60 мільйонів доларів збитків: суд у Києві заарештував екс-голову Державної зернової корпорації

60 мільйонів доларів збитків: суд у Києві заарештував екс-голову Державної зернової корпорації

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для колишнього голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації. Йдеться про Петра Вовчука, який очолював державну корпорацію у 2014 році. Детальніше – читайте в Інформатор Гроші.

Про це повідомила прес-секретар Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) Ольга Постолюк у коментарі журналістам Укрінформу. Запобіжний захід для «міцного господарника» - це тримання під вартою з можливістю вийти під заставу в розмірі 60 млн грн. Петро Вовчук очолював держкорпорацію з 13 березня по 15 грудня 2014 року.

Слідство встановило, що протягом липня-жовтня 2014 року посадовці державної зернової корпорації, серед яких і голова правління, спільно з представником міжнародного зернотрейдера організували укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів щодо продажу зернової продукції Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) за заниженими цінами підконтрольним підприємствам. Відповідно до злочинної схеми, зерно, що належало державній компанії, через низку суб’єктів господарювання на умовах післяплати було поставлено в Саудівську Аравію. Проте кошти за поставлене зерно так і не були сплачені. Як наслідок державна корпорація зазнала збитків на суму понад 60 млн дол. Цю схему реалізували у липні-жовтні 2014 року.

26 квітня 2018 року Петра Вовчука було оголошено в міжнародний розшук.  Його ймовірний спільник у схемі з завдання збитків на 60 млн дол.  – олігарх Олексій Федоричев, громадянин Угорщини російського походження, який мешкає у Монако, досі у розшуку НАБУ. 31 жовтня 2019 року Петра Вовчука затримали у Литві. Він намагався отримати притулок у цій країні. А 13 березня 2023 року стало відомо, що колишнього чиновника екстрадували в Україну. Наразі провадження стосовно радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера перебувають на розгляді в суді. Ще два фігуранти провадження пішли на угоду зі слідством та сплатили завдані ними збитки.

У 2008-2013 роках Петро Вовчук працював заступником голови правління ДАК «Хліб України», на базі якого була створена Державна продовольчо-зернова корпорація. Паралельно з 2010 року очолював «Земельний фонд», який займався орендою сільгоспземель. Ця структура була пов’язана з ДПЗКУ до кінця 2012 року та орендувала 12,5 тис. га землі.

Бездонна дірка у бюджеті України

Рік тому ми писали, що за 12 років існування ДПЗКУ її збитки склали 19,3 млрд грн. Держкорпорація знаходилася на межі дефолту - не могла платити по своїх боргах. Корпорацію створили замість збиткової державної компанії «Хліб України», яка взяла гроші з бюджету та збанкрутувала. Корпорація отримала від «Хліба» елеватори, заводи та 150 тис. га землі. Причому корпорація була катастрофічно збитковою під час президентства Януковича, Порошенка і Зеленського.

Наприкінці 2012 року Кабмін Миколи Азарова домовився на кредит у 1,5 млрд дол. від Китаю. За це з України мали поставити зерно до азійської країни. Тоді ДПЗКУ підписала з Китаєм 2 кредитні договори по 1,5 млрд дол. кожен. За першим передбачалося постачання до Китаю 5 млн тонн зерна щорічно, але за весь час поставили всього 6 млн тонн зерна. А інший кредитний договір передбачав китайські інвестиції в українську сільськогосподарську інфраструктуру. У січні 2022 року компанія мала сплатити Китаю за кредитом 96,4 млн дол., але спромоглася накопичити лише 8,8 млн дол., решту погасив Мінфін України.

За часів президентства Зеленського у серпні 2021 року Нацполіція встановила, що посадовці корпорації продавали зернові за заниженою вартістю. Сума збитків склала понад 57 млн доларів.  При спробі втечі за кордон правоохоронці затримали екс-керівника ДПЗКУ Андрія Власенка.

Нагадуємо, збитки України від наслідків повномасштабної війни з росією сягають понад 144 млрд дол. Про те, як з Держрезерву України зникло зерно на понад 800 млн грн - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.