Екс-власниця «Златобанку» з Дніпра програла позов Нацбанку України на 549,4 млн грн

Екс-власниця «Златобанку» з Дніпра програла позов Нацбанку України на 549,4 млн грн

Компанія ТОВ «Авангард-Експо», якій належало 97,94% акцій «Златобанку», намагалася оскаржити рішення Національного банку України у Господарському суді Києва. За рішенням НБУ «Златобанк» у 2015 році був визнаний неплатоспроможним та наразі перебуває в стані ліквідації. Відповідно майно банку було націоналізовано, а вкладникам виплачувалися кошти за рахунок держави. Однак, екс-власниця банку Олена Якіменко судиться з НБУ й по іншій справі.

Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов ТОВ «Авангард-Експо» до НБУ про стягнення 549,42 млн грн. Згідно з судовими матеріалами, ТОВ «Авангард-Експо» у своєму позові висловлювало думку, що йому «була завдана майнова шкода шляхом незаконного позбавлення його корпоративних прав» внаслідок ухвалення Нацбанком рішення у 2015 році про віднесення Златобанку до категорії неплатоспроможних. Таким чином власниця банку хотіла отримати «компенсацію» за виведення банку з ринку. До цього підприємству належало 97,94% акцій банку. Однак, вірогідно, підприємство, на який було записано банк, спробує оскаржити рішення Госпсуду Києва.

Суд вказав, що процедура ліквідації ПАТ «Златобанк» триває, а «механізм виведення неплатоспроможного банку з ринку, який введено Національним банком України постановою відносно ПАТ «Златобанк», саме обмежив, а не позбавив акціонерів банку у їх корпоративних правах». Власницею ТОВ «Авангард-Експо» є мешканка Дніпра Олена Якіменко. Ще 2,06% акцій банку належали ТОВ «Агробудконсалтинг», ця фірма також належала Олені Якіменко (раніше власницею була донька засновниці банку Ольга Якименко). Банк працював з 2008 по 2015 рік.

У «Златобанку» Олена Якіменко була керівницею ради, її донька була першим заступником голови ради. Також заступником голови ради банку був Юрій Черкасов – генерал-полковник міліції, колишній заступник міністра внутрішніх справ України та екс-заступник голови Дніпропетровської обласної ради (2005-2007). А головою правління був Вячеслав Штелик.

ЗМІ писали, що насправді за «Златобанком» міг стояти український мультимільйонер Леонід Юрушев родом з Донеччини. Він був партнером Ріната Ахметова у ряді бізнесів. Олена Якіменко працювала заступником голови правління у банку «Форум» до того, як Юрушев продав його у 2008 році. Після цього вона створила власний «Златобанк». ЗМІ писали і про зв’язки Якіменко з тодішньою головою НБУ Валерією Гонтарєвою та родиною тодішнього Генпрокурора України Юрія Луценка.

13 лютого 2015 року Національний банк України визнав «Златобанк» неплатоспроможним та ввів у нього тимчасову адміністрацію. 15 травня 2015 року НБУ прийняв рішення про ліквідацію банку. До цього з активами в 7,9 млрд грн він займав 27-ме місце серед 166 банків країни. А Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) оцінив реальну вартість активів у 1,6 млрд при зобов’язаннях на 6,9 млрд грн. У банку зберігали гроші понад 115 тисяч осіб, загальний обсяг депозитів населення становив 4,2 млрд. грн. На початку 2016-го його колишній бенефіціар Олена Якіменко через компанію «Авангард-Експо» звернулася до суду з вимогою скасувати рішення про неплатоспроможність. Аргументів було два: перший — НБУ дав банку занадто мало часу на докапіталізацію (71 день замість 180) і другий — рішення приймали 7 з 11 членів правління НБУ (за мінімального складу 8 чоловік). У 2019 році Верховний Суд став на бік банку та визнав його ліквідацію незаконною. Разом з тим бізнесмени намагалися ліквідувати банк за процедурою банкрутства (процедура не застосовується до банків) всупереч намаганням Нацбанку та Фонду гарантуваня вкладів, які мали розпоряджатися його майном самостійно.

У лютому 2021 року Фонд гарантування заявив, що де-юре і де-факто відновив контроль над «Златобанком». Як зауважував ФГВФО, майже два роки «Златобанк» перебував у статусі «зомбі-банку». Колишні акціонери у судовому порядку домоглися оскарження рішень про визнання банку неплатоспроможним і тим самим заблокували процедуру його ліквідації.

14 січня 2021 року Північний апеляційний госодарський суд задовольнив апеляційну скаргу НБУ і ФГВФО та скасував рішення суду першої інстанції про порушення судової справи про банкрутство «Златобанку». Нацбанк повідомляв, що 18 листопада 2021 року Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу кредитора Златобанку на постанову Північного апеляційного госпсуду від 14 січня 2021 року, якою було скасовано судове рішення про порушення справи про банкрутство АТ «Златобанк». Раніше Нацбанк в контексті «Златобанку» наголошував, що ліквідація банків має відбуватись не за загальною процедурою банкрутства, а виключно у межах процедур, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», за якими пріоритетне право на отримання коштів мають не акціонери, а кредитори банку.

У травні 2020 року Верховна Рада України за наполяганням МВФ прийняла «закон про банки» (також відомий як «антиколомойський» закон). Згідно з цим документом, якщо навіть суд скасує рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не припиняється, а продаж активів і розрахунки з кредиторами банку тривають. При цьому законом для відповідних випадків визначено передумови та процедура отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій та їх форма. Основну роль у цьому питанні має відігравати спеціальний суб’єкт – «міжнародно визнана аудиторська фірма», яка після аналізу фінансового стану банку має підтвердити розмір шкоди, якщо така була завдана власникам виведеного з ринку банку.

У середині лютого 2023 року в Олени Якіменко ще має відбутися судове засідання по іншій справі. Нацбанк та Фонд гарантування вкладів через суд намагаються розірвати угоду "Златобанку" з ТОВ "Торгово-логістичний комплекс "Арктика". Цим договором у 2014 році банк разом з підприємством розірвали попередню угоду іпотеки від 2012 року. Згідно з угодою іпотеки, банк був іпотекодержавцем нерухомого майна: рибного ярмарку та комплексу по зберіганню, виробництву продуктів харчування для ТОВ "Логістик центр "Скандинавія" у селі Софіївська Борщагівка (передмістя Києва) і двох земельних ділянок, на якій розташований рибний ярмарок, загальною площею 5 гектарів.

Нагадаємо, суд забрав у Нацбанку України готель "Салют" на Печерську у Києві у справі про банкрутство банку "Фінанси та кредит" олігарха Костянтина Жеваго.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.