У Києві в будівлі посольства росії пропонують зробити «музей московії»

У Києві в будівлі посольства росії пропонують зробити «музей московії»

Таку ідею висунув відомий український історик та голова топонімічної комісії Києва Олександр Алфьоров. 20 квітня Київрада за рішення депутатів розірвала договір оренди на землю з посольством російської федерації на Повітрофлотському проспекті, 27. Очікується, що Кабмін передасть це майно Україні.

Як зазначає Інформатор, офіційно Україна розірвала дипломатичні відносини з російською федерацією 24 лютого 2022 року – у день початку повномасштабного вторгнення. Але російські «дипломати» почали покидати Київ ще 10 лютого. За розірвання договору оренди проголосувало 73 зі 120 депутатів Київради.

Українській владі запропонували створити у будівлі посольства РФ у Києві унікальний музей, який розповість правдиву історію про цю державу. Історик Олександр Алфьоров вважає: такий музей може стати платформою для боротьби з міфами та розповість правдиву історію про Російську Федерацію. «Давайте світові відкриємо очі на РФ (Московію). Зрештою, невдовзі ця країна розпадеться», — пропонує історик.

«Я не впевнений, що там можна буде зробити якийсь бізнес-центр чи магазин. Місце цінне саме собою. Там слід зробити музей. Але не музей окупації, не визвольних змагань чи філію якого іншого музею. На мою думку там слід зробити «Музей РФ (Московії)». Створити єдиний у всьому світі музей в якому буде правдива історія цієї держави», — запропонував Алфьоров. На його думку в Музеї Московії можна зробити такі постійні зали:

  • корінні фіно-угорські народи (хто вони такі підкорені Руссю «руські люди», як периферія Русі);
  • корінна культура, релігії, побут (тут і про прийняття християнства у ХІІ-ХVІ століттях і прекрасна лубочна культура);
  • Золота Орда та участь в ній московського улусу;
  • становлення московського царства, завоювання Новгорода, Смоленська, Пскова… та крадіжка назви «Росія»;
  • тоталітарна система московії (кріпацтво, розстріли, ув’язнення) та інші.

«Крутий інтерактивний музей, який пояснить реальну історію окупантів. Різними мовами, з можливістю онлайн відвідуванням. Музей, як наукова платформа для боротьби з міфами. Давайте світу відкриємо очі на рф (московію). Зрештою, невдовзі ця країна розпадеться», — підсумував голова топонімічної комісії Києва.

У коментарях ідею Алфьорова здебільшого підтримали. Щоправда, лунали й інші ідеї. Наприклад, створити на місці російського посольства Центр розвитку і творчості українських дітей або Музей бойової слави українських воїнів 2014-2023 років. Володимир Недяк, наприклад, запропонував дещо розвинути ідею Алфьорова та створити «Музей колонізації і геноциду України Московією (росією)». Наразі ініціатива поки не зареєстрована як петиція або публічне звернення, тому поки що підписатися під нею не можна.

Скріни з посту Алфьорова щодо музею московії
Скріни з посту Алфьорова щодо музею московії

[embed][/embed]

Чим відомий новий депутат Київради від «Європейської солідарності» і заступник Дмитра Яроша Сергій Ільницький – читайте тут. Яку зарплату затвердили депутати Київради для керівників будинкових і вуличних комітетів – читайте тут. Чим відома депутатка Київради від ОПЗЖ Юлія Симуніна – дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.