язаних з російськими компаніями. Розташоване воно у місті Калуш Івано-Франківської області. Основними видами продукції були аеросил, антисептик «Амбізоль-1С», аргон, бензол нафтовий, вініл хлористий, смола та рідкі продукти піролізу, кислота соляна, натрій хлористий, хлор рідкий, плівка поліетиленова, товари народного вжитку.

У 1992 році підприємство отримало під державні гарантії кредит від торгового товариства Удеко ГмбХ (Люксембург). Разом із сумою відсотків, яка була накопичена за період будівництва заводу з виробництва поліетилену, сума заборгованості за кредитом становила 245,2 млн. німецьких марок або 125,4 млн. євро. У 1996 році було отримано ще один кредит в Удеко на 8,5 млн марок (4,4 млн євро). ВАТ «Оріана» не змогла погасити ці борги. У грудні 2001 року Україна та Німеччина підписали угоду про реструктуризацію частини зовнішнього боргу України.

У 2000 році на базі АТ «Оріана» було створено ЗАТ «ЛУКОР» спільно з російською компанією «Лукойл» (кінцевий власник – російський олігарх Вагіт Алекперов). У 2004 році створено підприємство «Карпатнафтохім» на базі потужностей «Оріани» та ЗАТ «ЛУКОР». Росіяни стали власниками підприємства «Карпатнафтохім», до якого вибуло майно «Оріани». У 2008-2010 роках підприємство не працювало через відсутність попиту на продукцію. Після цього завод не працював протягом 2012-2017 років. Росіяни борг «Оріани» не погасили. Натомість його погасило Міністерство фінансів України. АТ «Оріана» залишилося винним державі 170,3 млн євро та 249,5 млн грн пені (станом на 2018 рік) або 5,98 млрд грн станом на 2021 рік.

Майно АТ "Оріана"
Майно АТ "Оріана"

В 2015 році проти Лукойлу порушено кримінальну справу. Зараз справа щодо кредиту перебуває на розгляді у Верховному Суді. Нове керівництво Оріани разом з ФДМУ готуються до нового раунду судових розглядів. На жаль, справу не встигли розглянути до повномасштабного російського вторгнення.

Зруйновані під плином часу будівлі "Оріани"
Зруйновані під плином часу будівлі "Оріани"

У лютому 2017 року завод «Карпатнафтохім» у росіян придбали за 25 млн доларів бізнесмен з Києва Ігор Щуцький (власник ТОВ «Виробнича група Техінсервіс») та його бізнес-партнер, громадянин України і мешканець Об’єднаних Арабських Еміратів Ілхам Мамедов. Останній до цього керував підрозділом російської компанії «Лукойл» в Україні. Щуцький через ТОВ «Група компаній «Техінсервіс» був пов’язаний з Андрієм Іванчуком, який на момент продажу «Карпатнафтохім» був народним депутатом України та одним з лідерів партії «Народний фронт». Разом з тим Щуцький спростовував, що діяв в інтересах Костянтина Жеваго, Андрія Іванчука або Ігоря Коломойського. Після зміни власників підприємство «Карпатнафтохім» знову запрацювало.

«Оріану» включали до переліку державної приватизації на 2018 рік, але продати майно підприємства так і не змогли. У серпні 2022 року Офіс Генпрокурора через суд наклав арешт на корпоративні права «Карпатнафтохіму» та 35 його об’єктів нерухомості на загальну суму 2,3 млрд грн за зв’язки з росіянами. Підприємство підозрюють у тому, що протягом 2017-2022 років воно ухилилося від сплати податків на 3 млрд грн. З початку російського вторгнення підприємство припинило роботу. З 2022 року підприємством керує державне Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) за рішенням Братського районного суду Миколаївської області.

Підприємство можуть націоналізувати. На початку 2023 року співробітники «Карпатнафтохіму» звернулися до мера Калуша Андрія Найди по допомогу, щоб їм виплатили зарплати. У лютому 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розпорядився шукати шляхи, щоб виплатити зарплати робітникам калуського підприємства. Зрештою, людям виплатили зарплати.

Тепер Фонд держмайна спробує повернути державі виплачені Мінфіном 170,3 млн євро та відсотки по них, виплачені по боргу «Оріани». Те, що не передали у ТОВ «Карпатнафтохім», оцінюється у 6,6 млн грн з необхідних понад 5 млрд грн. Тому, скоріше за все, кошти будуть пробувати повернути через стягнення з ТОВ «Карпатнафтохім», російські екс-власники якого незаконно (на думку ФДМУ) заволоділи майном «Оріани». Також, вірогідно, Фонд держмайна продовжить спроби стягнути борг з російського «Лукойлу». Але російські компанії та їхні європейські філіали ("Карпатнафтохімом" володів підрозділ "Лукойлу", зареєстрований у Нідерландах) не підпорядковуються рішенням українських судів.

Нагадуємо, фірма Сергія Тігіпка намагалася зняти арешт з готелю "Русь" у Києві, який раніше належав росіянам. А конфіскований у росіян український PINbank можуть передати Укрпошті. Як росіяни влаштували фінансову аферу у Києві та ошукали тисячі українців на 40 млн доларів - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.