У Києві віддали ремонт Південного мосту за 85 млн грн фірмі з кримінальними справами: чим вона відома

У Києві віддали ремонт Південного мосту за 85 млн грн фірмі з кримінальними справами: чим вона відома

Комунальне підприємство «Київавтошляхміст» знайшло підрядника, який проведе роботи з ремонту деформаційних швів на Південному мосту. За це заплатять 85,45 млн грн. Роботи проведе ТОВ «Маст-Буд», яка також відома ремонтом Нового мосту у Дніпрі. Детальніше – дізнайтеся у матеріалі.

Згідно з укладеним договором роботи мають пройти до кінця 2023 року. Проведуть протиаварійні роботи з ремонту деформаційних швів на Південному мосту через Дніпро, правобережній естакаді (з боку мосту ім. Є. О. Патона), на естакаді на магістралі від Наддніпрянського шосе до проспекту Науки (з боку мікрорайону Корчувате). Договір укладено за переговорною процедурою. Очолює "Київавтошляхміст"  Богдан Кобернюк (як в.о. директора) з 2019 року. Крім ТОВ Підприємство «Маст-Буд» ніхто не брав участі у тендері. Ця закупівля вже потрапила у поле зору Північного офісу Державної аудиторської служби. Однак будемо сподіватися, що роботи пройдуть якісно, чітко, без порушень, у строки і без збільшення видатків на них.

Чим відома фірма, яка проведе роботи

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ Підприємство «Маст-Буд» було засноване у 2005 році у Маріуполі. У травні 2022 року фірму перереєстрували у Києві. Підприємство належить іншому підприємству – ТОВ «Об’єднана мостобудівельна компанія», кінцевим власником є Михайло Беккер. З травня 2022 року підприємством керує Олексій Мангуш – колишній начальник відділу капітального будівництва у ДП «Маріупольський морський торговельний порт». До цього з 2017 року директором був Сергій Розбей. Компанії групи Беккера спеціалізуються на будівництві споруд транспорту (мости, шляхопроводи, естакади), гідротехнічних споруд (причали, пірси, укріплення), нерухомості.

Михайло Беккер - власник мостобудівного підприємства
Михайло Беккер - власник мостобудівного підприємства

Найвідомішою є компанія «Маст-буд» яка, ще за часів Януковича вона брала участь у будівельних проектах Укрзалізниці, Укравтодору, морських портах. За 2020 рік дохід «Маст-Буду» склав 438 млн 356 тис. грн, за 2021 рік – 422 млн 591 тис. грн, за 2022 рік – 297 млн 209 тис. грн. З 2016 року компанія підписала договорів через систему ProZorro на 1,91 млрд грн.

У 2010 році «Маст-Буд» збудувала для Одеського морського порту хвилелом за 571,6 млн грн, однак він затонув у 2014 році, а відновлювати конструкцію довелося самому порту через 2 роки. У листопаді 2021 року компанія «Маст-Буд» виграла тендер на будівництво контейнерного термінала в Одеському морському торговельному порті.

Новий міст у Дніпрі
Новий міст у Дніпрі

У  2018 році влада Дніпра замовила компанії «Маст-Буд» ремонт Нового (Центрального) мосту міста за 311,97 млн грн. Однак у процесі роботи подорожчали. А здача проєкту постійно відкладалася. Пізніше прокуратура повідомила про підозру у тому числі засновнику підприємства Михайлу Беккеру, директору підприємства Сергію Розбею, начальнику дільниці підприємства Микиті Заволіку. За результатами комплексної будівельно-технічної, товарознавчої та судово-економічної експертизи, зразки бетону, відібрані на мосту, не відповідають класу бетону, зазначеному у проєктній документації, встановлені металоконструкції також не відповідали проєкту, крім того, було завищено вартість будматеріалів. Справа стосувалася розтрати бюджетних коштів на 29,5 млн грн. А щоб швидше відкрили міст, то у 2019 році Президенту України Володимиру Зеленському довелося укласти парі з мером Дніпра. У 2019 році Михайла Беккера випустили з СІЗО під заставу 2 млн 7 тис. грн.

[embed][/embed]

У 2019 році «Маст-Буд» виграла тендер на проведення капітального ремонту мосту через Хаджибейський лиман на Одещині за 345 млн 908,2 тис. грн. Однак у 2020 році ремонт подорожчав ще майже на 87 млн грн. У 2022 році фірмі замовили ремонт цього мосту, але його мали провели за 2 місяці під кінець року за 24,31 млн грн. 26 грудня 2022 року за додатковою угодою за фактом проведених робіт фірмі  заплатили 18,63 млн грн. Зараза правоохоронці підозрюють, що фірма виконала не весь перелік робіт та подала завідомі неправдиві дані, щоб швидше отримати бюджетні кошти. Власник фірми Михайло Беккер є підозрюваним у цій справі, слідчі зверталися до суду з клопотанням взяти його під варту.

У лютому 2022 року до початку повномасштабного вторгнення росії в Україні один з найбільших підрядників по ремонту доріг в Україні ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеського бізнесмена Олександра Бойка отримало дозвіл на придбання ТОВ «Об’єднана мостобудівельна компанія», яка належить Беккеру. Останній підпорядковується ТОВ Підприємство «Маст-Буд». Вірогідно угода поки що не відбулася через повномасштабну війну.

Скільки витратять коштів та хто проведе роботи з реконструкції вулиці Трускавецької у Києві – читайте тут. Чому ремонт Шулявського мосту подорожчає на 30 млн грн – дізнайтеся тут. Нагадуємо, мешканці столиці звернулися до Віталія Кличка з пропозицію створити парк на Оболоні замість будівництво автопаркінгу з укриттями на 120 млн грн.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.