З ким мерія Києва бореться проти забудови на Володимирському узвозі

З ким мерія Києва бореться проти забудови на Володимирському узвозі

У Київській міській адміністрації продовжують боротьбу за збереження схилів Дніпра. Однак фірми мільйонера з російським корінням вже багато років хочуть звести на Володимирському узвозі готель та розважальний центр неподалік від філармонії. Водночас ця територія знаходиться в охоронній зоні ЮНЕСКО, і будувати на ній не можна, що не є аргументом для київських суддів. Про якого бізнесмена йдеться та чим він відомий – читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

Ще під час будівництва Пішохідно-велосипедного («скляного») мосту через Володимирський узвіз мешканці Києва та архітектори били на сполох. Заявлялося, що під площею з Аркою дружби народів планується будівництво 7-поверхового ТРЦ. Поки що цього не сталося. У 2019 році місія ЮНЕСКО висловлювала своє занепокоєння будівництвом веломосту у прибережних Київських горах. Ця територія входить до буферної охоронної зони об'єкта світової спадщини – Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. У ЮНЕСКО нагадували на особливій важливості збереження історичного ландшафту правого берега Дніпра.

27 березня 2023 року директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк наголосив на тому, що нова забудова на ділянках на Володимирському узвозі №4 і №6 у Подільському районі у захисній зоні неприпустима і категорично заборонена. За його словами, на вказаній території заборонено зносити історичну забудову, змінювати історичну містобудівну структуру, перевищувати новобудовами та надбудовами гранично допустиму висоту. Та попри це орендар землі намагається грубо порушити ці умови.

Головний архітектор міста Києва Олександр Свистунов зазначив, що орендар тисне на місто з вимогою видати містобудівні умови та обмеження для забудови на ділянці, де це заборонено. А ще долучив до цього виконавчу службу. Її співробітники вимагають виконати рішення суду по про видачу містобудівних умов та обмежень для забудови. При цьому суд не врахував, що на цих ділянках заборонені будівельні роботи. Архітектор вважає, що у цій ситуації правильніше було б розірвати договір оренди через наміри забудовника порушити умови користування ділянкою.

Назви компаній у КМДА не вказують. Проте відомо, що у 2020 році Шостий апеляційний адміністративний суд зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА надати фірмі ТОВ «Етрекс» містобудівні умови та обмеження для проєктування готельного комплексу на Володимирському узвозі. Віталій Кличко заявляв у 2020 році, що місто не дозволить звести цей комплекс та буде оскаржувати рішення у Верховному Суді. КМДА неодноразово відмовляла фірмі у надання необхідної документації.

[embed][/embed]

Як зазначає видання «Наші гроші», ТОВ «Етрекс» отримала в оренду декілька ділянок на Володимирському узвозі,  4 і 6 (0,67 га) та у Центральному парку культури та відпочинку (0,09 га) у 2003-2004 роках під будівництво адміністративного будинку, готелю та розважального комплексу. Орендували до 2028-2029 років. У 2013 році «Етрекс» отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво розважального комплексу на ділянці 0,09 га у парку. У серпні 2018 року фірма отримала експертний звіт по цьому проєкту, що передбачає зведення двоповерхової будівлі площею 530 кв. м. Розробляла цей звіт фірма ТОВ «БК «Аскон», яка розробляла і робочу документацію на реконструкцію парку «Володимирська гірка». А у 2019 році КМДА відмовилася надати фірмі дозвіл на проєктування через невідповідність цього з Генпланом міста.

Міністерство культури теж виступило проти будівництва готелю в охоронній зоні. У відомстві звертають увагу, що таке будівництво вважатиметься незаконним без попереднього затвердження історико-архітектурного опорного плану Києва та відповідного дозволу Мінкультури. А такого дозволу у забудовника немає.

Ще одна пов’язана фірма – ПрАТ «Будівельні технології» орендувала 2 ділянки (0,75 га) поруч з тими, що й ТОВ «Етрекс». При цьому підприємство не заперечувало проти встановлення опор для скляного «мосту Кличка» на орендованій ділянці. А до цього у березні 2018 року комунальне підприємство «Інженерний центр» КМДА підписало договір з ПрАТ «Будівельні технології». КП зобов’язалося «у разі необхідності надавати необхідне сприяння землекористувачу» в розвитку проєкту на орендованій ділянці. А ще на орендованій «Будівельними технологіями» ділянці столичною владою багато років планується будівництво канатної дороги. За словами архітектора "скляного моста" Андрія Миргородського, цю ідею підтримував Віталій Кличко. У 2017 році у Київраді реєстрували проєкт рішення про розірвання договору оренди на одну з ділянок з «Будівельними технологіями», але на голосування документ так і не потрапив, тепер зрозуміло чому. Відомо, що одна з орендованих ділянок (0,608 га) коштує близько 90 млн грн.

На мапі відмічені ділянки, які орендують дві фірми для забудови
На мапі відмічені ділянки, які орендують дві фірми для забудови

20 березня 2023 року Київський окружний адміністративний суд залишив без задоволення позов ТОВ «Етрекс» та ПрАТ «Будівельні технології» до департаменту КМДА, де вимагали у чиновників надати містобудівні умови та обмеження для проєктування адміністративно-ділового центру з підземним паркінгом на Володимирському узвозі №4. У 2021 році Державна інспекція архітектури та містобудування України відмовилася надавати для ТОВ «Етрекс» дозвіл на будівництво розважального комплексу у Центральному парку культури та відпочинку. Фірма оскаржує таку відмову і вимагає надати їй дозвіл. За це триває судова суперечка.

Хто забудовник та що хочуть звести

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ «Етрекс» належить на 60% компанії ТОВ «Інвестмент Менеджмент Груп». І на 40% інвестфонду ПАТ ЗНВКІФ «Авераж». Кінцевим бенефіціарним власником на 99,45% вказано мешканця Києва Дмітрія Буряка. Очолює фірму з 2013 року Юрій Нестерук. Генпідрядником будівництва є ТОВ «Дана», власниками якого є ПАТ ЗНВКІФ «Авераж» (10%) і ТОВ «Трейд-Інвест» (90%), які контролює Буряк.

Що стосується ПрАТ «Будівельні технології», то цю фірму з 2013 року очолює Олег Ткаченко. Вона належить на 60% ТОВ «Інвестмент Менеджмент Груп», на 30% ТОВ «Трейд-Інвест», на 10% ПАТ ЗКВКІФ «Авераж». Кінцевим власником є Дмітрій Буряк.

Ці компанії мають відношення до девелоперської компанії DeVision. У ній головою ради директорів є вказаний Дмітрій Буряк. Генеральний директор Геннадій Жуков, операційний директор – Олег Пономарьов.

DeVision планує звести на Володимирському узвозі 5-зірковий готельний комплекс «Euro Park» загальною площею 31,6 тис. кв. м. Туди хочуть включити SPA та фітнес-центри, ресторани, бізнес-центр з конференц-залом та інше. Є ескізи від компанії з тим, як це може виглядати. Крім самого Буряка у проєкту можуть бути невідомі інвестори.

Ескізи готелю, який хочуть збудувати в DeVision на Володимирському узвозі
Ескізи готелю, який хочуть збудувати в DeVision на Володимирському узвозі

Дмітрій Буряк – російсько-литовсько-український бізнесмен. У 2011 році займав 230 позицію у рейтингу російських мільярдерів за версією «Фінанс-2011». Відомий як власник однієї з найбільших у Європі мереж з виробництва та розповсюдження біодобавок (БАД). Веде бізнес у росії, Україні, Литві, Швейцарії, Австрії, Нідерландах, Кіпрі, В’єтнамі. Втім, після 2011 року позбувся громадянства росії та пізніше набув українське громадянство і прописався у Києві (дані вказано в інформації про його компанії в реєстрах). Проте невідомо, чи справді він мешкає в Україні. Російські джерела писали також про грецьке і литовське громадянство, але доказів не наводили. У Києві до складу бізнесу Дмітрія Буряка входять такі об’єкти багатофункціональний комплекс «Домосфера» (Столичне шосе, 101), офісний центр «Європа», готель «Ramada Encore», бізнес-центр на Іллінській, офісний центр DeVision, ЖК «Seven». Крім того, DeVision планує збудувати котеджне містечко «Marina Club» у Козині (про цей скандальний проект неодноразово писали ЗМІ), багатофункціональний комплекс «Київ Арена», ЖК «Illinsky House» (на Набережно-Крещатицькій, 21) та забудувати 100 гектарів землі Конча-Заспи в межах Києва.

Бізнес-центр DeVision на Володимирському узвозі, 4В
Бізнес-центр DeVision на Володимирському узвозі, 4В

Дмітрій Буряк у 2013 році увійшов до Координаційного комітету з підготовки ат проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. Як повідомляв Forbes, компанія United Basketball Investment (UBI), якою володіли структури Дмітрія Буряка та Ігоря Коломойського, планувала побудувати арени у Львові, Дніпрі та Одесі. Однак, згодом партнери розійшлися.

Мільйонер-забудовник Дмітрій Буряк. Колаж від СтопКор
Мільйонер-забудовник Дмітрій Буряк. Колаж від СтопКор

Нагадуємо, державне агентство АРМА не може вже понад пів року запустити роботу бетонного заводу "Аерок" в Обухові на Київщині. Це підприємство конфіскували у російського мільйонера Андрєя Молчанова та партнерів. Раніше прокуратура конфіскувала 52 млн грн у виробника чаю "Greenfield"  через російське громадянство власників. Фабрика з виробництва чаю та кави знаходиться у селі Требухів під Броварами. А скільки грошей витратили з бюджету Києва на ремонт скляного моста після удару російськими ракетами поруч з ним восени минулого року — читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.