Як суд покарав мешканця в Ірпені за вирощування канабісу для свого лікування

Як суд покарав мешканця в Ірпені за вирощування канабісу для свого лікування

Суд в Ірпені обрав запобіжний захід для переселенця з Донецька, який має важку хворобу нирок та вирощував коноплі для свого лікування. Історія 45-річного Віктора Ручка відома всій країні та тягнеться з 2019 року, коли поліціянти знайшли у нього кущі марихуани. Що відомо про цю історію та яке покарання обрав суд – читайте в Інформатор Гроші.

В Україні канабіс заборонений. Коноплі не можна використовувати в тому числі в медицині та фармакології. Але лікарська марихуана легальна у 50 країнах світу й активно використовується там для лікування симптомів епілепсії, ВІЛ, посттравматичного синдрому, онкології та багатьох інших хвороб. Водночас, канабіс в окремих випадках може бути ефективним лікарським засобом.

Як зазначає видання «Грати», 45-річний мешканець передмістя Ірпеня, який є ВПО з Донецька, з дитинства страждає на полікістоз нирок та змушений терпіти сильні болі. Це вроджена невиліковна хвороба. За словами Віктора Ручка, суттєво зменшити біль та нормалізувати тиск йому допомагає куріння канабісу. Чоловік має інвалідність 1 групи. Альтернативою курінню канабісу для заглушення больових відчуттів є вживання сильнодійниих препаратів-опіоїдів, які викликають залежність та побічні ефекти.

За словами Віктора Ручка, куріння марихуани давало змогу йому жити нормальним життям. Чоловік замовив у Чехії насіння спеціальних медичних сортів конопель, які не є психоактивними та не викликають ейфорію та посадив на своєму подвір’ї у селищі Романівка. До початку російсько-української війни Віктор був підприємцем у Донецьку і займався продажем сільськогосподарської техніки. Від 2014 року переїхав до Ірпеня, де у нього загострилася хвороба. Він живе у Романівці із дружиною, дитиною і тещею.

6 червня 2019 року о 6 ранку поліцейські прийшли до Віктора Ручка з обшуком. Вони вилучили у нього 27 кущів марихуани і обвинуватили у незаконному вирощуванні. За 3 роки, які тягнулася справа, Вікторові видалили нирки (у 2021 році) та тепер він стоїть у черзі на трансплантацію. Тричі на тиждень йому доводилося проходити процедуру діалізу – штучного очищення нирок. З 2019 року через проблеми зі здоров’ям Віктор більше не міг працювати. Тому він жив на державну допомогу по інвалідності.

Віктор Ручко. Фото: Грати
Віктор Ручко. Фото: Грати

Адвокат Олександр Куликов намагався довести, що таке порушення закону не є злочином, бо не має шкідливих для суспільства наслідків, а лікування болів марихуаною є «науково обґрунтованим» (як це відбувається у частині розвинутих країн) і людина має право лікуватися всіма доступними методами. Нейрофізіолог Дмитро Ісаєв з Інституту фізіології ім. Богомольця підтвердив, що для Віктора марихуана – єдине знеболювальне, яке йому підходить. У 2019 році Віктор Ручко звертався до Президента України Володимира Зеленського з проханням легалізувати медичний канабіс в Україні.

[embed][/embed]

Справу з 2019 року розглядав Ірпінський міський суд. 21 лютого 2022 року обвинувачення попросило півроку арешту для Віктора Ручка. Віктор не визнав вину та заявив, що вирощувати коноплі для лікування — це його право, а не злочин. Захист просив виправдати чоловіка.

«Фактично у мене забрали мої ліки і можливість ефективно лікуватися та почуватися майже здоровою людиною, — сказав Віктор в останньому слові. — Я прошу вас детально вивчити обставини моєї справи і виправдати мене». Але представниця прокуратури у суді наполягала, що дії Ручка були злочинними і не заслуговують на "потурання".

А 24 лютого 2022 року росіяни вдерлися на Київщину, тому суд не встиг винести вирок. Романівку, де мешкав Віктор Ручка, обстрілювали з артилерії. Тому йому з родиною доводилося ховатися у підвалах протягом 11 днів. Пізніше Віктор виїхав до Києва, де мешкав у друга.

Наприкінці березня 2022 року Ірпінь звільнили, і невдовзі Ручко повернувся додому. Виявилося, що половину його селища зруйнували. Хата Віктора вціліла, але повилітали всі вікна, а в стінах були наскрізні дірки від уламків. На подвір’ї Віктор виявив вирву від міни. Якби снаряд пролетів на метр далі, Ручко залишився б без житла. Теплиці, в яких росли коноплі, були зруйновані.

Через рік слухання у справі поновилися. 30 березня 2023 року суддя визнала Віктора Ручка винним та оштрафувала його на 1700 гривень. Водночас суд звільнив чоловіка від покарання через вичерпання строку давності «злочину» та  «важкі особисті обставини підсудного, зумовлені його хворобою». Покарання могло становити до 3 років. Віктор Ручко зазначив, що не погоджується з вироком та збирається оскаржувати його в апеляції.

Суддя відкинула аргументи адвоката Віктора щодо малозначності порушення. Суддя Яна Шестопалова зазначила, що у Кримінальному кодексі чітко прописано: вирощування понад 10 кущів коноплі –  злочин, менше ніж 10 –  ні. Оскільки Ручко виростив 27 кущів, і, на думку судді, це однозначно злочин, який малозначною дією визнати не можна. У прокуратурі повідомили, що погодяться з думкою суду.

«Я не можу сказати, що я повністю незадоволений вироком. Тому що він мене все ж таки дещо здивував. Це найкращий із можливих обвинувальних вироків. І суд взагалі, таке враження, зробив усі можливі «реверанси» для Віктора процесуально, однак не зробив головного — не визнав його невинуватим», — коментує адвокат Олександр Куликов.

Водночас, як зазначає видання «Хмарочос», схожий судовий процес триває щодо 43-річного мешканця Миколаївської області Віталія Румянцева. Він страждає енцефалопатією – важким захворюванням мозку, йому складно говорити й рухатися. Частково зняти ці симптоми допомагає канабіс. Для лікування Румянцев вирощував коноплю в себе на городі. У нього правоохоронці знайшли 8 кущів конопель для власних потреб та 108 кущів дикої коноплі (хоча за законом її потрібно викосити, порушення карається штрафом). Чоловіку закидали, що він виростив 116 кущів конопель.Через це поліція відкрила кримінальну справу, але у 2019 році суд його виправдав. Прес-служба правоохоронців висміяла версію Румянцева про те, що він вирощує марихуану виключно для власного вживання і «таким чином утихомирює біль суглобів». У січні 2021 року апеляційний суд визнав виправдувальний вирок законним, але наприкінці 2021 року Верховний суд розглянув касаційну скаргу прокуратури і скасував це рішення та відправив справу на повторний розгляд.

Як у 2019 році у Києві покарали чоловіка, який вирощував марихуану для власного вживання – читайте тут. Згідно з даними соціологічного опитування Групи «Рейтинг», проведеного влітку 2019 року, 30% українців повністю та 28% українців частково підтримують можливу легалізацію медичної марихуани для пацієнтів, у кого виявлені окремі проблеми зі здоров’ям та яким марихуана може допомогти. А 33% українців висловлювалися однозначно проти легалізації. У тому ж 2019 році 12,3% учнів українських шкіл в опитування ЮНІСЕФ зазначили, що для них не є проблемою дістати марихуану.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.