Як пов’язана з Коломойським фірма з Дніпра хоче уникнути сплати 2,9 млрд грн ПриватБанку

Як пов’язана з Коломойським фірма з Дніпра хоче уникнути сплати 2,9 млрд грн ПриватБанку

Як повідомляє прес-служба ПриватБанку, через судову тяганину компанія з Дніпра, пов’язана з Ігорем Коломойським, намагається уникнути сплату коштів. Мова про ТОВ «Монтана-Естейт». Звідки взявся цей борг та що робить фірма, щоб його не сплачувати ПриватБанку – дізнайтеся у матеріалі Інформатор Гроші.

На фоні того, що сьогодні Верховний Суд остаточно відмовився повернути ПриватБанк Коломойському та Боголюбову, не вщухають інші судові справи щодо майна банку. Знаковими є питання отримання компенсації для державного банку з попередніх власників за погашення його боргів. Про одну таку історію розповіла прес-служба ПриватБанку.

15 лютого 2023 року Центральний апеляційний господарський суд (м. Дніпро) відновив розгляд резонансної справи за позовом підконтрольної Коломойському компанії «Приватофіс» (№ 904/4790/21), яка, вдаючись до порушень законодавства та маніпуляцію судовою системою, відмовляється сплачувати ПриватБанку майже 3 млрд гривень свого законного боргу. Компанія «Приватофиіс» (нині — ТОВ «Монтана-Естейт») була створена колишнім менеджментом ПриватБанку у 2005 році. Саме на цю компанію були записані права власності на кілька сотень відділень ПриватБанку по всій Україні. Вона ж виступала поручителем ПриватБанку за кредитом рефінансування НБУ, отриманим Банком у 2009 році.

Напередодні націоналізації ПриватБанку у 2016 році екс-менеджментом банку було забезпечено укладення додаткових угод до кредитних договорів, за якими суттєво відстрочені строки повернення кредитів. У 2017 році «Приватофис» вийшов з банківської групи ПриватБанку, залишившись під контролем колишніх власників. Борг перед НБУ за кредитом рефінансування був вимушений погасити сам ПриватБанк у 2020 році.

Станом на 2021 рік розмір кредитної заборгованості ТОВ «Приватофис» перед Банком складав 2,9 млрд грн. Як було додатково встановлено, у грудні 2019-2020 років ТОВ «Приватофис» було відчужено шляхом внесення до статутного капіталу інших товариств понад 290 об’єктів нерухомого майна (приміщень). У 2021 році ПриватБанк прийняв рішення ініціювати  процедуру банкрутства ТОВ «Приватофис» з метою повернення ліквідного майна для погашення заборгованості.

Однак суд відкрив провадження у справі за альтернативною заявою ТОВ «Імме» (пов’язаного з ТОВ «Приватофис») та призначив лояльного до екстопменеджменту арбітражного керуючого, який визнав кредитні вимоги Банку лише частково – на суму 1,6 млрд грн. Попри заперечення Банку, суд у грудні 2021 року ухвалив рішення про визнання боржника банкрутом. Ця постанова суду наразі оскаржується ПриватБанком.

Крім того, пов’язані кредитори, які одноголосно прийняли рішення про перехід до наступної (ліквідаційної) процедури не поставили жодного запитання щодо такого аналізу фінансової діяльності Боржника. Не цікавило «кредиторів» і те, чому боржником була виведена левова частка нерухомості та чи відповідали такі дії меті статутної діяльності ТОВ «Приватофис».

Схема колишніх власників проста: щоб не сплачувати ПриватБанку свої мільярдні кредитні борги, вони організували (за допомогою «дружнього» арбітражного керуючого) фейкове банкрутство своєї ж компанії «Приватофіс». Кричуща незаконність цієї схеми – ключове питання, на яке має дати відповідь Центральний апеляційний господарський суд.

Раніше, а саме 1 листопада 2022 року Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ПриватБанку та залишив без змін ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 17 листопада 2021 року і постанову Центрального апеляційного госпсуду від 20 червня 2022 року, якими в межах справи про банкрутство ТОВ «Монтана-Естейт» були визнані кредиторські вимоги ПриватБанку на 2 млрд грн (у т.ч. 1,64 млрд грн – 4 черга та 367,5 млн грн – 6 черга), але були відхилені вимоги на 993 млн грн. 09 грудня 2021 року Госпсуд Дніпропетровської області визнав банкрутом ТОВ «Монтана-Естейт» і відкрив ліквідаційну процедуру. За тиждень суд включив у реєстр вимог кредиторів ТОВ «Монтана-Естейт» у т.ч. вимоги:

  • ТОВ «Агро Комплект» – 2,84 млрд грн (4 черга);
  • ТОВ «Агротермінал» – 2,17 млрд грн (4 черга);
  • ТОВ «Естейт Селлінг» – 585,3 млн грн (4 черга);
  • ПрАТ «Страхова компанія «Інгосстрах» – 518,5 млн грн (4 черга);
  • ТОВ «Кам`янський елеватор» – 453,3 млн грн (4 черга);
  • ТОВ «Аграрні технології України» – 156,5 млн грн (4 черга).

ТОВ «Монтана-Естейт» (раніше – «Приватофис») було засноване у 2005 році у Дніпрі. З серпня 2019 року керівником є Андрій Куліш. Кінцевим бенефіціарним власником через ряд інших фірм виступає Петро Клименко з Дніпра. На початку 2017 року кілька місяців він був керівником відкритого пенсійного фонду «Приватфонд», створеного ПриватБанком.

Нагадаємо, ми писали, як державний «ПриватБанк» судиться з фірмами Петра Клименка за контроль над торговельним центром «Приозерний» у Дніпрі. Як підприємець з Донецька та російський мільярдер намагалися оскаржити націоналізацію ПриватБанку у київському суді – читайте тут. На початку липня 2022 року Господарський суд Дніпропетровської області «пробачив» іншій пов’язаній з Коломойським компанії борг перед ПриватБанком на 4,3 млрд грн – у фірми не залишилося майна.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.