Суд поновив Олександра Сахарука на посаді голови Бородянки: чим він відомий

Суд поновив Олександра Сахарука на посаді голови Бородянки: чим він відомий

13 лютого Київський окружний адміністративний суд вирішив повернути на роботу селищного голови Бородянки Олександра Сахарука. Він обіймав цю посаду до січня 2022 року, коли був відправлений у відставку депутатами селищної ради. Війну Бородянка переживала під керівництвом Григорія Єрка. Проте якщо Сахарук повернеться на роботу, то це відбудеться не одразу.

Згідно з опублікованим рішенням суду, визнано протиправним голосування депутатів Бородянської селищної ради від 27 січня 2022 року. Тоді селищного голову Олександра Сахарука депутати на голосуванні відправили у відставку. Тоді ж вирішили покласти обов’язки селищного голови на секретаря ради, депутата Григорія Єрка. А ще з селищної ради суд постановив стягнути 7443 грн судового збору, які витратив Сахарук на цей позов. Позов був поданий ще 7 лютого 2022 року, а на його розгляд знадобилося більше року.

Рішення Київського окружного адміністративного суду
Рішення Київського окружного адміністративного суду

Рішення поки що відсутнє у судовому реєстрі. Однак його опублікував сам Сахарук та видання «Страна.Юа». У документі зазначено, що він набирає силу після строку подання апеляційної скарги. На це є 30 днів. При цьому апеляція може скасувати рішення про поновлення Сахарука на роботі. Тому принаймні ще 1 місяць громадою керуватиие Григорій Єрко. Нагадаємо, французький столичний регіон Іль-де-Франс хоче взяти участь у відбудові Бородянки.

Хто такий Олександр Сахарук

Сахарук обіймав посаду селищного голови Бородянки з листопада 2015 року по січень 2022 року. Двічі переобирався керівником громади – у 2018 та 2020 роках. Про численні скандали, пов’язані з головою громади писали окремі ЗМІ, однак вони не ставали відомими на весь регіон. Зокрема, голову громади звинувачували у:

  • Передачі землі та фінансової допомоги наближеним до керівництва селищної ради особам, а також 2 гектарів землі громадянину росії;
  • Надання дозволу на розміщення на території житлової забудови Бородянки китайському підприємству ТОВ «ЮТІН» з переробки тваринних відходів;
  • Сприяння роботі заводу з виробництва алюмінію «Алюпол» та заводу ТОВ «Пластікор Україна Лімітед» з виробництва хімічної продукції у Бородянці неподалік житлової забудови;
  • Незаконне відчуження землі;
  • Нераціональне використання бюджетних коштів на будівництві меморіального комплексу «Центральний парк», парку відпочинку, на ремонті дахів багатоповерхівок тощо.

У судовому реєстрі справи по подібних епізодах зі згадкою селищного голови наразі відсутні. Водночас, у судових документах є справа, згідно з якою селищний голова Сахарук не реагував на вимоги поліції у грудні 2021 року покрити протиожеледними матеріалами проїзної частини та ліквідувати зимову кригу, однак суд відмовив поліції у розгляді.

Восени 2017 року у пресі масово публікувалися матеріали про обурення мешканців Бородянки, які вимушені платити за проїзд у ліфтах. Як тоді пояснював мер Олександр Сахарук – це вимушений захід, покликаний уберегти ліфтове господарство.

24 та 27 грудня 2019 року у Бородянці на перехресті траси Київ-Ковель відбулися акції протесту. Основною причиною обурення громади стала бездіяльність місцевої влади у вирішенні питань, що загрожують довкіллю району. На акцію протесту місцеві принесли плакати з написами «Геть Сахарука А.В. з посади голови Бородянської ОТГ за узурпацію влади», «Ні шкідливим виробництвам у житловій забудові!», «Припиніть екоцид суспільства!» і т.д.

Загалом мітингувальники поставили такі вимоги місцевій владі:

  • провести перевірку повноважними установами екологічно небезпечних, на їхню думку, виробництв – ТОВ «Алюпол», «Тайкун», «Артіль», «Артельпласт», нафтобаз корпорації «Надєжда»;
  • припинити протиправні дії ТОВ «Планета РС Київ» щодо планів розміщення бетонного заводу в житловій забудові;
  • повернути у власність громади земельну ділянку, передану депутату Бородянської ОТГ Романові Дяченку, на якій розташований центральний ринок;
  • створити окреме комунальне підприємство з власним банківським рахунком, на який підприємці ринку будуть перераховувати кошти за оренду та обслуговування ринку;
  • повернути у власність громади земельну ділянку, передану депутату Бородянської селищної ради Роману Дяченку, на якій розташований центральний ринок;
  • створити окреме комунальне підприємство з власним банківським рахунком;
  • припинити незаконні дії щодо будівництва в селі Качали ФГ «Велос Фудс» з розведення свійської птиці;
  • вирішити питання щодо закриття та реконструкції полігону твердих побутових відходів, на який понад 20 років вивозило побутове сміття ТОВ «Утілсервіс» у селі Нове Залісся.

Суд поновив Олександра Сахарука на посаді голови Бородянки: чим він відомий 2

Олександр Сахарук народився у Києві у 1975 році. У 2003-2008 роках працював техніком та начальником виробничого відділу Бородянського БТІ. У 2008-2009 роках – начальник відділу землевпорядкування ТОВ «Компанія Мегаполіс». У 2009-2010 роках – директор Комунального підприємства «Бучанське БТІ». У 2010-2011 роках – землевпорядник Микулицької сільської ради. У 2011-2014 роках – директор комунальної організації «Регіон-Бородянка». З серпня 2014 року по жовтень 2015 року Сахарук працював заступником селищного голови Бородянки у Віктора Трухана.

У 2010-2014 роках Олександр Сахарук був депутатом селищної ради від партії Арсенія Яценюка «Фронт змін», був членом цієї партії. У 2015 році Сахарук обирається селищним головою. У 2018 році він вже член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» переобирається від неї селищним головою вже об’єднаної громади.

Під керівництвом Сахарука до складу Бородянської громади долучилися населені пункти Дмитрівської, Дружнянської, Загальцівської, Качалівської, Майданівської, Мирчанської, Небратської, Новогребельської, Новозаліської, Новокорогодської, Пилиповицької, Шибенської сільських рад Бородянського району. У 2020 році Сахарук знову обирається селищним головою укрупненої громади вже як самовисуванець та безпартійний. А що він обіцяв перед виборами видно на малюнку:

З передвиборчої програми Олександра Сахарука
З передвиборчої програми Олександра Сахарука

Станом на 2020 рік Сахаруку належала земельна ділянка (1200 кв.м) в с. Дружня (Бородянський район, після укрупнення районів – Бучанський район, Київська обл.), половина квартири у Бородянці (67,2 кв. м). Дружині його належали земельна ділянка (1191 кв.м) в с. Дружня та ще дві земельні ділянки (1500 кв.м і 605 кв.м) в Бородянці, 25% квартири (55,6 кв.м) та недобудований житловий будинок. Матері селищного голови належали дві земельні ділянки (1000 кв.м і 2500 кв.м) в Дружні і ще одна земельна ділянка (10000 кв.м) в смт. Бабинці у районі. Зарплата Олександра Сахарука за 2020 рік склала 558 тис. 559 гривень (за весь рік), за 2019 рік – 458 тис. 828 грн, за 2018 рік – 301 тис. 27 грн, за 2017 рік – 170 тис. 132 грн, за 2016 рік – 107 тис. 942 грн, за 2015 рік – 66 тис. 940 грн. От як рік тому Сахарук пояснював позбавлення його повноважень голови Бородянської громади:

[embed][/embed]

Нагадаємо, Київська ОДА доручила відновлювати частину будинків у Бородянці фірмі екс-заступника селищного голови Бородянки Дмитра Науменка.

Тимофій Нагорняк

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.