Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн

У селі Крюківщина поблизу міста Вишневе у Бучанському районі Київської області Кулінарний центр МХП українського мільярдера Юрія Косюка знайшов покупця. При стартовій цені у 177,3 млн грн нерухомість (будівлі та земельну ділянку) продали за 200,5 млн грн. Його придбала фірма «ОВЛ Проперті». Що про неї відомо – читайте в Інформатор Гроші.

У торгах взяло участь 3 крупні компанії. Перемогла ТОВ «ОВЛ Проперті», яка запропонувала найбільшу ціну. Також в аукціоні на придбання нерухомості брали участь ТОВ «Драгон Капітал Інвестментс» чесько-українського бізнесмена Томаша Фіали та ТОВ «Інтер Вей Капітал» екс-депутата Дніпропетровської обласної ради Василя Астіона та Євгена Астіона.

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн 1

ТОВ «ОВЛ Проперті», згідно з даними Youcontrol, була зареєстрована у Києві 18 січня 2023 року з уставним капіталом 10 000 гривень. Керівник – Володимир Зосімов. Власниця – киянка Олена Левшун.

Олена Левшун – старший партнер у консалтинговій компанії EBS. Має понад 15 років практичного досвіду роботи у сфері бухгалтерського, податкового та управлінського обліку. EBS (ТОВ «Емерджекс Аутсорсінг») існує з 1998 року та допомагає іноземному та українському бізнесу працювати на ринку. Компанія займається питаннями аудиту, податків, керування. Серед клієнтів компанії – McDonald’s Україна, Metro Cash&Carry, супермаркети «Велика кишеня», Yves Rocher, Dragon Capital Томаша Фіали, Horizon Capital (де співвласниця екс-міністерка фінансів України Наталія Яресько) тощо. В EBS Олені Левшун належить 7,5%, її партнерками є Олена Вольська (керуюча EBS) з 69,6% та Наталія Саргунс з 22,9%. У 2021 році виручка цієї компанії склала понад 134,7 млн грн.

Олена Левшун також є співвласницею на 7,5% в ТОВ «Емерджекс Бізнес Солюшнз», ТОВ «Емерджекс Консалтинг», ТОВ «ЕБС Адвантедж», ПП «Еймс Інтернешнл Україна», ТОВ «МІК Проекти» з Оленою Вольською (69,6%) та Наталією Саргунс (22,9%). За 2020 рік виручка першої компанії склала 16,4 млн грн. Також Олена з 2018 року є директоркою ТОВ «Сайнтіфік Геймз Україна», яке належить британській компанії OpenBet Limited – розробника програмного забезпечення для онлайн-азартних ігор. У 2021 році виручка «Сайнтіфік Геймз Україна» склала 48,8 млн грн.

А ще Олена Левшун з 2017 року є керівницею ТОВ «Зігверк Україна» у Черкасах, яке займається реалізацією продукції німецької компанії «Зігверк» - здебільшого вона виробляє фарби й чорнила. За 2020 рік чистий прибуток компанії склав майже 4 млн грн. Також Олена Левшун встигла покерувати ТОВ «Телеграаф Медіа Україна» у 2004-2005 роках: ця компанія випускала журнали. А у 2019 році Олена Левшун напередодні виборів до Верховної Ради України внесла на рахунки політичної партії «Голос» 998,5 тис. грн.

Олена Левшун (ліворуч) зі Святославом Вакарчук та колежанками з EBS
Олена Левшун (ліворуч) зі Святославом Вакарчук та колежанками з EBS

Володимир Зосімов, який очолює ТОВ «ОВЛ Проперті», що придбало Кулінарний центр МХП у Крюківщині, є керівником ТОВ «Вудоо Юкрейн» з профілем на комп’ютерне програмування (засновник – французька компанія «Вудоо» Александра Язді). У 2011-2016 роках Зосімов був керівником та співвласником ТОВ «Елітспецбудгруп» у Вишгороді. У 2004-2019 роках був співвласником київського ТОВ «Елітспецбуд». Зараз він є співвласником на 14% ТОВ «Такс Едвайзорі» (судячи з назви – податкові консультації). Тож, наразі не дуже зрозуміло, у чиїх інтересах і з якою метою Олена Левшун та Володимир Зосімов придбали Кулінарний центр МХП.

Що відомо про Кулінарний центр МХП

Єдиний майновий комплекс Кулінарного центру складається з адміністративної будівлі (4 тис. 143 кв. м), складу (17 тис. 103,5 кв. м), навісу, механічної майстерні (175,4 кв. м), насосної станції (37,5 кв. м), посту охорони, замощення, ваг, огорожі, трансформаторної підстанції, шафного регуляторного пункту з вузлами обліку газу. Корпорація «МХП» відкрила свій Кулінарний  центр у Крюківщині наприкінці червня 2021 року. У створеному просторі можна розробляти нові продукти, навчати кухарів, знімати телепрограми та навіть тестувати страви. Зазначимо, що Кулінарний центр МХП продовжує працювати попри зміну власників нерухомості. Як відомо, корпорація МХП орендувала цей комплекс у власників. З початку 2019 року власником є Dragon Capital Томаша Фіали, яке придбало комплекс у державного Ощадбанку, а до того власником була фірма, пов'язана з українсько-грецьким бізнесменом Леонідом Юрушевим.

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн 3

Зазначається, що нерухомість знаходилася в іпотеці та від 19.12.2022 року була заарештована. Договір іпотеки був укладений 4 листопада 2021 року, з цієї ж дати накладено заборону на відчуження даного нерухомого майна. На продаж була виставлена будівля Кулінарного центру МХП з допоміжними будівлями та спорудами (загальна площа 21 тисяча 461,2 квадратного метра) за адресою с. Крюківщина, вул. Асканія, 1А-Б-В-Г. Також і земельна ділянка кадастровий номер 3222486200:04:001:5700) під нею продавалася разом з будівлею, її площа складає 4,9752 гектара.

На другому поверсі за склом стоїть обладнання, яке дозволяє у невеликій кількості виготовляти інноваційні страви. У 2021 році писали, що у Кулінарному центрі розташована індустріальна кухня, де можна випускати продукцію невеликими партіями, наприклад, по 50 кілограмів. А в разі необхідності обсяг виробництва можна наростити і до кількох тонн.

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн 4

Як зазначила директорка департаменту технології, якості та безпеки харчової продукції МХП Олена Косюк, до відкриття комплексу готувалися цілий рік. «Це ініціатива багатьох людей, які пропонували в одному місці об’єднати розроблення нових продуктів, їх доопрацювання, підбір упаковки і тестування нових страв», — розповідала вона. МХП повністю перебудував будівлю площею понад 1 тис. кв. м та інвестував у цей проєкт до 30 млн грн.

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн 5

У Кулінарному центрі відкрилося шість демонстраційних кухонь, на яких можна навчати кухарів готувати різні страви — від стріт-фуду і піци до меню dark kitchen. В окремій кухні-студії на професійному рівні можна знімати кулінарну програму, ролики або рекламу свого закладу. Також у лабораторії протестувати свою продукцію могла будь-яка українська компанія. Можливо і запросити гостей для дегустації.

Як розповів в інтерв’ю бренд-шеф Кулінарного центру МХП Ілля Демковський, на початку повномасштабного вторгнення росії Центр перетворився на деякий час на гуманітарний штаб, з кінця березня почали знову запускати цехи. На базі Кулінарного центру запустили виробництво піци. Що тепер будуть робити у Кулінарному центрі — наразі невідомо.

Хто придбав Кулінарний центр мільярдера Косюка під Києвом за 200 млн грн 6

МХП – приватне акціонерне товариство, яке спеціалізується на виробництві курятини і вирощуванні зернових, а також іншої аграрної діяльності (виробництво м’ясо-ковбасних виробів і м’ясних виробів, готових до вживання). Але підприємство з 2021 року почало змінювати свій профіль у бік готової продукції. Станом на 2017 рік МХП був найбільшим виробником (64% ринку) і експортером (86% обсягу експорту) курятини в Україні. Найбільший виробник м’яса (41% ринку України), комбікорму (25% ринку) України. Продукція МХП представлена ​​в Україні і світі такими торговими марками: «Наша Ряба», «Бащинський», «Легко!», «Наша Ряба апетитна», Qualiko, Ukrainian Chicken та іншими.

Нагадаємо, МХП належить мільярдеру Юрію Косюку. У 2021 році український журнал Forbes оцінив його статки у 780 мільйонів доларів, у 2022 році – 520 мільйонів доларів. Протягом липня-грудня 2014 року Юрій Косюк зробив перерву у роботі в МХП та працював заступником голови Адміністрації Президента України у Петра Порошенка, після чого повернувся знову до бізнесу.

Нагадаємо, у Києві виставили на продаж майно і нерухомість державного підприємства "Укроборонресурси".

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.