На ремонті у Київському зоопарку вкрали 2 млн грн: хто може бути причетним

На ремонті у Київському зоопарку вкрали 2 млн грн: хто може бути причетним

Прокуратура Києва повідомила про підозру заступнику директора та начальнику відділу комунального підприємства, а також керівнику підрядної організації. Ними вчинено порушення під час проведення ремонту у зоопарку.  За даними прокурорів, дії посадовців завдали збитків у 2 млн грн громаді Києва.

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури Києва заступнику директора та начальнику відділу, а також керівнику підрядної організації повідомили про підозру у вчиненні службової недбалості та заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України). Згідно з матеріалами слідства, у 2017 році між директором комунального підприємства та приватним товариством був укладений договір на реконструкцію павільйону для утримання та зимового експонування приматів.

Після завершення робіт підрядник вніс до офіційних документів неправдиві відомості щодо обсягів робіт, які були підписані, на той час виконувачем обов’язків керівника комунального підприємства, провідним інженером з технічного нагляду за будівництвом та директором підрядної організації. За висновками судової будівельно-технічної та економічної експертиз, через завищення вартості виконаних робіт столичному бюджету завдано збитків на понад 2 млн грн. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Про кого може йти мова

КП "Київський зоологічний парк" з 2014 року очолює Кирило Трантін. Зоопарк підпорядкований Департаменту культури Київської міськдержадміністрації, який зараз очолює Сергій Анжияк, у 2016-2021 роках департамент очолювала Діна Попова. Про намір реконструювати Київський зоопарк мер Києва Віталій Кличко заявив у липні 2016 року. Тоді він презентував Концепцію оновлення та розвитку цього об'єкту. Повідомлялося, що кошторис реконструкції зоопарку, за попередніми оцінками, становитиме близько 300 млн. гривень. Причому з міського бюджету обіцяли профінансувати меншу частину, а більшу – за рахунок "небайдужих меценатів".

У 2017 році КМДА розпорядженням від 14.08.2017 №969 затвердила техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) реконструкції Київського зоологічного парку. Згідно з цим документом, загальна вартість будівництва станом на 24 березня 2017 року становила вже 1,72 млрд гривень, у тому числі 1 черга – 431,43 млн гривень, 2 черга – 395,42 млн. гривень (фактично в 4 рази менше, ніж затвердили зараз), 3 черги – 182,04 млн гривень, 4 черги – 241,90 млн гривень, 5 черг – 146,73 млн гривень, 6 черг – 327,72 млн гривень.

Роботи з реконструкції столичного зоопарку тоді почало очолюване нинішнім заступником голови КМДА В'ячеславом Непопом КП "Житлоінвестбуд-УКБ". На понад 500 млн грн було укладено 2 договори на реконструкцію зоопарку з ТОВ "Люнет". Зараз ця фірма знаходиться у стадії ліквідації. У 2017-2020 роках ця компанія належала естонській фірмі "Лі Холдинг", а кінцевим власником був Рагнар Еверест, директором компанії у 2017-2019 роках був Андрій Омельяненко, у 2019-2020 роках — Мераб Хомерікі, у 2020-2021 роках Олексій Марченко.

У травні 2017 року один із керівників "Форуму порятунку Києва" Віталій Черняховський повідомляв, що КП "Жилінвестбуд-УКБ" почало руйнувати у столичному зоопарку павільйон для мавп, чибісів та пеліканів, щоб збудувати на його місці готель, ресторан та багатоповерховий паркінг. У зоопарку, як повідомляв Черняховський, було спущено воду з ставків та зруйновано теплиці, в яких вирощується зелена маса для тварин. Також активіст розповідав ЗМІ, що у процесі будівництва загинули десятки рідкісних птахів. Крім того, було знесено колишній павільйон для левів, де знайшли притулок понад 70 безпритульних кішок. У підсумку, 7 червня 2017 року за заявою Віталія Черняховського Шевченківська районна прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження №42017101100000197. Під час слідства правоохоронці з'ясували, що посадовці ТОВ "Люнет" могли привласнити на роботах у столичному зоопарку 10 млн гривень.

За даними матеріалів кримінального провадження, ТОВ "Люнет" залучило до виконання частини зазначених робіт ТОВ "Подолжилбуд". За інформацією правоохоронців, ця компанія завищила вартість робіт та будівельних матеріалів. Для цього, як вважають слідчі, ТОВ "Подолжилбуд" здійснювало фінансово-господарські взаємини з так званими "ризиковими" підприємствами. Серед таких охоронці закону виділяють ТОВ "Будівельник 5" та ТОВ "Монблан". Примітно, що ці дві компанії, а також ТОВ "Подолжилбуд", надсилали звітність до органів фіскальної служби з однієї IP-адреси. "Подолжилбуд" належало у той період киянину Юрію Сербіну та Олесі Сербіній з села Хотів на Київщині. Підприємство очолювали Олексанра Шляміна (2014-2018), Володимир Комаренко (2018-2020).

Нагадуємо, що за Конституцією України особа не вважається винною, якщо її провина не доведена у суді. Тому навіть підозра ще не є свідченням причетності підозрюваної особи до злочину. За цією історією ми спостерігатимемо.

Нагадаємо, прокуратура Київщини повернула державі землю Чорнобильського заповідника — там підприємці хотіли займатися сільським господарством. А прокуратура Києва вважає, що бюджет міста втратив 1 млн грн через погану роботу чиновників департаменту комунальної власності КМДА у питанні ринку "Рибалка". Чому прокуратура проти будівництва ЖК "Новий Поділ" у Києві та з ким воно пов'язане — дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.