Хто з забудовників має плани на пам’ятку архітектури «Будинок з комахами» у центрі Києва

Хто з забудовників має плани на пам’ятку архітектури «Будинок з комахами» у центрі Києва

У квітні 2023 року знаменитий Будинок Марії Станіславської на вул. Володимирській, 93 у Голосіївському районі Києва почали розбирати. Його було зведено у 1893 році. Будівля має статус пам’ятки архітектури, а поліція протягом 4 годин не могла потрапити на місце події. Натомість забудовники мають свої плани, нехтуючи законом. Детальніше – в Інформатор Гроші.

Як помітила 12 квітня мешканка Києва Тетяна Асадчева, частини історичного «Будинку з комахами» вже немає – нещодавно її демонтували. «За 2 роки будівлю фактично довели до руїни», - зазначає киянка. Таким чином, столиця може позбутися ще однієї пам’ятки. На головному фото будинку до початку його руйнування забудовниками - таким він був кілька років тому.

Як зараз виглядає історичний Будинок з комахами
Як зараз виглядає історичний Будинок з комахами

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївським районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Про це повідомив юрист ГО «Мапа Реновації» Дмитро Перов. Крізь рядно, яким затягнуто фасад, можна побачити, що частину будинку вже демонтували.

На початку 2023 року Офіс Генпрокурора подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи щодо цього будинку. За словами Дмитра Перова, забудовник, не чекаючи на судовий вердикт, почав зносити будинок. На місце прибула поліція, але не змогла потрапити всередину будівлі.

Хто з забудовників має плани на пам’ятку архітектури «Будинок з комахами» у центрі Києва 2

У департаменті культурної спадщини КМДА зазначили, що 7 квітня 2023 року на місці вони помітили проведення будівельних робіт. Попри те, що науково-проєктна та/або проектна документація по об’єкту за вказаною адресою Департаментом не погоджувалась, дозвіл на виконання робіт не надавався забудовникам. За результатом обстеження департамент виписав припис про припинення будь-яких робіт на вул. Володимирській, 93. А також цей припис зобов’язує ОСББ «Володимирська, 93», яке й проводить роботи, укласти охоронний договір та надати науково-проєктну документацію у Департамент щодо реставраційних робіт. Цей припис надіслали 11 квітня, а також повідомили поліцію про порушення досудового розслідування.

Будинок Марії Станіславської на вулиці Володимирській, 93, збудований 1893 року, має унікальний інтер’єр: на плафоні парадних сходів зображено рослинний декор з гіпертрофованими комахами, зокрема гігантськими мухами, у стилі модерн. У 2020 році видання «Хмарочос» писало, як поруч з цим будинком на вул. Володимирській, 95/42 забудовник почав зводити величезний бізнес-центр. Від цього «Будинок з комахами» постраждав та опинився в аварійному стані.

Так виглядали "комахи" всередині будівлі
Так виглядали "комахи" всередині будівлі

За словами місцевих мешканців, забудовники їх переконували, що будуть компенсувати пошкодження та зроблять ремонти. Проте навесні забудовник почав бити палі, через що на стінах зсередини та ззовні з’явилися тріщини, також тріщини з’явилися на стелях. Тоді мешканці стали намагатися зупинити будівництв. Мешканцям пообіцяли викупити у них квартири та зруйнувати будівлю 1893 року. Тріскалися стелі і стіни.

Будинок вже без даху
Будинок вже без даху

Після розселення за адресою будинку Марії Станіславської (вул. Володимирська, 93) зареєстрували ОСББ «Володимирська, 93». А на будівлі зʼявилося оголошення про початок капітального ремонту. Хоча дії будівельників радше нагадували демонтаж. ОСББ очолює Юрій Пархомчук (колишній директор ТОВ «Сенс.Буд»). Генпідрядник – ТОВ «Інфрабуд», який належить Олександру Глімбовському (тестю славнозвісного колишнього фіскала Романа Насірова) та його брату Сергію.

Поруч офісний центр будує ТОВ «Сенс.Буд» (замовник), у якого кінцевою власницею вказана дружина гендиректора «Київміськбуду» Ігоря Кушніра Оксана. Генпідрядник – ТОВ «Альфабуд Комплект» (власник – Євгеній Хмара, директор Юрій Пархомчук). Ось як має виглядати бізнес-центр (за 2 ескізами):

Проєкти бізнес-центру до руйнування будинку Станіславської. Ілюстрації: archunion та Astora
Проєкти бізнес-центру до руйнування будинку Станіславської. Ілюстрації: archunion та Astora

А хто будує житловий комплекс у Пущі-Водиці впритул до понівеченої пожежами садиби архітектора Брадтмана – читайте тут. Як Офіс Генпрокурора та Мінкульт захистили у суді корпус Київського державного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого від забудовників і чому це може бути тимчасово – читайте тут. А подивитися відеоекскурсію у Будинку з комахами можна у відео нижче (записане до останніх подій):

[embed][/embed]

ФОТО – Дмитро Перов

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.