Конфіскований у росіян київський PINbank можуть передати Укрпошті

Конфіскований у росіян київський PINbank можуть передати Укрпошті

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков розповів в інтерв’ю, що Кабінет Міністрів України може прийняти рішення передати контрольний пакет акцій PINbank «Укрпошті». Наразі 88,89% акцій банку було конфісковано у президента московського футбольного клубу «ЦСКА» та співзасновника VS Energy International Євгена Гінера.

«Акції російського PINbank (Перший Інвестиційний Банк), сподіваюсь, передадуть у статутний капітал «Укрпошти» – минулого тижня це питання розглядала експертна група на своєму першому засіданні», – сказав Новіков в інтерв’ю виданню Mind.Ua. Новіков нагадав, що відповідна експертна група була створена 31 березня. Своєю чергою гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський привітав це рішення.

«Менше готівки, менше ризиків та менше корупції. Дякую голові НАЗК Олександру Новікову за підтримку. Впевнений, Укрпошта зможе долучитись не на словах, а дієво, до створення сучасної антикорупційної інфраструктури. Ну і, звісно, якщо голова НАЗК «за», то ті, хто проти банку «Укрпошти» – проти боротьби з корупцію, я так вважаю», – написав Ігор Смілянський у Telegram.

За даними Національного банку, акціонерами PINbank були президент московського футбольного клубу «ЦСКА», співвласник компанії VS Energy International, уродженець Харкова, громадянин росії Євген Гінер (88,9% акцій), а також Олександр Шандрук (9,51%). У листопаді минулого року Шевченківський районний суд Києва передав 88,89% акцій PIN Bank Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА).

Наприкінці лютого 2023 року акції Євгенія Гінера у банку були конфісковані Вищим антикорупційним судом. Активи банку складають 1 млрд 93,6 млн грн. Гінер контролював банк щонайменше з 2017 року. Наразі банк має відділення у Києві ( у т.ч. головний офіс), Одесі, Львові, Коростені на Житомирщині, Жмеринці, Зарванцях на Вінниччині та трохи ширшу мережу банкоматів.

24 жовтня 2022 року за ухвалою Шевченківського районного суду Києва акції Гінера у банку та деяке банківське майно були заарештовані перейшли під управління державного Агентства з розшуку та управління активами (АРМА). Замість Гінера наразі його часткою у банку керує посадовець з Нацбанку України. А 16 березня 2023 року Євген Гінер у позові до Володимира Зеленського, РНБО та СБУ спробує скасувати санкції проти себе в Касаційному адміністративному суді Верховного Суду.

У травні 2021 року голова «Укрпошти» Ігор Смілянський оголосив, що компанія прийняла рішення придбати банк та оголосила тендер на 3,5 млн грн на послуги оцінювача, який зможе визначити установу для покупки. Зрештою влітку 2022 року Антимонопольний комітет надав дозвіл компанії на придбання «Альпарі Банку». Цей банк належить мешканцю Об’єднаних Арабських Еміратів з українським громадянством Бахтарі Хедаятоллаху. Однак угода так і не відбулася.

Який бізнес мав Євген Гінер в Україні

Євген Гінер – уродженець Харкова, однак з початку 1990х років мешкає у росії, а частину бізнесу веде в Україні. Гінер є президентом московського футбольного клубу «ЦСКА», який належить російській державній корпорації ВЭБ.РФ (колишній «Внешэкономбанк»). 19 жовнтя 2022 року Президент України Володимир Зеленський за рішенням РНБО ввів в дію пероснальні санкції стосовно Євгена Гінера.

Гінеру також у 2003-2019 роках належало ТОВ СП «Файвел» у Харкові, яке займалося виробництвом і переробкою чаю. Потім його частина у підприємстві перейшла Яні Брусовій з Луганська, а з 2022 року – Сергію Аношкіну з Харківської області. У 2003-2011 роках Гінер був власником Вовчанського м’ясокомбінату у Харківській області, надалі часткого він належав пов’язаній з Гінером VS Energy, а з 2020 року належить громадянину Узбекистану Улугбеку Хурромову.

Втім, найцікавіші активи, до яких доклався Гінер, це саме енергетична компанія VS Energy. Однак юридично вона з ним не пов’язана, хоча не все так однозначно. Упродовж 20 років співвласниками VS Energy з активами в енергетиці, металургії та нерухомості вважалися російські бізнесмени Євген Гінер, Михаіл Воєводін і заступник голови держдуми Олександр Бабаков, що голосував за анексію Криму й агресію проти України. Проти них в кінці минулого року введені санкції, акції пов’язаних із групою компаній заарештував суд.

Як писав український Forbes, до бізнесу VS Energy Group в Україні належали Premier Hotels & Resorts, частково «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго», «Житомиробленерго», «Чернівціобленерго», «Херсонобленерго», запорізький завод «Дніпроспецсталь» та деякі інші. За даними слідства, в період 2017–2022 років підконтрольні VS Energy обленерго «за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 млрд грн на підприємства групи, після чого частина коштів була легалізована шляхом придбання рухомого та нерухомого майна». Офіційно бенефіціарами енергокомпаній значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Цей бізнес змінив «офіційних» власників у 2014 році, щоб продовжити працювати після початку війни росією проти України. Як зазначено на сайті НАЗК та у багатьох ЗМІ, Марина Ярославська є дружиною Євгена Гінера. А згідно з Панамським архівом Вігантс і Дамбінс представляли інтереси Гінера та його родини, а також Воєводіна та Бабакова. В той самий час народний депутат України Андрій Герус у 2019 році зазначав, що Гінер та Бабаков де-факто продали свої долі у VS Energy Міхаілу Воєводіну. У Криму Гінеру належить 100% компанії «Севэнергосбыт», яка з 2016 року здійснює постачання електроенергії до Севастополя замість української ПАТ «Севастопольенерго» (яка належить досі VS Group).

Як російські бізнесмени незаконно продали нерухомість харківського "Мегабанку" директорці телеканалу Дмитра Фірташа та завдали державі Україні збитків на 361 млн грн — читайте тут. Як росіяни намагалися вкрасти будинок біля кінотеатру "Жовтень" у Києві — читайте тут. А кому продали Міжнародний ліцей "Глобус" на Троєщині у Києві, який належав підконтрольному росіянам "Промінвестбанку", дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.