Коломойський судиться у Києві з ПриватБанком і екс-депутатом з Дніпра за готель у Буковелі

Коломойський судиться у Києві з ПриватБанком і екс-депутатом з Дніпра за готель у Буковелі

У Верховному Суді у Києві розглядається справа, за якою колишні власники ПриватБанку хочуть позбавити банк від готельного комплексу у Яремче. При цьому банк став власником нерухомості у курортному містечку ще до націоналізації. Мова про готель «Редісон». А до чого тут екс-депутат з Дніпра та подробиці справи – дізнайтеся у матеріалі Інформатора.

Як зазначає прес-служба ПриватБанку, банк відстоює своє право власності на готель «Radisson Blu Resort Bukovel» на Буковелі (місто Яремче Івано-Франківської області). 22 березня суд мав розглянути дві справи довкола буковельської нерухомості ПриватБанку. Позовні заявки подані фірмою ТОВ «ВКФ «Голден». Згідно з даними реєстру, ця фірма на 99,9% належить фірмі ТОВ «Зірка Буковелю». За даними аналітичної платформи YouControl, кінцевими власниками цієї фірми є дніпровські мільярдери з групи «Приват» Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Крім самого готелю «Редісон» позовні вимоги «Голдену» стосуються будівлі, в якій мешкає обслуговуючий персонал готелю, 2 земельні ділянки, на яких розташовані ці будівлі. Право власності на ці активи було зареєстровано за ПриватБанком восени 2016 року. Наприкінці 2021 року ТОВ «ВКФ «Голден» звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з чотирма окремими позовами – на суму понад 3 млрд грн.

На думку юристів ПриватБанку, це робилося для того, щоб справа дісталася врешті-решт тому судді, який не буде зацікавлений у захисті інтересів державного банку. Втім, восени 2022 року розгляд всіх 4 справ був завершений на користь ПриватБанку. Також позовні вимоги фірми Коломойського-Боголюбова були відхилені і Західним апеляційним господарським судом (Львів).

Після цього фірма ВКФ «Голден» вирішила піти далі – до Верховного Суду у Києві, щоб оскаржити право власності державного банку. Також у справі згадуються екс-депутат Дніпровської міської ради Віталій Верба, який був нотаріусом. Річ у тім, що він оформлював документи, за якими у 2016 році майно було зареєстровано у власність ПриватБанку. У рішенні Госпсуду Івано-Франківщини мова йде про ділянку площею 0,6342 у селі Поляниця (у межах міста Яремче), яку фірма екс-власників ПриватБанку вимагала повернути. У фірмі Коломойського-Боголюбова наголошують, що земельна ділянка нібито вибула з власності фірми поза її волею та всупереч нормам законодавства (вона знаходилася в іпотеці).

В іншому позові йдеться про готельний комплекс, який складається з блоків А (площа – 4818,4 кв. м), Б (1882,5 кв. м), В (1853,6 кв. м), дизель-генератора, трансформаторної, котельні, насосної – також на Буковелі у селі Поляниця. Це майно також оформлював Віталій Верба. Ще раніше Західний апеляційний господарський суд відхилив позов фірми Коломойського-Боголюбова про повернення 2,9574 га землі у селі Поляниця, де й розташовано готельний комплекс «Редісон». Ще в одній справі вимагали повернути готельний комплекс площею 30577,9 кв. м у Поляниці (Яремче) – теж відхилено апеляційним судом. Зазначимо, що ПриватБанку наразі належить сама нерухомість готельного комплексу, а не мережа готелів Radisson. Майно орендується бізнесменами у державна банка.

Фірма ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Голден» була заснована у 2015 році. Зареєстрована у Житомирі. Крім понад 99,9%, які належать фірмі Коломойського і Боголюбова «Зірка Буковелю», менше 0,1% належить директору фірмі Олександру Поньку. Основний вид діяльності фірми – оптова торгівля паливом.

Фірму ТОВ «Зірка Буковелю» зареєстровано у 2006 році. Фірма прописана у місті Яремче на Івано-Франківщині. На 99,66% фірма записана на кіпрський офшор «Achillia Management Limited». Кінцеві власники бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Ще на 0,34% - належить фірмі ТОВ «Інсайдер» з Дніпра (власником на 99,9% є Геннадій Боголюбов).

Віталій Верба – відомий у Дніпрі нотаріус. У 2015 році він обрався депутатом міської ради Дніпра від партії «Громадська сила». У 2017 році перейшов у промерську фракцію «Наш край». А у 2020 році вже балотувався до міської ради від Партії зелених України, але партія не набрала достатньо голосів, тож депутатом він не переобрався. На останніх засіданнях у справах ВКФ "Голден" цей юрист не брав участь. Огляд готелю, щоб зрозуміти, за що йде боротьба, можна подивитися тут:

[embed][/embed]

Нагадуємо, фірму з Дніпра ТОВ "Монтана-Естейт", яка заборгувала ПриватБанку 2,6 млрд грн, продали за 1 млн грн. Чому російський мільярдер Йоріх та підприємець з Донецька хотіли скасувати націоналізацію ПриватБанку - читайте тут. Втім, ПриватБанк судиться і за ТЦ "Приозерний" у Дніпрі з попередніми власниками - фірмами екс-менеджерів банку.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.