Влада Києва витратить 70 мільйонів на автошляхи у парку Осокорки для житлових комплексів

Влада Києва витратить 70 мільйонів на автошляхи у парку Осокорки для житлових комплексів

Комунальне підприємство Київради замовило за 69,4 млн грн розроблення проєкту документації з подовження вулиці Петра Григоренка у Дарницькому районі. Передбачається, що через екопарк «Осокори» прокладуть автомобільні шляхи. А поруч збудують житловий комплекс «Патріотика на озерах». Детальніше про цю ініціативу – у нашому матеріалі.

Про закупівлю стало відомо з системи ProZorro. Замовник робіт – комунальне підприємство Київради «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва». Виконають їх до кінця 2025 року. Можливо, тоді вже і війна з росією завершиться. Вартість – 69 млн 383 тис. 838 грн. Протяжність нової вулиці, згідно з вихідними даними, становитиме 3,25 кілометра. Підрядник повинен передбачити розміщення пішохідних переходів, велодоріжки з двостороннім рухом, біопереходів, інженерних мереж, зовнішнього освітлення, а також благоустрій та озеленення прилеглої території. У тендері перемогла ТОВ «Дортранс».

Згідно з аналітичною платформою Youcontrol, підприємство ТОВ «Дортранс» засноване у 2003 році у Києві. Нинішній власник і директор – львів’янин Олександр Педан. До цієї перемоги на майже 70 млн грн фірма не брала участь у тендерах з 2013 року. У 2016-2022 роках одним із засновників ТОВ «Дортранс» було МПП «Елтранс», яке є активним учасником публічних закупівель – отримало 56 підрядів на 42,52 млн гривень, здебільшого від комунального «Київпастрансу». Кінцевими власниками компанії «Дортранс» до червня 2022 року були Олександр Жуков, Вадим Овдій та Віктор Рєзніков.

Будівництво передбачає чотири черги: перша – будівництво від проспекту Петра Григоренка до межі міста; друга – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Колекторна; третя – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Проектна 1; четверта – будівництво транспортної розв’язки на перетині вулиці від проспекту Григоренка до вулиці Проектна, 2. Плани КП побудувати дорогу сходяться з генпланом житлового комплексу «Патріотика на озерах». Також на плані ЖК зображено три транспортні розв’язки – така сама кількість прописана в тендерній документації.

Детальний план територій для будівництва ЖК "Патріотика на озерах". ФОТО: Хмарочос
Детальний план територій для будівництва ЖК "Патріотика на озерах". ФОТО: Хмарочос

За діючим і проєктним Генпланами вулиця Григоренка має поєднатися з продовженням Великої кільцевої і далі, оминаючи села Гнідин, Вишеньки і Проців, завершитися перехрестям з південною частиною Київської обхідної дороги, зазначив голова «Ради урбаністики Києва» Віталій Селик. На думку урбаніста, «все виглядає так, що єдиною зацікавленою стороною продовження проспекту Григоренка є забудовник скандального ЖК «Патріотика на озерах» проти якого активно виступає громада Києва. Потенційне будівництво нового масиву багатоповерхівок ускладнить і так не легку ситуацію з транспортом Дарницького району, перевантажить Зелену гілку метро і головне – знищить унікальний ландшафт заливних Осокорських лугів».

Що відомо про ЖК «Патріотика на озерах»

Як пише видання «Хмарочос», у 2022 році забудовник Stolitsa Group поновив будівництво ЖК «Патріотика на озерах» (нова назва - ЖК "H2O") на місці екопарку «Осокорки». У забудовника повідомили, що для виконання зазначених будівельних робіт є повний пакет необхідних документів, зокрема чинний дозвіл на виконання будівельних робіт. Після банкрутства банку «Аркада» добудовувати ЖК взялася будівельна компанія Stolitsa Group. КМДА підписала з новим забудовником меморандум, в якому йдеться, зокрема, про створення екопарку. Але, як виявилося згодом, у новому плані «Патріотики на озерах» замість 43 багатоповерхівок з’явилося 48.

Щоб добудувати житлові комплекси, потрібне фінансування у розмірі 3,5 мільярда гривень. Таку суму забудовник хоче отримати завдяки державному кредитуванню. Крім того, покупцям квартир у ЖК Патріотика на озерах доведеться доплачувати за куплені квартири. Як зазначається, загальна площа забудови становить 90 гектарів. Всього у житловому комплексі буде 11892 квартири, водночас машиномісць – 4932. Поверховість будинків досягатиме 26 поверхів. Згідно з генпланом нового мікрорайону, там буде збудовано шість дитячих садків на 120 та один на 160 місць, дві школи на 36 класів, одна на 24 та дитяча поліклініка на 400 місць.

Як повідомляла «Українська правда», власницею Stolitsa Group є бізнесвумен Владислава Молчанова. Її бізнес-партнер, депутат Київради Денис Москаль очолює постійну комісію з питань екологічної політики у міській раді. П'ять земельних ділянок загальним розміром 176 га 15 років перебували в оренді підконтрольній «Аркаді» компанії «Контактбудсервіс». З 2020 року ці ділянки повернулися в комунальну власність. Наразі на території згаданих земельних ділянок створено два ландшафтні заказники місцевого значення: «Озеро Тягле» та «Осокорківські луки». При цьому активісти вже декілька років виступають проти забудови на території парку.

У 2017 році компанія «Контактбудсервіс» спільно з «Будеволюцією» розпочала будівництво на орендованій землі ЖК «Патріотика на озерах» на території житлового масиву «Осокорки-Центральний». Це мали бути 43 багатоповерхівки. Генпідрядник – «Аркада-будівництво». Девелопер – банк «Аркада». Виявилося, що зона, що забудовується, є охоронною ландшафтною територією, і будівництво без спеціального дозволу там заборонено. Погодження з Державною службою з питань національної спадщини «Контактбудсервіс» не мав, як і деяких інших документів — принаймні так про це пишуть у судовій справі. Замовники також хотіли звести бруківку, але виявилося, що Київська міськрада взагалі не дозволяла таке будівництво і в оренду та ділянка землі не давала.

Планувалося, що 43 будинки зведуть прямо на березі озер Тяглі та Небреж та назвуть їх на честь відомих озер та лиманів України. Вони будуть оточені зеленою зоною та розвиненою інфраструктурою. Але все виявилося не так чудово. Забудовник встиг продати 550 квартир. У 2020 році банк «Аркада» визнали неплатоспроможним. В «Аркаді» тоді заявили, що без житла залишаться 13 тисяч сімей.

Активісти борються, щоб зберегти природу та створити на цих територіях заказники та парки. За їхніми словами, забудовник планує частково засипати озеро Небреж. Також згідно з чинним генпланом Києва, на місці забудови має бути зелена зона. Влада Києва восени 2021 року заявила про підтримку ініціативи щодо створення парку "Осокорки" біля озера Тяглі у Дарницькому районі, площею близько 300 гектарів. Таким чином, територію майбутнього парку вирішили урізати майже вдвічі (планувалася площа близько 500 гектарів).

У серпні 2022 року депутат Київради Дмитро Білоцерковець запропонував визнати «Озеро Миколаєве», «Озеро Залевада» та «Озеро Коров’яче» в Києві об’єктами ботанічної пам’ятки природи місцевого значення. Це дасть можливість водоймам отримати охоронний статус, що має вберегти їх від забудови. Проте досі проєкти рішень міськради не пройшли погодження у депутатських комісіях.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.