«Київтеплоенерго» подало до суду на Держаудитслужбу: у чому причина

«Київтеплоенерго» подало до суду на Держаудитслужбу: у чому причина

Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» у Київському окружному адміністративному суді хоче скасувати висновки Державної аудиторської служби України щодо  роботи тепловиків. Аудит проводили з порушенням процедури. Чому аудитори незадоволені роботою комунальних тепловиків – читайте у матеріалі.

Як вважають у «Київтеплоенерго», «висновки аудиту діяльності КП є необґрунтованими, а в їх основі – не аналіз документації чи фактичної роботи, а суб’єктивні оцінки, що не підтверджені документально, зокрема, взяті з медіаджерел. Також Держаудитслужба свідомо позбавила Київтеплоенерго можливості надати фахові пояснення та коментарі, чим грубо порушила порядок проведення державного фінансового контролю». У підприємстві наголошують, що при цьому спеціалісти КП змушені щоденно працювати під загрозою ворожих обстрілів.

Висновки аудиту щодо діяльності «Київтеплоенерго» були отримані наприкінці 2022 року. При цьому аудит, розпочатий у 2021 році, був призупинений Держаудитслужбою після запровадження в Україні воєнного стану та відтермінований до його скасування. Про це Держаудитслужба письмово поінформувала комунальне підприємство, мотивуючи рішення ризиком для життя і здоров’я свого персоналу, які мали працювати безпосередньо на енергооб’єктах під час війни. Проте напередодні щорічної оцінки діяльності аудиторів, без повідомлення про поновлення процедури перевірки, фахівці ДАСУ підготували та направили до Київтеплоенерго звіт про аудит, порушивши регламент перевірки. Таким чином аудитори позбавили «Київтеплоенерго» можливості надати фахові коментарі з документальним підтвердженням. А ще спеціалісти ДАСУ склали акт ревізії підприємства, хоча, як зазначають у Київтеплоенерго, вона проведена не була. До слова, 11 жовтня 2021 року аудиторів не пустили на підприємство, через що перевіряльникам довелося звертатися до міського голови Віталія Кличка.

«Для проведення перевірки Київтеплоенерго у повному обсязі надало аудиторам запитувану інформацію, доступ до документації, можливість працювати безпосередньо на енергооб’єктах. Однак ігнорування об’єктивних фактів та пояснень, призвело до того, що висновок аудиту є вкрай необґрунтованим, містить низку суб’єктивних та упереджених оцінок», - так пишуть у «Київтеплоенерго». У самій ДАСУ це поки що не коментували. Зазначимо, що і самого аудиторського звіту у них на сайті наразі немає.

У чому Держаудитслужба звинувачує «Київтеплоенерго»?

Представники київського комунального підприємства пишуть, що один з закидів ДАСУ до «Київтеплоенерго» у тому, що останнє, отримавши в середині 2018 року в управління теплові мережі після Київенерго, підприємство не здійснило заміни усіх мереж. Загальна протяжність зазначених теплових мереж – понад 2,7 тис. км. Рівень аварійності на час передачі їх від «Київенерго» складав 80%.

«Київтеплоенерго» розпочало масштабну реконструкцію теплових мереж у безпрецедентних обсягах. Як зазначають на підприємстві, за цей період здійснена модернізація (заміна на кращі) понад 400 км мереж. Прокладались попередньо ізольовані трубопроводи європейського зразка. На це були спрямовані кошти Програми соціально-економічного розвитку  Києва і власні кошти «Київтеплоенерго» в рамках виконання інвестиційних програм. У 2022 році, в т.ч. за сприяння міжнародних партнерів, Київтеплоенерго замінило близько 50 км теплових мереж.

Разом з тим тепловики зазначають, що теплоенергетичний комплекс Києва – один з найбільших у Європі. Навіть при 100%-му фінансуванні одночасна заміна такого колосального обсягу мереж технічно неможлива, оскільки б паралізувала роботу міського транспорту, критичної та соціальної інфраструктури – лікарень, пологових будинків, дитячих садків тощо, залишила містян без комунальних послуг. За підрахунками комунальників на такі роботи потрібно щонайменше 10 років та понад 70 млрд грн (як це закладалося у стратегічний план розвитку Києва у 2019 році).

Також аудитори Держаудитслужби (зі слів прес-служба «Київтеплоенерго») вбачають порушення в тому, що «Київтеплоенерго», як комунальне підприємство, відновлювало комунальні тепломережі коштом бюджету (а не власним коштом). Хоча власником теплоенергетичного комплексу міста є громада Києва – тобто всі мешканці – в особі Київради. Інвестиції у модернізацію мереж дозволили не підвищувати вартість послуг для киян з 2019 року. Хоча витрати підприємства суттєво зросли, особливо враховуючи зростання вартості природного газу.

Також, як зазначає «Київтеплоенерго», Держаудитслужби вважають, що виконуючи умови колективного договору та соціальні зобов’язання перед своїми працівниками, підприємство завдаває собі збитків. Мова йде про виплати працівникам при виході на пенсію, при похованні, при народженні дитини тощо. Умови колективного договору – це спільна позиція колективу і цивілізована трудова практика. Невиконання умов договору – це порушення закону, а зміна його умов, тобто позбавлення соціальних гарантій для працівників неминуче спричинить звільнення робітників, яких і зараз катастрофічно не вистачає. Наразі на підприємстві працює 9 тисяч працівників. А ще понад 300 працівників мобілізовані до ЗСУ чи ТрО.

Нагадаємо, влітку минулого року «Київтеплоенерго» відсудило у державного підприємства «Енергоринок» 296,7 млн грн. А 2 вересня 2021 року між ЄБРР та «Київтеплоенерго» був підписаний кредитний договір на 140 млн євро на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці. А наприкінці 2022 року «Київтеплоенерго» провалило закупівлю частини дизельних генераторів, але, на щастя, країна справляється з блекаутами, а зима відносно тепла.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.