Суд у Києві підтвердив законність списання 21 млн грн з рахунків у ПриватБанку екс-менеджера Коломойського

Суд у Києві підтвердив законність списання 21 млн грн з рахунків у ПриватБанку екс-менеджера Коломойського

Верховний Суд визнав, що у 2016 році націоналізований ПриватБанк «законно» списав з рахунків екс-гендиректора Покровського гірничо-збагачувального комбінату у Дніпропетровській області понад 21 млн грн особистих коштів. Управлінець вважається пов’язаною особою з колишніми власниками ПриватБанку. Детальніше про цю історію – в Інформатор Гроші.

Наприкінці 2016 року відбулася націоналізація проблемного на той момент ПриватБанку, основними акціонерами якого були мільярдери з Дніпра Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Кошти «пов’язаних з власниками банку» осіб конфіскували за процедурою bail-in – вони були перетворені на статутний капітал банку. Також списали і кошти (конфіскували) з рахунків Володимира Постоловського. Він до 2006 року очолював Покровський гірничо-збагачувальний комбінат у Нікопольському районі Дніпропетровської області, після цього був головою наглядової ради підприємства і директором з розвитку. Підприємством керує група «Приват», бізнесмени з якої є основними власниками. Нині керує заводом Сергій Шуваєв – депутат Покровської міської ради від партії «За Майбутнє», яку вважають орієнтованою на Ігоря Коломойського.

Як зазначається у судовому документі, за процедурою bail-in у Постоловського з банківських рахунків списали 11 млн 706 тис. 688 грн 27 грн, 368 тис. 607, 90 доларів США, 4,88 євро. Також бізнесмен просив у суді стягнути з ПриватБанку моральної шкоди на 2 млн 141 тис. 294,48 грн. Кошти лежали на депозитних та поточних карткових рахунках у банку. При цьому банк не повідомив важливого клієнта про списання коштів з його рахунків.

У 2021 році Жовтневий районний суд Дніпра стягнув з ПриватБанку на користь клієнта списані раніше кошти. На думку суддів з Дніпра, банк списав кошти з порушенням законодавства. Таку позицію пізніше підтримав і Дніпровський апеляційний суд. При цьому суди зробили висновок, що договір про придбання акцій ПриватБанку державою за 1 гривню був нікчемним, бо, на їхню думку, порушував норми Цивільного кодексу України.

ПриватБанк вирішив оскаржити такі умовисновки у Верховному Суді у Києві. Верховний Суд погодився з аргументами ПриватБанку про те, що Постоловський не спростовував факту своєї пов'язаності з банком, а списання коштів з рахунків було здійснено за наявності відповідної правової підстави. А саме — договору про придбання акцій, укладеного уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів від імені позивача як його представника на виконання вимог закону. У Верховному Суді нагадали, що банк визнали неплатоспроможним у 2016 році, після чого держава придбала його за 1 гривню та була змушена витратити понад 100 мільярдів гривень, щоб втримати його від виведення з ринку. Постанова Верховного Суду набрала сили 12 квітня 2023 року.

Але це поки не означає, що тепер банк буде стягувати кошти з Володимира Постоловського (зараз сума більша у гривневому еквіваленті). Верховний Суд відправив справу на повторний розгляд у Жовтневий районний суд Дніпра. Ще держава витратить 29 тис. 750 грн на покриття судового збору за цим позовом для ПриватБанку.

У 2016 році, коли загалом порятунок ПриватБанку коштував державі 155 млрд грн, саме завдяки операції «bail-in» статутний капітал ПриватБанку вдалося збільшити майже на 29,4 млрд грн (але при цьому пов’язані з банком та його власникам особи втратили свої кошти, які пішли у статутний капітал націоналізованого банку). Однак, незважаючи на законність процедури bail-in, деякі повʼязані з колишніми власниками та топ-менеджментом банку особи вже багато років штурмують українські суди в надії забрати у ПриватБанку, а відтак у держави мільярди гривень.

У прес-службі ПриватБанку зазначають, що наразі на розгляді Верховного Суду перебуває ще дві подібні справи, в яких Дніпровський апеляційний суд також ухвалив рішення про стягнення з банку коштів. Це справа за позовом Олени Боголюбової (екс-дружини одного із колишніх кінцевих бенефіціарних власників банку Геннадія Боголюбова), на користь якої 27 липня 2022 року тим же Дніпровським апеляційним судом з державного ПриватБанку стягнуто грошові кошти на загальну суму понад 669 мільйонів гривень, та справа, рішенням судів Дніпропетровської області у якій стягнуто з банку на користь пов'язаної з колишніми власниками ПриватБанку Ольги Постоловської кошти у розмірі понад 24 млн грн.

Раніше ми писали про те, як російський мільярдер та ФОП з Донецька намагалися оскаржити націоналізацію ПриватБанку за процедурою bail-in. Як фірма Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова судиться з ПриватБанком за готель у Буковелі – читайте тут. Нещодавно Нацбанк України повідомляв, що Коломойський програв суд на 18 млрд доларів у справі про кредити, які НБУ видав ПриватБанку до націоналізації. А як російські бізнесмени незаконно продали нерухомість «Мегабанка» на 361 млн грн – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.