Прокуратура хоче конфіскувати 2 млн грн у депутата від ОПЗЖ на Дніпропетровщині: у чому справа

Прокуратура хоче конфіскувати 2 млн грн у депутата від ОПЗЖ на Дніпропетровщині: у чому справа

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) просить у Вищого антикорупційного суду конфіскувати 2,2 млн грн у депутата місцевої ради. Правоохоронці вважають, що він не мав достатньо коштів, щоб придбати новий автомобіль, тож має повернути частину його вартості. Цей депутат – відомий у Кривому Розі та районі діяч. Про кого йдеться та детальніше про цю справу – читайте в Інформатор Гроші.

Як пише видання «Слово і діло», 17 квітня 2023 року до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) надійшов позов від прокурора САП до депутата Криворізької районної ради. На думку прокурора, депутат придбав автомобіль Mercedes-Benz S450 4matic 2021 року випуску вартістю 3,62 млн грн. Разом з цим, за твердженням позивача, депутат, набуваючи актив у вигляді автомобіля, не володів разом з дружиною достатніми коштами для його набуття.

Meredes-Benz S450
Meredes-Benz S450

Тому САП просить конфіскувати 2,2 млн грн (60,82% його вартості), яких не вистачало подружжю для купівлі авто. Мова йде про депутата від ОПЗЖ Григорія Рябикіна з Кривого Рогу. Він депутат Лозуватської сільської ради Криворізького району, до цього був депутатом районної ради двох скликань.

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, Григорій Рябикін був депутатом Криворізької районної ради від Партії регіонів (2010-2015) і очолював сільську парторганізацію та депутатом районної ради від «Опозиційного блоку» (2015-2020). У 2020 році він став депутатом Лозуватської сільської ради від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» та очолив там фракцію партії. У Лозуватській сільраді очолює постійну депутатську комісію з  питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи.

Григорій Рябикін (праворуч) - багаторічний депутат
Григорій Рябикін (праворуч) - багаторічний депутат

Григорій Рябикін був директором ПП «Спринт-Сервис» у Кривому Розі у 2007-2016 роках. Підприємство належить його донькам та з 2018 року перебуває у стані ліквідації. Воно займалося торгівлею пальним, зерном, тютюном, насінням, кормами для тварин. З 2000 року Рябикін є співзасновником ТОВ «Дніпрянка» у селі Орлове на Херсонщині разом з Валерієм Бетером та працював там заступником директора. А ще Григорій Рябикін відомий як президент футбольного клубу «Лозуватка», який він створив у 2011 році. Зазначимо, що з 2022 року доступ до декларацій чиновників та депутатів у громадян України закритий - тому ми не можемо дізнатися про поточні статки депутата.

Дружина Григорія Рябикіна Наталія є співвласницею ТОВ «Торговий дім «Дніпрянка» на Херсонщині, яке займається післяврожайною діяльністю. Донька депутата Катерина у 2020 році балотувалася від ОПЗЖ до Дніпропетровської обласної ради та до сільської ради Глеюватки у Криворізькому районі. Наталія та Катерина викладають у Криворізькому національному університеті.

Нагадуємо, партія ОПЗЖ була заборонена рішенням суду у 2022 році, а ще раніше (19 березня 2022 року) її діяльність була припинена за рішенням Ради національної безпеки і оборони України. На колишніх керівників партії Віктора Медведчука та Вадима Рабіновича накладено санкції. Проте протягом 2019-2022 років партія отримувала фінансування з державного бюджету України. Скільки вона отримала – читайте тут. Після припинення діяльності партії в Україні її фракції у місцевих радах припинили своє існування, зокрема і у Дніпропетровській області.

[embed][/embed]

Що зараз з членами ОПЗЖ у Верховній Раді України – читайте тут. Як представники ОПЗЖ (ще до появи цієї партії) ледь не знищили оборонне підприємство у Дніпрі – читайте тут. Як фірми нардепа Дмитра Ісаєнка від ОПЗЖ намагалися заволодіти державною нерухомістю для будівництва — дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.