Як ФОП з Донецька і російський олігарх у суді Києва допомагають повернути Коломойському ПриватБанк

Як ФОП з Донецька і російський олігарх у суді Києва допомагають повернути Коломойському ПриватБанк

Цікава історія відбувається зараз у Господарському суді Києва. 8 лютого суд відклав розгляд справи. Підприємець Дмитро Сазонов хоче витребувати у Банку Англії документи, пов’язані з націоналізацією ПриватБанку. Його союзник у справі – фірма російського олігарха Йоріха. Разом з кількома іншими компаніями вони намагаються визнати націоналізацію ПриватБанку у грудні 2016 року недійсною. Подробиці цієї справи – читайте в Інформаторі.

8 лютого 2023 року у Господарському суді Києва мало відбутися судове засіданні у справі за позовом Shakoor Capital Limited до ПриватБанку. Однак його перенесли на 22 лютого. На останньому засіданні підприємець Дмитро Сазонов вимагає документи про націоналізацію ПриватБанку. При цьому його вимоги суперечать законодавству України та міжнародним договорам. Необережне рішення українського суду може негативно вплинути на Банк Англії та діяльність самого ПриватБанку і суттєво вдарити по репутації України.

У цій справі за позовом Shakoor Capital Limited, до якої згодом доєднались компанії J.P. Morgan Securities plc та UBS AG, а також Pala Assets Holdings Limited (яке належить російському олігарху Володимиру Йориху) й український ФОП Сазонов Д. В. вимагають визнати недійсним договір про придбання акцій між ПриватБанком та UK SPV. Жоден з боку позивачів не був стороною цього договору. У суді вони заявляють, що є власниками облігацій банку. Справу розглядає суддя Дмитро Баранов.

За договором, зобов’язання ПриватБанку перед UK SPV були обміняні на акції додаткової емісії банку – під час виведення ПриватБанку з ринку за участю держави шляхом процедури «бейл-ін». Bail-in – це примусова конвертація депозитів власників акцій банку та пов'язаних із ними осіб у нові акції. Ця процедура використовується для того, щоб «оздоровити» неплатоспроможний банк. Передбачається, що після того як банк буде фінансово оздоровлений, його акції виростуть в ціні, і акціонери зможуть забрати свої кошти. Якщо, звісно, процедура не пов'язана із судовими рішеннями.

ПриватБанк наприкінці 2016 року був визнаний неплатоспроможним, і всі активи його екс-керівників та пов'язаних з керівниками осіб були примусово конвертовані в нові акції. Що повинно було би зменшити суму, яку державі необхідно було вкласти в «ПриватБанк» задля забезпечення його фінансової стійкості та достатнього капіталу. Процедура «бейл-ін» становила важливу частину заходів, вжитих Україною для націоналізації ПриватБанку, а її законність була визнана Банком Англії та підтверджена рішенням Лондонського міжнародного арбітражного суду у 2021 році. Проте ані рішення Банку Англії, ані арбітражні рішення не стали перешкодою для ініціювання судової справи власниками облігацій в українському суді.

Хто такі Дмитро Сазонов та Володимир Йорих?

Дмитро Сазонов – український підприємець з Донецька. Наразі він зареєстрований у Києві. За даними аналітичної платформи Youcontrol, він очолює та є власником ТОВ «А-Трейдінг Груп», (надання в оренду легкового автотранспорту), ТОВ «А-Інвест Груп» (допоміжна діяльність у фінансових послугах), є спіівласником ТОВ «ПОСТАП» (торгівля автомобілями), донецького ТОВ «Обласне управління технічного огляду транспортних засобів». У 2016-2017 роках Дмитро Сазонов очолював державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікацїі та якості».

Дмитро Сазонов у 2010-2014 роках був депутатом міської ради Донецька від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Також він був головою міської парторганізації у Донецьку та заступником голови обласної організації. У 2008-2010 роках був співвласником ТОВ «Система адміністративних будівель» у Донецьку разом зі скандальним бізнесменом Владиславом Дрегером, який теж був пізніше донецьким партійцем «Сильної України».

Дмитро Сазонов у 2010 році
Дмитро Сазонов у 2010 році

У 2005-2012 роках Сазонов очолював ПАТ «Донецьке обласне підприємство автобусних станцій» (ДОПАС). А ще Дрегер з Сазоновим засвітилися на плівках скандального екс-голови Конституційного суду України Олександра Тупицького, справа стосувалася заволодіння Зуївським енергомеханічним заводом на Донеччині. Сазонов був менеджером Дрегера на ряді підприємств. Детальніше про справу Тупицького – читайте тут, а як Дрегер намагався захопити автотранспортне підприємство у бізнесмена з Харкова ми описали тут. Журналісти видання NV знайшли також, що є повний тезка Дмитра Сазонова як приватний підприємець у російському місті Ростов-на-Дону, де він зареєстрований ще у 2016 році. Якщо це не збіг, то у бізнесмена одночасно і російський і український паспорти, що заборонено вітчизняним законодавством.

Pala Assets заснована на острові Джерсі у 2006 році. Відповідно до публічних даних, вона також має філіал у Швейцарії у кантоні Цюг — Pala Assets Holdings Limited, St. Helier, Zweigniederlassung Zug. Відповідно до даних ЗМІ, Pala Assets є одним із інвестиційних фондів громадянина росії Володимира Йоріха. Іншим фондом Йориха за данними ЗМІ є Pala Investments Limited. ЗМІ зазначають, що обидва фонди обслуговують активи самого Володимира Йоріха, які він отримав з продажу своєї частки у російському гірничному гіганті «Мечел». У 2007 році статки Володимира Йоріха оцінювалися у 1,3 млрд дол. Наразі займається інвестиціями по світу через власний фонд Pala Investment.

Російський мільярдер Володимир Йоріх
Російський мільярдер Володимир Йоріх

19 грудня 2016 року президент Петро Порошенко підписав указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки України в економічній сфері та захисту інтересів вкладників». Після цього міністерство фінансів викупило 100% акцій ПриватБанку за 1 гривню. Однак для рятування фінустанови було вирішено її докапіталізувати на понад 155 млрд грн. А ухвалений Верховною Радою у 2020 році "антиколомойський закон" визначає, що жоден проблемний банк не може бути повернутий колишнім власникам. Навіть за рішенням судів.

Лондонський арбітраж визнав, що ПриватБанк не має жодних зобов’язань з виплати основної суми та процентів перед позивачами за кредитними договорами від 17 вересня 2010 року (на суму 200 млн дол. стосовно облігацій 2010 року) та 25 лютого 2013 року (на суму 175 млн дол. стосовно облігацій 2013 року). Тому ПриватБанк був звільнений від будь-яких зобов’язань зі сплати основної суми або будь-якої додаткової сплати процентів за будь-яким з 4 кредитів, щодо яких було проведено процедуру bail-in. Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, ухвалив рішення про націоналізацію банку. Операція bail-in, яка була проведена під час націоналізації ПриватБанку в грудні 2016 року, передбачала фактично списання боргів банку перед низкою кредиторів (у т. ч. пов`язаними особами і держателями євробондів) загалом на 29,4 млрд грн.

[embed][/embed]

Екс-власники фінустанови вважають націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в закордонних юрисдикціях. Загальна сума претензій, заявлена ПриватБанком проти Коломойського і Боголюбова в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі, перевищує 10 млрд дол.

Нагадаємо, Ігор Коломойський домовився з російським бізнесменом Михайлом Воєводіним про продаж своєї частки акцій у Криворізькому залізнорудному комбінаті, зараз гроші за цю угоду шукає державний ПриватБанк. А суд конфіскував Демурінський ГОК (де добували титанову руду, необхідну для виробництва висоточної зброї) на Дніпропетровщині у російського мільярдера Міхаіла Шелкова. Втім, декому пощастило більше: росіянин-олігарх Михаіл Гуцерієв зміг вчасно врятувати свій бізнес у Київській області.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.