Мін’юст України у суді конфіскує київський ТЦ Ocean Plaza у путінського олігарха

Мін’юст України у суді конфіскує київський ТЦ Ocean Plaza у путінського олігарха

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Відомство хоче конфіскувати у родини російського олігарха Аркадія Ротенберга майно в Україні. Найбільш відомий актив – близько 2/3 акцій Ocean Plaza у Києві. Ще 1/3 належить колишньому народному депутату Василю Хмельницькому та його партнеру Андрію Іванову.

Міністерство юстиції повідомляє, що подало до Вищого антикорупційного суду позову заяву про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» до Аркадія Ротенберга, Ігоря Ротенберга (його сина), Олександра Скоробогатька, Олександра Пономаренка про застосування санкції, передбачено пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції». Мін`юст просить застосувати санкцію у виді стягнення в дохід держави активів вищезазначених осіб та стягнути:

  • 100% частки статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті»;
  • 66,65% частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь». Ця компанія – власник Ocean Plaza.

Ротенберг – четвертий російський олігарх, у якого можуть бути конфісковані активи в Україні. До цього ВАКС вже забрав активи олігарх-виробника зброї Євтушенкова; олігарх-власника заводу, який допоміг створити титан для російської оборони Шелкова та російського олігарха Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (зараз розглядається апеляція). Аркадій Ротенберг є російським олігархом, а також близьким другом владіміра путіна. Брати Аркадій і Борис Ротенберги входять до найближчого оточення президента росії владіміра путіна, його друзі з дитинства. Ротенберги будували «Північний потік-2» та кримський міст через Керченську протоку. Аркадій Ротенберг записаний власником т.зв. «палацу путіна», про який зробив розслідування Олексій Навальний. У 2020 році російський Forbes назвав Ротенбергів найбагатшою родиною у росії зі статками у 5,45 млрд доларів. У жовтні 2022 року на Ротенберга було накладено санкції РНБО України.

Аркадій Ротенберг зі своїм другом
Аркадій Ротенберг зі своїм другом

Інформація щодо активів, які планують конфіскувати в Ротенберга, наразі відсутня, однак у ЗМІ неодноразово фігурувала інформація про те, що російський олігарх володіє ТРЦ «Ocean Plaza» в Києві через ТОВ «ІС «Либідь». Вартість цього об'єкта оцінюють у 180 млн дол. Наразі прибуток від Ocean Plaza акумулює керуюча компанія київського бізнесмена Василя Хмельницького. Як він зазначив, держава зможе отримати свої 2/3 прибутків, коли законодавчо буде розроблено відповідний механізм.

Слідчі Національної поліції встановили, що з ТРЦ «Оcean Plaza» у Києві було виведено 2,6 млрд грн на фінансування російської армії. У судових документах розповідається, як в офшори на Кіпрі було виведено 161,7 млн доларів. Отримані у Києві доходи російські олігархи частково використали на придбання акцій патронних заводів у російських містах Тула і Ульянівськ. Про це раніше повідомляв Генпрокурор України Андрій Костін.

Син Аркадія Ротенберга Ігор став акціонером 47% Тульського патронного заводу у січні 2017 року, у квітні 2018 року зменшив свою частку до 20,23% акцій, а у червні 2019 року ніби-то залишив собі менше 1% акцій підприємств. За 4 роки після входження нового власника об’єм виробництва цих двох оборонних заводів виріс в 4 рази! Можливо, тому що сім’я Ротенбергів тісно пов’язана з російською верхівкою.

10 травня 2022 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно і земельну ділянку під ТРЦ «Ocean Plaza» на вулиці Антоновича, 176. Також суд заарештував 2 інші земельні ділянки та 15 квартир у Києві. Все це майно належало Інвестиційному союзу «Либідь». Власникам було заборонено користуватися і розпоряджатися цим майном.

ІС «Либідь» через ТОВ «Авангард-Віларті» належить на 99,999% кіпрському офшору Ocean Plaza Project LTD та на 0,001% кіпрському офшору Ethodor Investments LTD. Кінцевими бенефіціарними власниками зазначені колишній народний депутат України Василь Хмельницький (33,35%), громадяни Швейцарії Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх. Це родичі лондонського адвоката Джайпракаша Валлабха.

В інтерв’ю Василь Хмельницький заявив, що продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову і разом з ним і 33% Ocean Plaza. «Проте формально ще залишаюся власником, бо не переоформив усі активи, — заявив Хмельницький. — Можливо, Андрій ще якусь частку купив, але 51% точно належать російській компанії», - розповідав Хмельницький.

Інтереси російської компанії і представляють Валлабхи. Директор Ocean Plaza Project LTD – Ірина Улукбеківна Чиналієва очолює кіпрську компанію TPS Real Estate Holding Limited. Як відомо, російська компанія «ТПС Недвижимость» придбала ТРЦ «Ocean Plaza» у 2012 році. Також Чиналієва – директор у TPS Avia Holding LTD. Саме через цю компанію російський олігарх Аркадій Ротенберг офіційно володіє аеропортом Шереметьєво під москвою. Рідний брат Ірини – Чиналієв Володимир Улукбекович – перший заступник гендиректора російської «ТПС Недвижимость». «ТПС Недвижимость» – офіційний холдинг Аркадія Ротенберга у сфері комерційної нерухомості.

Частково ТРЦ «Ocean Plaza» належав «ТПС Нерухомість Київ», яка зараз знаходиться в стадії припинення. За інформацією YouControl, до початку 2021 року її засновниками були «ТПС Недвижимость» з московською реєстрацією, громадянки рф Наталія Рожкова, Ірина Стєпанова, та донька Аркадія Ротенберга Лілія. Згадані Мін’юстом України росіяни Олександр Скоробогатько та Олександр Пономаренко – співзасновники «ТПС Недвижимость» та партнери по бізнесу Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря.

5 серпня Печерський районний суд передав в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) корпоративні права ТОВ «ІС «Либідь». 8 серпня за клопотанням адвоката суддя зняла арешт з нерухомості ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь». Хоча прокурори були проти. Підприємство ІС «Либідь» (завдяки ТРЦ «Ocean Plaza») мало понад 350 орендарів та 7 тисяч працівників, забезпечувало надходження до бюджетів різних рівнів близько 3 мільярдів гривень на рік.

«Найімовірніше, йтиметься також і про конфіскацію інших українських активів Ротенберга, які знаходить у формальній власності цього ТОВ. Це три земельні ділянки та 15 квартир у Києві. З огляду на те, що активи не належать «напряму» Ротенбергу, процес у ВАКС буде не простим, адже, окрім встановлення підстав для конфіскації, необхідно буде довести зв'язок олігарха з цими активами. Однак, як свідчить практика, зокрема у справах про конфіскацію активів Шелкова та Дерипаски, це зробити цілком можливо. Тож, є всі підстави сподіватися на позитивне рішення.

[embed][/embed]

Нагадуємо, кошти російських власників Ocean Plaza до повномасштабної війни виводилися в офшори, а пізніше син Ротенберга вклав їх у придбання патронних заводів у росії. Яке майно Україна може отримати від забороненої Партії регіонів у Київській та Дніпропетровській областях – читайте тут. Нещодавно суд конфіскував у росіянина Євгена Гінера PINbank.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.