Суд у Києві скасував штраф на 3 млн грн для RwSbank від Нацбанку України: що відомо

Суд у Києві скасував штраф на 3 млн грн для RwSbank від Нацбанку України: що відомо

Касаційний адміністративний суд скасував накладений НБУ у 2020 році штраф. Пов’язаний з екс-нардепом від БПП «Солідарність» банк звинувачували у сумнівних операціях. Втім, у судах банку вдалося відбитися від юристів Нацбанку. Що це за банк та за що був штраф – дізнайтеся у матеріалі.

28 лютого 2023 року Касаційний адміністративний суд Верховного Суду ухвалив постанову, якою залишив в силі раніше ухваленні рішення інших судів щодо скасування рішення Національного банку України. У березні 2020 року Нацбанк України оштрафував АТ «РВС Банк» (RwSbank) на 3 млн 390,5 грн. Причина – неналежне функціонування системи внутрішньобанківського контролю для запобігання легалізації кримінальних грошей і фінансування тероризму. У ряда фірм, які користувалися послугами банку, були проблеми з документами.

За даними справи у вересні 2019 року фахівці Нацбанку здійснили позапланову перевірку «РВС Банку» щодо дотримання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Представників НБУ цікавили ТОВ ФК «Даліз-Фінанс», ТОВ КУА АПФ «Даліз-Фінанс», ПАТ ЗНВКІФ «Медінвест-Україна», ТОВ «ЦОРП «Фудцентр». За результатом перевірки були виявлені порушення.

У ПАТ ЗНВКІФ «Медінвест-Україна» та ТОВ «ЦОРП «Фудцентр» за операції, здійснені 14.06.2019, були відсутні документи, які підтверджують економічну доцільність фінансових операцій. Також були відсутні документи, які підтверджують достатні фінансові можливості проводити фінансові операції на відповідні суми. На думку перевіряючих від НБУ, по цих двох компаніях банк не здійснив відповідну перевірку, яка показала б, що операції цих клієнтів не відповідають оцінці їхнього фінансового стану та/або змісту діяльності. А це порушення правил фінансового моніторингу. Також в НБУ зазначали, що 16 клієнтів банку купували облігації ОВДП за заниженою вартістю і перепродавали за ринковими цінами, в результаті отримали прибуток у 194,1 млн грн (а їхні контрагенти отримали відповідно такий збиток). А це могло свідчити відмивання (легалізацію) коштів за типологією Держслужби фінансового моніторингу та конвертацію коштів у готівку.

На підставі наведених обставин в акті перевірки зроблено висновок про порушення, яке могло загрожувати вкладникам та кредиторам банку. Врешті, НБУ визнав, бо «РВС Банк» вів ризикову діяльність у сфкрі фінансового моніторингу. Через це і був накладений штраф, який і був сплачений.

Надалі у судах представники «РВС Банку» доводили, що рішення НБУ було «протиправним», бо грунтувалося на результатах виїзної перевірки, які не свідчать про конкретні порушення. А висновки НБУ у банку назвали суб’єктивними, передчасними та необгрунтованими і додали, що проводили перевірки щодо вказаних підозрілих фірм. Нацбанку не вдалося відстояти свою правоту. Водночас, є окрема думка судді Верховного Суду, який вказав на те, що його колеги звернули увагу на процедурні порушення з боку НБУ, водночас не врахували, до яких наслідків з боку «РВС Банку» ці порушення могли б призвести (факт яких не враховано судом), і погодився з повноваженнями НБУ визначати розмір штрафу.

Що відомо про RwSbank та його власників

АТ «РВС Банк» було засновано у 2015 році на базі виведеного з ринку «Омега банку». Це був перехідний банк, яким керував Фонд гарантування вкладів (ФГВФО). У 2016 році у держави банк викупив киянин Олександр Стецюк. Він наразі і є кінцевим бенефіціаром банку та володіє 99% акцій банку. Керує банком Оксана Котляревська з січня 2020 року.

Ще 1% у банку належить Руслану Демчаку. З кінця лютого по кінець серпня 2020 року він був головою Наглядової ради RwSBank. З 2021 року Демчак працював у Посольстві України у Південній Кореї економічним радником. У 2014-2019 роках Руслан Демчак був народним депутатом України від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», обрався на Вінниччині. У Верховній Раді Демчак працював заступником голови комітету з питань фінансової та банківської дільності.

Руслан Демчак
Руслан Демчак

Його помічником на громадських засадах був Олександр Стецюк. ЗМІ писали, що депутат сприяв придбанню цього банку. Демчак запам’ятався як один з найбагатших депутатів: у 2015 році він задекларував 133 млн грн готівкою. Раніше Демчак був одним з основних акціонерів «Ерде Банку» (RD Bank), який було визнано неплатоспроможним у 2012 році та ліквідовано до 2018 року. Також у його корпорацію Ukrainian Business Group (UBG) входило і багато інших підприємств. У 2015 році про РВС Банк та Руслана Демчака робили сюжет журналісти «Бігус Інфо».

[embed][/embed]

Нагадуємо, Мін’юст України конфіскував 2/3 акцій PINbank у російського мільйонера Євгена Гінера. За скільки компанія "Епіцентр" придбала нерухомість держпідприємства "Укроборонресурси" - читайте тут. А у Києві виставили на продаж приміщення колишнього відділення Банку "Січ" у Голосіївському районі.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.