Коломойський у Києві програв суд ПриватБанку на 18 млрд грн: як це трапилося

Коломойський у Києві програв суд ПриватБанку на 18 млрд грн: як це трапилося

У Верховному Суді задовольнили касаційну скаргу Національного банку України. Цим було підтверджено законність кредитних договорів, укладених між НБУ та ПриватБанком протягом 2008-2015 років та договорів поруки по них. У цей час одним зі співвласників банку був бізнесмен з Дніпра Ігор Коломойський. Детальніше – в Інформатор Гроші.

Про це повідомила прес-служба НБУ. Постанова Верховного Суду є остаточною та не підлягає оскарженню. Суд скасував рішення Господарського суду міста Києва від 19 червня 2020 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 03 серпня 2022 року, якими було задоволено позов ексакціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського та визнано недійсними ці кредитні договори та його особиста порука за наданими кредитами.

Протягом 2008 – 2015 років Національний банк надав ПриватБанку кредити для підтримання ліквідності на загальну суму 18,3 млрд грн. За цими договорами і велися суди. У 2016 році Ігор Коломойський, який на той час був співвласником ПриватБанку, уклав з Національним банком договори поруки, за якими він особисто гарантував повернення банком отриманих кредитів.

У травні 2019 року Ігор Коломойський подав позов до Господарського суду міста Києва про визнання недійсними цих кредитних договорів, а також договорів поруки. В червні 2020 року суд задовольнив позов колишнього акціонера. Це рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Не погодившись з винесеним рішенням, Національний банк оскаржив його у Верховному Суді, який підтримав позицію Національного банку. У квітні 2020 року державний ПриватБанк повністю повернув Національному банку отримані кредити. Тепер, якщо виходити з логіки рішення, Ігор Коломойський та його структури мають повернути ПриватБанку 18,3 млрд грн. Та, напевно, бізнесмен не схоче їх повертати, тому на банк чекають нові суди.

«Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення Верховного  Суду. Суд підтримав правову позицію Національного банку та підтвердив, що кредитування ПриватБанку відбувалося Національним банком з дотриманням вимог закону». Так прокоментував рішення суду начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Нагадуємо, фірма Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова зараз судиться проти ПриватБанку та екс-депутата з Дніпра за готель у Буковелі. Як пов'язана з колишніми власниками ПриватБанку фірма хоче уникнути сплати 2,9 млрд грн банку — читайте тут. Як російський мільярдер і підприємець з Донецька хотіли скасувати націоналізацію ПриватБанку — ми описали тут. За що Нацбанк оштрафував швидкозайм CreditUP народного депутата Костянтина Бондарєва — дізнайтеся тут. Як у Києві росіянин організував фінансову піраміду на 40 мільйонів доларів та ошукав понад тисячу українців — описано тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.