На ремонті льодового палацу «Авангард» у Києві зникло 23 млн грн: що сталося та хто винен

На ремонті льодового палацу «Авангард» у Києві зникло 23 млн грн: що сталося та хто винен

Прокуратура Києва вимагає повернути понад 23 млн грн у підрядника, який мав провести реконструкцію будівлі. Палац «Авангард» знаходиться на вулиці Юрія Іллєнка у Шевченківському районі Києва. Згідно з матеріалами справи, фірма отримала аванс за виконання робіт, але так і не розпочала їх. Що це за фірма – дізнайтеся в Інформатор Гроші.

1 червня 2021 року Спортивний комплекс «Авангард» підписав угоду за результатом тендеру на проведення капітального ремонту приміщень будівлі Льодового палацу СК «Авангард» на вул. Юрія Іллєнка (колишня – Мельникова), 46А. Сума цієї угоди складала 75 млн 782 тис. 70 грн. Роботи мали завершити до 31 жовтня 2021 року.

СК «Авангард» є державним підприємством. Воно підпорядковується Міністерству молоді та спорту України. З 2008 року спорткомплекс «Авангард» є базою олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки таких видів спорту як хокей з шайбою, фігурне ковзання, шорт-трек. Очолює СК «Авангард» Віктор Гончаренко.

Однак закупівля потрапила у поле зору Держаудитслужби. На думку аудиторів, потрібно було відхилити документи переможця тендеру – фірми ТОВ «Будівельна компанія «Сфера Люкс». Проте СК «Авангард» оскаржив висновок аудиторів у суді.

У червні та липні 2021 року  фірма отримала аванс – 22 млн 734 тис. 621 грн. Однак не вкладалася у строки. Наприкінці 2021 року сторони уклали договір, згідно з яким роботи мали бути завершені до кінця березня 2022 року. Але у лютому 2022 року почалася повномасштабна війна з росією. Раніше у судах СК "Авангард" вимагав у фірми повернути аванс у сумі 19 млн 734 тис.  621 грн, однак держпідприємство не сплачувало судовий збір, тому ці вимоги відхилив суд.

Місцезнаходження Льодового палацу "Авангард"
Місцезнаходження Льодового палацу "Авангард"

При цьому фірма не виконала роботи. Тому у січні 2023 року перший заступник прокурора Києва подав позов до Господарського суду міста про стягнення з підрядника – фірми ТОВ БК «Сфера Люкс» 25 млн 551 тис. 741 грн. Вірогідно, додалися пеня і штраф. Аргументують свої вимоги у прокуратурі невиконанням фірмою умов договору.

Ще цікаво, що фірма ТОВ БК «Сфера Люкс» виграла ще один тендер у 2021 році на проведення капітального ремонту приміщень палацу «Авангард». Тут вартість робіт – 110 млн 894 тис. 265 грн. При цьому гроші мали виділити до кінця 2021 року. Роботи мали завершитися у березні 2022 року. Який стан виконання робіт зараз – невідомо.

Вперше про плани реконструкції спорткомплексу стало відомо у 2017 році. У 2019 році провели тендер на перший етап. У квітні 2019 року в результаті тендеру на проведення капітального ремонту Льодового палацу СК «Авангард» перемогло підприємство ТОВ «Навігаторспецбуд». Воно мало провести ремонт до кінця 2019 року за 87,3 млн грн. Це не ті роботи, які мала виконати БК «Сфера Люкс». Разом з тим ТОВ «Навігаторспецбуд» зараз судиться проти СК «Авангард» (замовника робіт). У своєму позові підрядник з держпідприємства намагається стягнути 8 млн 761 тис. 364 грн, а держпідприємство з підрядника – 7 млн 60 тис. 6 грн. Згідно з судовими документами, державне підприємство не розплатилося повністю за проведення робіт та залишилося винним понад 5 млн грн (+ відсотки і пеня), а підприємство «Навігаторспецбуд» не виконало вчасно роботи і порушило умови договору.

Що відомо про фірму-підрядника

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ БК «Сфера Люкс» заснована у 2017 році. Фірма зареєстрована у Києві. У 2018 році її виручка склала до 25 млн грн, у 2019 році – до 63 млн грн, у 2020 році – 71 млн 256,6 тис. грн.

З квітня 2019 року по вересень 2021 року фірма належала Сергію Горбатюку з Чернівців. Директорами у цей час були Сергій Прожирко (до жовтня 2020 року) та Віталій Колодка (до грудня 2021 року). З вересня по грудень 2021 року фірма належала Олегу Кострюкову з Чернівців (95%) та Віталію Колодці (5%) з Києва. Після цього власник і директор фірми киянин Юрій Кулаков. Він був власником ТОВ «Рілейд» у 2017-2020 роках, ця фірма втрапила у скандал на будівництві залізничного експресу Київ – Бориспіль. Ще раніше Кулаков мав відношення до ресторану «Щекавиця» на Подолі. Зазначимо, що у судових документах щодо СК "Авангард" немає згадок ані керівників, ані власників підприємства. Тож не можна їх вважати винними у зриві контракту.

Нагадуємо, прокурори з НАБУ та САП підозрюють, що нардеп від ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко намагався заволодіти державною землею у Києві для будівництва на ній будинків. А хто у 2023 році буде прибирати та обслуговувати приміщення Міністерства молоді та спорту України у Києві за 4,1 млн грн – читайте тут. Які квартири зараз продаються у Києві на державних аукціонах – можна дізнатися тут.

Валерій Магланович

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.