Акціонеру «Київстару» олігарху Фрідману дозволили продати бізнес у росії: про що йде мова

Акціонеру «Київстару» олігарху Фрідману дозволили продати бізнес у росії: про що йде мова

У росії урядовці погодили нідерландській компаії Veon продаж мобільного оператора Beeline російському менеджменту компанії. Veon – компанія, співвласниками якої є російські мільярдери Михайло Фрідман та Петро Авен. Причиною стали санкції. Компанії Veon на 100% належить найбільший український мобільний оператор «Київстар». Подробиці – дізнайтеся у нашому матеріалі.

Veon – зареєстрована у Нідерландах холдингова компанія, яка контролює активи у країнах колишнього СРСР (бренд Beeline), у деяких країнах Азії та Африки. Компанія була заснована російськими мільярдерами з «Альфа-Груп»: Михайлом Фрідманом, Германом Ханом, Петром Авеном, Олексієм Кузьмічовим, які нині перебувають під санкціями через повномасштабне вторгнення росії в Україну у 2022 році. На 47,9% холдинг Veon належить групі компаній LetterOne (де основними акціонерами є вказані росіяни), ще 43,8% акцій вільно продаються на фондовому ринку, а 8,3% належать трасту з Нідерландів.

У травні 2022 року Кузьмічов та Хан вийшли із співвласників LetterOne. Через роботу на теренах росії, цьому бізнесу дедалі складніше ставало розвиватися у Європі. А ще вони не могли виплачувати дивіденди частині інвесторів. А оператор «Київстар», який належить холдингу ще з кінця 2000-х років, суттєво страждає внаслідок російського вторгнення. В Україні на російських бізнесменів з «Альфа-Груп» також накладено санкції. У цьому контексті у річному звіті за 2022 рік компанії Veon згадуються підозри у надмірних зв'язках із росією (undue exposure to Russia). Компанія визнає, що через це Veon зіштовхнувся з труднощами при укладанні контрактів із низкою ключових постачальників та інших ділових партнерів. Зокрема, деякі з них заявляють про небажання співпрацювати з компанією, зазначається у звіті. 

Спеціальна комісія уряду російської федерації дозволила зареєстрованій у Нідерландах компанії Veon продати російського мобільного оператора «ВымпелКом» (надає послуги під брендом «Білайн») його місцевому менеджменту. 2 листопада 2022 року компанія Veon оголосила про початок процесу продажу мобільного оператора Beeline у росії. 24 листопада холдинг Veon підписав угоду з менеджментом компанії про продаж. Російський бізнес нідерландський холдинг оцінив у 370 млрд руб. Однак отримають всього 130 млрд руб (1,88 млрд дол.), рештою погасять борги. Угоду планували закрити до 1 червня 2023 року. Після цього російського оператора можуть перекупити структури державного «Газпрому». Завдяки цій новині акції Veon вже подорожчали на 40% у листопаді. Сьогодні здорожчали на 23%. Для російських бізнесменів, які хочуть зосередитися на роботі в Європі, позбавлення від токсичного активу на території самої росії йде на користь. Хоча 57% виторгу Veon отримувала саме з росії.

Михайло Фрідман – один з найбагатших людей росії, чиї статки Forbes оцінював у минулому році у $11,8 млрд. При цьому Михайло народився у Львові та провів там дитинство. За останні 35 років разом з партнерами він побудовав одну з найпотужніших бізнес-груп у колишньому СРСР з активами у банківському секторі, ритейлі, телекомі та енергетиці. Бізнесмен має громадянство росії та Ізраїлю, а мешкає у Великобританії. У LetterOne він очолював раду директорів, Герман Хан, Петро Авен, Олексій Кузьмічов були членами правління. Фрідману належить у LetterOne 37,86%, Авену - 12,13%. Але після початку повномасштабного вторгнення російські мільярдери вийшли з правління. На початку грудня 2022 року Фрідмана заарештували у Лондоні. Пізніше відпустили під заставу. Детальніше про бізнесмена можна дізнатися в матеріалі Інформатор Україна.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт, згідно з яким планується націоналізація активів групи «Альфа». Туди входять частки у «Київстарі», «Альфа-банку» (тепер – Sense Bank), заводів мінеральних вод «Миргородська» та «Моршинська». Однак з травня 2022 року ця ініціатива поки не просунулася. А у вказаних компаніях російські мільярдери володіють менш ніж 50% акцій та не контролюють їхню діяльність.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.