Фармак програв у суді в Києві битву за Корвалол: подробиці справи

Фармак програв у суді в Києві битву за Корвалол: подробиці справи

Одна з найбільших фармацевтичних компаній України «Фармак» програла у суді своєму конкурентові «Дарниці». Суперечка тривала майже 20 років. Предмет спору – право використовувати назву препарату «Корвалол Corvalolum». У 2023 році Верховний Суд став на сторону «Дарниці» та не дозволив «Фармаку» отримати монополію на препарат «Корвалол».

Як зазначає видання «Дзеркало тижня», своїм вердиктом судді скасували рішення Апеляційної палати Мінекономіки про визнання за «Фармаком» торговельної марки «Корвалол Corvalolum» добре відомою в Україні. У червні 2022 року Верховний Суд вже розглядав скаргу компанії «Дарниця» на спробу «Фармаку» скасувати реєстрацію торговельної марки «Корвалол-Дарниця». Приводом для цього «Фармак» називав наявність на той час у позначення «Корвалол Corvalolum» статусу добре відомої марки (яку надало Мінекономіки у 2017 році).

Такі дії змусили б «Дарницю» перестати використовувати слово «Корвалол» у назві свого препарату та фактично б зробили «Фармак» монополістом. Бо тільки «Фармак» і «Дарниця» в Україні виготовляють саме «Корвалол». Тоді вища судова інстанція також ухвалила рішення на користь «Дарниці».

У 2022 році у червні суд задовольнив скаргу «Дарниці» проти «Фармаку». У суді «Фармак» намагався довести схожість знака «Корвалол-Дарниця» зі знаком «Корвалол Corvalolum», що належить «Фармаку». Перемога у суді означає, що «Дарниця» як законний правовласник має право розповсюджувати популярний заспокійливий засіб свого виробництва в уже звичній і відомій споживачеві упаковці із нанесеною на неї торговельною маркою «Корвалол-Дарниця». Водночас як зазначала Тетяна Кудрицька, таких справ у «Фармак» проти «Дарниці» за право використання назви медичного препарату «Корвалол» було декілька. Можна сміливо припустити, що це не останнє судове засідання у справах, відкритих у судах з ініціативи фармацевтичного гіганта"Фармак".

Суперечка між «Дарницею» та «Фармаком» триває щонайменше з 2004 року, коли «Фармак» заявив, що має виключні права на Корвалол. З того часу компанія «Дарниця» послідовно відстоювала через суди різних інстанцій право на власний товарний знак. У 2011 році, а потім і у 2019 році, суд підтвердив право компанії на володіння товарним знаком «Корвалол-Дарниця», поставивши остаточну крапку в безпідставних спробах опонента заблокувати використання «Дарницею» її торговельної марки.

«Верховний Суд у розширеному складі колегії погодився з нашими аргументами на користь незаконності рішення Апеляційної палати й скасував постанову апеляційного суду, яка була на користь нашого опонента», – повідомила адвокат Дарниці, партнерка Aequo Тетяна Кудрицька. Вона додала, що це важливий прецедент для української судової практики, оскільки дискреційні повноваження не повинні використовуватися державними органами свавільно, і ґрунтуватися на суперечливій чи не відповідній аргументації.

Основною власницею АТ «Фармак» є українська підприємиця Філя Жебрівська. Її брат – відомий український політик Павло Жебрівський був народним депутатом України кількох скликань та очолював Донецьку обласну військову адміністрацію у 2015-2018 роках. Наразі він очолює організацію «Бойове Братерство України».

Нагадаємо, у Верховному Суді наразі розглядається справа щодо повернення історичної садиби Терещенків у Києві громаді

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.