Як у владі Києва відреагували на петицію про порятунок озера Синє на Виноградарі

Як у владі Києва відреагували на петицію про порятунок озера Синє на Виноградарі

Небайдужі кияни створили петицію до Віталія Кличка та КМДА з вимогою врятувати озеро. Останні 5 років воно зменшується у розмірах, міліє та засмічується. Як у КМДА відреагували на звернення киян – читайте у матеріалі.

На ініціативу громадян звернув увагу начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний. За словами чиновника, у цьому році планується розчищування та благоустрій озера Синє. «За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє, розташоване на околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі, дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає», - пише Олександр Возний.

Як зазначає посадовець, причини обміління озера це підвищення температури повітря (через це відбувається зростання випаровування) та замулення джерел живлення водойми. А ще винуваті у зниженні рівня води в озері будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод. За словами Возного, передбачається виконати розчищення озера на глибину 5 м для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. Крім того, планується виконати розчистку з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

Озеро Синє на Виноградарі у Києві
Озеро Синє на Виноградарі у Києві

В 2017 році озеро Синє та 16 гектарів навколо нього отримали статус парку. В міськраді анонсували розчищення озера та створення парку «Синооозерний». А Київзеленбуд навіть публікував попередні ескізи благоустрою.  Озеро Синє є безстічним озером, що розміщується на вододілі річок Дніпро та Ірпінь. Живиться ґрунтовими водами та атмосферними опадами. В озері наявна стійка екосистема з розгалуженою фауною: різноманіття риб, ондатр, черепах та качок. Більшу його частину засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. З того часу площа водойми почала зменшуватися. Чому раніше київська влада не заявляла про плани врятувати озеро та дозволяла йому поступово зникати – питання відкрите.

[embed][/embed]

24 квітня кияни зареєстрували петицію на сайті Київради з вимогою врятувати озеро Синє. Автор – Микита Ісаєв. Наразі її підтримали 4204 громадянина (цифра постійно збільшується) з необхідних 6 000.  Як пише Ісаєв, за останні 5 років численні звернення до комунального підприємства «Плесо», Управління екологї КМДА, Подільської РДА, Державної екологічної інспекції та місцевих та народних депутатів не дали жодного результату. А чи дійсно виконає цю обіцянку столична влада у 2023 році та скільки на це витратять – будемо спостерігати.

Фото обмілілого озера Синє, зроблене Олександром Чайковським
Фото обмілілого озера Синє, зроблене Олександром Чайковським

Нагадуємо, на Київщині створюють природний заказник, щоб врятувати річку Ірпінь. А суд повернув Києву Троєщинські луки, на забудову яких були плани у колишнього народного депуатата Василя Хмельницького та пов’язаних з ним підприємців. Раніше ми писали, що прокуратура повернула державі землі Чорнобильського заповідника, де підприємці збиралися займатися сільським господарством.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.