722 млн грн Насірову: суд у Києві заочно арештував мільярдера Бахматюка

722 млн грн Насірову: суд у Києві заочно арештував мільярдера Бахматюка

Вищий антикорупційний суд заочно арештував засновника аграрного холдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. Його звинувачують у наданні хабаря на 722 млн грн колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову. Що відомо про цю історію та як відреагував сам Бахматюк – читайте у матеріалі.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «7 березня 2023 року слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику одного з агрохолдингів, який у власних інтересах надав неправомірну вигоду у розмірі 722 млн грн колишньому голові ДФС України та його раднику», – йдеться у повідомленні. Зазначається, що після його затримання та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу. Правоохоронці не уточнюють прізвища, утім ідеться про власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка.

Співробітники НАБУ та САП 17 жовтня 2022 року повідомили Роману Насірову та його колишньому раднику про підозру в одержанні 5,5 млн дол. та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу Олега Бахматюка. На момент злочину ця сума становила еквівалент 722 млн грн. За версією слідства, за ці кошти Насіров допоміг компаніям Бахматюка у прискореному режимі отримати відшкодування ПДВ. Як зазначалося, у той час як інші компанії, маючи аналогічні підстави для відшкодування, не отримували його тривалий час. Колишньому головному фіскалу України Роману Насірову обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 грудня 2022 року з альтернативою внесення застави у розмірі 523,2 млн грн.

Сам Бахматюк назвав рішення суду про свій заочний арешт порушенням міжнародного права та спробою «звинуватити хоч у чомусь». «Я вбачаю в цих подіях наявність чіткого мотиву – мотиву тиску на мій бізнес з метою знищити його. Щоб цього не сталось, ми будемо захищати своє право в судах – усіх необхідних юрисдикцій», – цитує його прес-служба «Укрлендфармінг».

«Попередня справа, справа Писарука, де НАБУ також намагалося мене звинуватити, закінчилася нічим — за роки слідства детективи агентства не змогли довести хоч якусь мою провину у надуманих звинуваченнях. Оголошена вимога про екстрадицію по справі Писарука була абсолютно незаконною — це визнали австрійська прокуратура і кримінальний суд міста Відня своїм рішенням, винесеним відповідно до частин 1 і 2 статті 19 закону Австрії про екстрадицію та взаємну правову допомогу. Ця нова справа, справа Насірова, до якої НАБУ намагаються мене всупереч фактам і здоровому глузду приплести, також є юридично безперспективною, нелогічною, більше того — абсурдною. Впевнений, вона також закінчиться нічим. А рішення про заочний арешт так само суперечить нормам міжнародного права, про що чудово відомо і прокурорам, і суддям, що винесли таке неправове рішення», – зазначає Олег Бахматюк.

Бізнесмен має на увазі справу про «розкрадання» 1,2 млрд грн кредиту, який Нацбанк України видав «ВіЕйБі Банку» Бахматюка. У жовтні 2014 року віднесений до категорії проблемних банків "ВіЕйБі Банк" звернувся до НБУ щодо надання стабілізаційного кредиту під заставу нерухомого майна, вартість якого була завищена майже у 25 разів. Попри відсутність необхідних документів, правління Нацбанку все ж пристало на пропозицію і незаконно виплатило 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту.

Ці кошти так і не були повернуті. Водночас сам Бахматюк знаходиться в Австрії наразі. Під підозрою у розкраданні кредиту у 2019 році виявилися:

  • Колишній перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук;
  • Колишній в.о. начальника управління НБУ по Києву та Київській області Микола Каленський;
  • Екс-директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга;
  • Фактичний власник VAB Bank`у Олег Бахматюк;
  • Голова правління «ВіЕйБі Банку» Денис Мальцев;
  • Троє представників приватних компаній, пов'язаних із бенефіціарними власниками ВіЕйБі Банку;
  • Екс-голова наглядової ради ВіЕйБі Банку Наталія Василюк та її заступник Андрій Яцюта.

[embed][/embed]

Нагадаємо, Мін’юст України у суді намагається конфіскувати київську Ocean Plaza у підставних осіб російського олігарха Аркадія Ротенберга.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.