Печерський суд Києва передав газову компанію Коломойського державі: у бізнесмена погрожують судами

Печерський суд Києва передав газову компанію Коломойського державі: у бізнесмена погрожують судами

Підконтрольне структурам Ігоря Коломойського підприємство ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» передали під управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Це відбулося в справі незаконного відчуження Сахалінського нафтогазового родовища на Харківщині. Разом з тим британська JKX Oil & Gas, в якій акціонерами серед інших є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, готуватиме судовий позов проти України через арешт її корпоративних прав у нафтодобувній компанії.

Причинами передачі «Укрнафтобуріння» в управління державі стало те, що ще у 2000 році Національну акціонерну компанію «Надра України», контрольний пакет акцій якої належить державі, незаконно позбавили дозволу з видобутку та отримання прибутку із Сахалінського нафтогазового родовища в Харківській області. Замість неї були введені компанії ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» та ТОВ «Голден Деррік». І це при тому, що з державного бюджету на розроблення цього родовища було витрачено понад 1 млрд грн. Бюджет України постраждав щонайменше на цю суму.

Сахалінське газове родовище – один з найбільших майданчиків вуглеводнів у країні. Його доведені запаси – 15 млрд куб м газу, 1,7 млн тонн конденсату і приблизно стільки ж нафти. Пік видобутку газу на родовищі припав на 2019-2020 роки і становив близько 850 млн куб м блакитного палива на рік. У 2021 році "Укрнафтобуріння" видобуло 790 млн куб м газу, у 2022 році – 560 млн куб м.

ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», за даними Youcontrol, частково належить групі «Приват»  Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. ТОВ «Голден Деррік» (наразі це ТОВ «Іст Юроуп Петролеум») пов’язують з українсько-російським бізнесменом Павлом Фуксом. Нагадаємо, що суд арештував корпоративні права трьох підприємств: ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» і ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Їх підозрюють у незаконному привласненні газу Сахалінського нафтогазового родовища. Робити вони це могли тільки за договором з «Укрнафтобурінням», яке має спецдозвіл на видобуток газу на Сахалінському родовиші. Вказані вище три компанії пов’язані з Павлом Фуксом та колишнім народним депутатом України від «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким та чинним нардепом від ВО «Батьківщина» Віталієм Даніловим.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні і поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова. Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько 500 млн дол., частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько 125 млн дол. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та екс-нардепу Віталію Хомутинніку.

Група JKX Oil & Gas збирається подати до суду в Україну через арешт її корпоративних прав у добувній компанії «Укрнафтобуріння». JKX Oil&Gas займається розвідкою та видобутком вуглеводнів у росії та Україні. Найбільшими акціонерами JKX є Eclairs Group Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова – 27,47% акцій.

«Права (групи) були, безумовно, порушені вищезгаданим судовим рішенням з огляду на наявність нерозподіленого прибутку «Укрнафтобуріння» за даними останньої фінансової звітності близько 16 млрд грн», - заявили в JKX Oil & Gas. Нерозподілений прибуток залишається в компанії як фінансові ресурси, які можуть бути використані як для подальшого розвитку бізнесу, так і для інших цілей, наприклад, виплати боргів або інвестування в нові проекти.

Юристи JKX Oil & Gas готують позови щодо захисту порушених прав акціонерів — як до українських, так і міжнародних судів. У той же час в «Укрнафтобурінні» повідомили, що компанія оскаржила судове рішення про арешт корпоративних прав. Станом на 19 квітня у роботі компанії жодних змін не відбулося. Компанія повідомила, що налічує понад 160 млн. куб. м газу в підземному сховищі, а на рахунках – близько 1,2 млрд грн коштів, «більша частина з яких буде спрямована на виконання поточних податкових зобов'язань та фінансування капітальних інвестицій».

«Акціонери та топ-менеджери «Укрнафтобуріння» не розуміють підстав для подібних рішень, а також причин, через які ці рішення були прийняті без участі компанії. Керівництво вважає ці дії неправомірними та розцінивши», - йдеться у заяві компанії. Раніше, 7 квітня 2023 року корпоративні права компанії були заарештовані.

Нагадуємо, Верховний Суд визнав законним списання 21 млн грн особистих коштів з рахунків у ПриватБанку екс-керівника Покровського ГЗК Дніпропетровської області. Разом з тим Ігор Коломойський нещодавно програв справу на 18 млрд грн як поручитель за кредитами, наданими Нацбанком ПриватБанку ще до націоналізації. Як росіяни незаконно продали нерухомість "Мегабанку" у Харкові та завдали йому збитків на 361 млн грн - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.