Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував?

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував?

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував?

4 квітня СБУ, прокуратура Києва та поліція повідомили про викриття шахрайської схеми з заволодіння коштами громадян України. Під виглядом інвестиційного проєкту "Life is good" громадянам обіцяли примножити їхні гроші. Збиток тисячі громадян становив майже 40 млн дол., адже повертати їм гроші ніхто не збирався. До того ж організатори схеми раніше вже встигли "попрацювати" у росії та заробити там, за що мають кримінальні справи. Детальніше про діяльність цієї піраміди та про її власника - у матеріалі Інформатор Гроші.

Організатори «піраміди» пропонували своїм клієнтам стати інвесторами і переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає «примножувати» капіталовкладення. За матеріалами слідства, зловмисники отримали майже 40 млн доларів, обдуривши при цьому понад 1 тис. осіб. Для користування «послугою» шахраї розробили власний вебресурс з обліковими записами потенційних «інвесторів».

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував? 1

Ділки обіцяли «вкладникам» стабільні прибутки у вигляді «дивідендів» від інвестування в акції перспективних підприємств світового рівня. Крім того, шахраї «гарантували» своїм клієнтам «бонуси» у разі залучення до проекту нових учасників. Отримані від інвесторів гроші ділки збирали на власні криптогаманці та банківські рахунки.

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував? 2

За даними слідства, до організації оборудки причетні більше 10 осіб. Насамперед це громадяни країни-агресора. Спочатку «проект» діяв лише на території рф, але після 2017 року його поступово намагались реалізувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу у Києві. Після початку повномасштабного вторгнення організатори «піраміди» хотіли приховати свою причетність до неї.

Для цього налагодили механізм залучення віртуальних активів через мережу обмінних пунктів криптовалюти по всій території України.  Вже встановлено, що координація злочинних дій відбувалась під час проведення так званих «директорських балів», семінарів та конференцій на тимчасово окупованій території АР Крим. Організаторами цих заходів були, у тому числі, представники російської влади. Під час обшуків у київському офісі та за адресами проживання фігурантів виявлено:

  • комп’ютери, мобільні телефони, бухгалтерію та чорнові записи із доказами протиправної діяльності;
  • сувенірну та рекламну продукцію, яку ділки використовували для залучення «інвесторів».

Life is good... до моменту ліквідації шахрайської схеми
Life is good... до моменту ліквідації шахрайської схеми

Наразі одному із топменеджерів «інвестпроекту» повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Якщо ви стали жертвами шахрайської схеми, будь ласка, повідомляйте за цим номером телефона: (095) 899-21-16.

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував? 4

Як повідомила "Українській правді" речниця столичної прокуратури Надія Максимець, підозрюваний – один з активних учасників схеми та менеджер по Києву. Головний організатор - громадянин росії і перебуває у розшуку. "Шахраї діяли через мережу "Інтернет". Майже в кожному обласному центрі України були менеджери цієї компанії. Між собою вони комунікували і спілкувалися в месенджерах, де в тому числі обговорювали психологічні інструменти для залучення нових клієнтів та виманювання в них коштів. Крім України шахраї діяли у рф та країнах СНД", - повідомляє Максимець.

Афера на 40 млн доларів: у Києві викрили фінансову піраміду росіян. Хто її організував? 5

За даними ЗМІ, організатором «Life is good» є громадянин росії Роман Василенко, який перебуває під слідством у рф за шахрайство в будівельній сфері та спричинення збитків на 192 млн дол. У 2014 році він відкрив у росії компанію "Life is good" та будівельний кооператив "Бест вей" (Best Way). Суть його бізнесу полягала в наступному: для придбання нерухомості один пайовик використав кошти інших інвесторів. Так, як запевняв засновник, можна було швидше отримати житловий або комерційний об'єкт, оплачуючи за нього за безвідсотковою або зниженою ставкою. За 7 років існування будівельна схема "Бест вей" зібрала 15 мільярдів рублів з 20 тисяч росіян (215,7 млн дол.), однак з них лише 247 людей змогли викупити квартири.

Росіянин Роман Василенко - засновник піраміди "Life is good"
Росіянин Роман Василенко - засновник піраміди "Life is good"

Крім того, у росії працювала і піраміда "Life is good" 18 березня 2022 року Романа Василенка та його дружину у росії оголосили у розшук. Російські журналісти повідомляють, що шахрай знаходиться на Кіпрі. А ще Василенко дуже полюбляв рекламу і піар. Був на ефірі у російського пропагандиста Владіміра Соловйова. А от рекламний кліп "інвестиційної компанії" за участі Романа Василенка:

[embed][/embed]

В Україні цим бізнесом керував (принаймні, медійно заявляв про це) Юрій Кашуба з 2017 року. Детальніше про його "творчий" шлях з бізнес-схем можна почитати тут. Він відзнавичився неодноразово у "цікавих" бізнесах.

Юрій Кашуба - керівник українського підрозділу "Life is good"
Юрій Кашуба - керівник українського підрозділу "Life is good"

А хто контролює гральний бізнес в Україні - читайте тут. Нагадуємо, що Нацбанк України позбавив ліцензії "Айбокс Банк", яким користувалися гравці онлайн-ігор для зручного виведення коштів. А також НБУ позбавив ліцензії фінансову компанію співвласниці "Айбокс Банку", в якій працював екс-президент Віктор Ющенко.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.