Як голова Черкаської облради фінансує УПЦ МП за кошти обласного бюджету

Як голова Черкаської облради фінансує УПЦ МП за кошти обласного бюджету

Голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний на 9й рік війни з росією продовжує мати добрі стосунки з представниками церкви московського патріархату. Більше того, він виступає проти заборони  діяльності цієї церкви у регіоні. У той час СБУ підозрює його духівника, керівника Черкаської єпархії УПЦ МП архієпископа Феодосія у заперечуванні російської агресії та розпалюванні ворожнечі.

Архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій у своїй резиденції при Михайлівському кафедральному соборі Черкас зустрівся з головою Черкаської обласної ради Анатолієм Підгорним і його заступником Володимиром Доманським. ФОТО з сайту procherk.info
Архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій у своїй резиденції при Михайлівському кафедральному соборі Черкас зустрівся з головою Черкаської обласної ради Анатолієм Підгорним і його заступником Володимиром Доманським. ФОТО з сайту procherk.info

В сьогоднішніх реаліях російсько-Української війни ребром стоїть питання ліквідації УПЦ МП, як явища та викоренення московського впливу через їх церкви на українське суспільство. Так, знайдуться ті, що скажуть: “нє трогайтє іх, Бог єдін!”.  Українське суспільство могло б прийняти дану тезу,  якби УПЦ МП в Україні не створювалась з залученням агентурної мережі ФСБ. Якби її агенти у рясах не сприяли окупантам і не готували підґрунтя для захоплення України. Коли б частина її верховного духовенства відкрито не підтримувала б захоплення українських територій московією, не виправдовувало вбивства українців, не виступало би проти української влади та Президента. А її служителі відспівували полеглих героїв в Україні в церквах УПЦ МП, не змушуючи матерів на колінах благати відпустити гріхи їх померлих дітей. Так, “Бог єдин!”, але Україні потрібна церква, яка любить і боліє за свою паству!

Тому, як результат, в українському суспільстві з’явився запит на дії влади різного рівня на боротьбу з колаборантами “в рясах” на місцях. Місцеві ради по всій Україні масово почали забороняти УПЦ МП на своїх територіях. Інколи громади силою виганяють московських прислужників з церков. Та масово проводять збори громади по переходу церков до Православної церкви України. 

Дані події не оминули й Черкаську область. 23 червня 2022 року Черкаська міська рада забороняє діяльність УПЦ московського патріархату у м. Черкаси. А от в обласній раді три рази провалювали голосування “за” заборону. Як кажуть: “Бог любить трійцю”. І врешті народні обранці 3 березня 2023 року прийняли рішення про заборону московської церкви у Черкаській області. Але все по черзі.

9 вересня 2022 року депутат Черкаської обласної ради Вадим Гайовий вносить проєкт звернення до президента та парламенту «Щодо релігійних громад та жителів області щодо заборони антидержавної антиукраїнської діяльності релігійних організацій» (заборона УПЦ МП). Але для ухвалення не вистає десять голосів «за». 

2 грудня 2022 року депутати Черкаської обласної ради знімають з порядку денного пункт про заборону УПЦ МП в області. Пропозицію зняти питання з порядку денного вносить голова Черкаської облради Анатолій Підгорний.

"Щоб у цей нелегкий час нам залишитись гуртом, у тому числі вірянам різних віросповідань та конфесій, пропоную питання не включати до порядку денного сесії", – сказав він. І знову виникає стала аналогія болотних наративів: “Ми с вамі одной вєри, ми братскіє народи! Нє всьо так однозначно!”.  Голосування відбувалося таємно-боязливо, щоб громада не могла дізнатися своїх – “гєроєв – защітніков права свободного вєроісповєданія”. За зняття питання проголосувало 45 чоловік.

Відомо, що Анатолію Підгорному підконтрольна стійка депутатська більшість. Вона складається теж із 45 осіб. 

16 грудня 2022 року на позачерговій сесії Черкаської обласної ради депутати знов не голосують проти можливих агентів ФСБ. Своєю бездіяльністю та нерішучістю граючи на руку ворогові. 

Виникають логічні питання: «Чому тільки з четвертого разу ухвалили питання, щодо заборони УПЦ МП? Чому тричі саботувалося голосування? Чому навіть з четвертого разу голова обласної ради Анатолій Підгорний не проголосував за заборону УПЦ МП?  Чому були засекречені результати поіменного голосування?» 

Щоб відповісти на ці питання нам довелося добре покопати. Журналістами виявлені факти можливої корупції, а, можливо, і проявів любові до “руського міра”. Але все поступово.

Анатолій Підгорний народився в м. Тальне Черкаської області. Займався фермерством. Має впливових покровителів та став фігурантом гучного екологічного скандалу. Його підприємство займається переробкою туш тварин на м'ясо-кісткову муку. Місцеві жителі виходили на протести, оскільки підприємство виділяє нестерпний сморід. На підприємстві пояснювали це тим, що застаріле обладнання та відсутні необхідні фільтри.

Вдалося з’ясувати, що духовним наставником Анатолія Підгорного – є керівник Черкаської єпархії УПЦ МП Снігірьов (Феодосій). У 2020 році Феодосій благословляв Анатолія Підгорного на керування обласною радою. 

Протоієрей Сергій Чумак передав благословення архієпископа Феодосія голові Черкаської обласної ради (Фото з сайту cherkasy-blago.church.ua)
Протоієрей Сергій Чумак передав благословення архієпископа Феодосія голові Черкаської обласної ради (Фото з сайту cherkasy-blago.church.ua)

У квітні 2022 року Служба безпеки України зібрала докази того, що керівник Черкаської єпархії УПЦ МП Снігірьов (Феодосій) заперечував збройну агресію Росії проти України та виправдовував дії загарбників, – і оголосила йому ще одну підозру на додачу до підозри у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. За даними слідства, у 2020 році клірик віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном Російської православної церкви (РПЦ).

Слідчі СБУ повідомляють Снєгірьову (Феодосію) про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників)
Слідчі СБУ повідомляють Снєгірьову (Феодосію) про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників)

За даними СБУ, на новому сайті митрополит вихваляв московських священників, які допомагають агресору, а також закликав до "об’єднання" релігійних громад у війні проти України. Прокуратура додає, що високопоставлений представник УПЦ МП забезпечував систематичне розміщення на офіційному сайті Черкаської єпархії УПЦ матеріалів з інтернет-ресурсів РПЦ, зміст яких містить ознаки виправдовування, заперечення та визнання правомірною військової агресії представників РФ проти України, а також наративи московського патріарха кіріла (гундяєва) та заклики, спрямовані на об’єднання церков та суспільства задля перемоги Росії. 

Заклики Снєгірьова (Феодосія), спрямовані на об’єднання церков та суспільства, один в один схожі з обґрунтуванням дій голови обласної ради Анатолія Підгорного не включати до порядку денного питання про заборону УПЦ МП. Цитата: “Щоб у цей нелегкий час нам залишитись гуртом, у тому числі вірянам різних віросповідань та конфесій пропоную питання не включати до порядку денного сесії”.

Анатолій Підгорний неодноразово помічений на службах свого духовника Снігірьова (Феодосія). Часто фігурує на офіційних сайтах УПЦ МП та з радістю отримує благословіння від керівника Черкаської єпархії.

У місті Тальне знаходяться дві церкви УПЦ МП: Свято-Троїцька та Свято-Дмитрівська, на чолі яких два рідних брати: прот. Сергій Бардецький та прот. Георгій Бардецький. На час написання статті, ці двоє священників дуже жорстко виступають проти переходу до Православної церкви України та особисто проти митрополита Епіфанія – керівника ПЦУ. Знаходяться в дуже тісних зв’язках з керівником Черкаської Єпархії УПЦ МП  Снігірьовим (Феодосій). 

Місцеві мешканці розповіли, що ці церкви, за дивним збігом обставин, побудовані на кошти Анатолія Підгорного.

19 грудня 2019 року розпорядженням № 545-р голови Черкаської облради, Анатолієм Підгорним була виділена з обласного бюджету матеріальна допомога прот. Сергію Бардецькому у розмірі 10 000 грн. Невже, у Тальному немає більш нужденних? Інвалідів? Одиноких матерів? Важкохворих? Для яких 10 000 грн – суттєві гроші, і можливо, комусь вони б врятували життя. 

 

Розпорядження Анатолія Підгорного - голови Черкаської обласної ради №545-р від 19.12.2019 року про надання Сергію Бардецькому одноразової грошової допомоги у розмірі 10000 грн.
Розпорядження Анатолія Підгорного - голови Черкаської обласної ради №545-р від 19.12.2019 року про надання Сергію Бардецькому одноразової грошової допомоги у розмірі 10000 грн.

Завантажити розпорядження можна тут. Що це? Церковна десятина з обласного бюджету чи звичайна корупція? Хай на це питання відповідають правоохоронці.

Той факт, що московія віками виношувала план загарбати Україну, сьогодні не викликає сумнівів. Підготовка йшла не тільки у військо-промисловому секторі, а й у свідомості українського суспільства: “Єдіний народ. Єдіная церковь. і т.д.” 

Одним з інструментів виступала УПЦ МП. Будувала церкви, поширюючи свій вплив на думки людей. І в побудові цієї релігійної агітаційної мережі їм допомагав Анатолій Підгорний. Яка у нього була мотивація — ми не знаємо. Можливо, любов до Бога, а, можливо, любов до “руского міра”? Яка мотивація в Анатолія Підгорного та депутатів, які голосували проти заборони московських попів, ми також не знаємо. Можливо, захищали “права вєрующіх”, а, можливо, свою персональну вигоду поставили вище десятків тисяч смертей дітей, мирного населення, військових.

Україну і Черкащину ще чекає шлях очищення від “любітєлєй руского міра” у владних кабінетах, від продажних посадовців, які не менші вороги від окупантів. Але ми впевнені: “Український народ переможе! Слава Україні! Героям Слава!”

Тимофій Нагорняк

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.