Як суд у Києві покарав екс-голову Державної зернової корпорації за 60 млн доларів збитків

Як суд у Києві покарав екс-голову Державної зернової корпорації за 60 млн доларів збитків

Український суд дуже гуманний, якщо мова йде про економічні злочини зі значними сумами. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав покарання для Петра Вовчука, який очолював Державну продовольчо-зернову корпорацію України у 2014 році. Чиновник завдав збитків державі на 60 млн доларів. Нещодавно колишнього голову ДПЗКУ екстрадували в Україну, він співпрацював зі слідством. Як покарають Вовчука – читайте в Інформаторі.

Видання «Слово і діло» цитує прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Омельченка. За його словами, суд затвердив покарання для Петра Вовчука у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна із забороною протягом 3 років обіймати певні посади та 17 тисяч гривень штрафу.

Вовчуку встановили 3 роки іспитового строку. Тобто це означає, що він ніде не відбуватиме покарання, якщо протягом 3 років не буде порушувати закон. Також на Вовчука поклали такі обов'язки: періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти цей орган про зміну місця проживання, місця роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодженням з органом пробації.

Наприкінці березня ми повідомляли, що для екс-чиновника було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу у 60 млн грн. Про це заявляла прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк. Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду.

Петро Вовчук очолював держкорпорацію з 13 березня по 15 грудня 2014 року. У 2008-2013 роках Петро Вовчук працював заступником голови правління ДАК «Хліб України», на базі якого була створена Державна продовольчо-зернова корпорація. Паралельно з 2010 року очолював «Земельний фонд», який займався орендою сільгоспземель. Ця структура була пов’язана з ДПЗКУ до кінця 2012 року та орендувала 12,5 тис. га землі.

Екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка та екс-голова Державної продовольчо-зернової корпорації Петро Вовчук
Екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка та екс-голова Державної продовольчо-зернової корпорації Петро Вовчук

Слідство встановило, що протягом липня-жовтня 2014 року посадовці державної зернової корпорації, серед яких і голова правління, спільно з представником міжнародного зернотрейдера організували укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів щодо продажу зернової продукції Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) за заниженими цінами підконтрольним підприємствам. Відповідно до злочинної схеми, зерно, що належало державній компанії, через низку суб’єктів господарювання на умовах післяплати було поставлено в Саудівську Аравію. Проте кошти за поставлене зерно так і не були сплачені. Як наслідок державна корпорація зазнала збитків на суму понад 60 млн дол. Цю схему реалізували у липні-жовтні 2014 року.

26 квітня 2018 року Петра Вовчука було оголошено в міжнародний розшук. Його ймовірний спільник у схемі з завдання збитків на 60 млн дол.  – олігарх Олексій Федоричев, громадянин Угорщини російського походження, який мешкає у Монако, досі у розшуку НАБУ. 31 жовтня 2019 року Петра Вовчука затримали у Литві. Він намагався отримати притулок у цій країні. А 13 березня 2023 року стало відомо, що колишнього чиновника екстрадували в Україну.

Рік тому ми писали, що за 12 років існування ДПЗКУ її збитки склали 19,3 млрд грн. Держкорпорація знаходилася на межі дефолту — не могла платити по своїх боргах. Корпорацію створили замість збиткової державної компанії «Хліб України», яка взяла гроші з бюджету та збанкрутувала. Корпорація отримала від «Хліба» елеватори, заводи та 150 тис. га землі. Причому корпорація була катастрофічно збитковою під час президентства Януковича, Порошенка і Зеленського.

[embed][/embed]

Наприкінці 2012 року Кабмін Миколи Азарова домовився на кредит у 1,5 млрд дол. від Китаю. За це з України мали поставити зерно до азійської країни. Тоді ДПЗКУ підписала з Китаєм 2 кредитні договори по 1,5 млрд дол. кожен. За першим передбачалося постачання до Китаю 5 млн тонн зерна щорічно, але за весь час поставили всього 6 млн тонн зерна. А інший кредитний договір передбачав китайські інвестиції в українську сільськогосподарську інфраструктуру. У січні 2022 року компанія мала сплатити Китаю за кредитом 96,4 млн дол., але спромоглася накопичити лише 8,8 млн дол., решту погасив Мінфін України.

За часів президентства Зеленського у серпні 2021 року Нацполіція встановила, що посадовці корпорації продавали зернові за заниженою вартістю. Сума збитків склала понад 57 млн доларів.  При спробі втечі за кордон правоохоронці затримали екс-керівника ДПЗКУ Андрія Власенка. Раніше Андрій Власенко був депутатом Миколаївської обласної ради від ВО "Батьківщина".

Нагадуємо, прокурори повідомили про підозру двом екс-заступником голови держпідприємства "Украерорух". Їх підозрюють у завданні збитків підприємству на 160 млн грн. А ще Вищий антикорупційний суд поновив розгляд справи по реалізації схеми "Роттердам+", за якою екс-менеджер "Рошен" та посадовці компаній ДТЕК Ахметова завдали збитків населенню на 20 млрд грн (на думку правоохоронців).

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.